• Anonym (Jz)

    Apoteksanställda, tror ni att vårt yrke har en framtid?

    ...och inte bara apoteksanställda.

    I stället för att kapa en annan tråd här tänkte jag starta en diskussion. Jag är farmaceut, har jobbat på apotek i flera år, och även tidigare i hemlandet. Jag upplever att någonting är allvarligt fel med vårt yrke. Man hör väldigt mycket missnöje från kollegor, många ångrar sin utbildning och slutar inom branchen. Jobbet motsvarar inte kompetensen eller i alla fall utbildningen, man känner sig som, och är sedd så, både av kunderna och högre chefer - som en butiksbiträde. Relativt höga ingångslöner men sedan är det omöjloigt att få ett påslag pga prestation. Prestation spelar ingen roll. Utvecklingsmöjligheter minimala, upprepande arbetsuppgifter. Vi är högst utbytbara.

    Och nu har vi näthandel. Jag är inte emot utveckling, men jag tror att den dagen vi jämställde fysisk expedition då man pratar med kunden med klickande i dator, den dagen cementerade vi det läge som farmaci de facto har reducerats till: förvaltning av mediciner, administrativ- och väldigt grundläggande farmakologiskt kontroll. Nu väntar vi på sista slaget känner jag, att någon äntligen ska ropa ut att kejsaren är naken och att vi inte behöver utbildad personal att expediera mediciner. Och då ryker vi.

    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Apoteksanställda, tror ni att vårt yrke har en framtid?
  • Anonym (Jz)
    Elin pelin skrev 2021-07-20 21:28:51 följande:

    Jag jobbar inte på apotek men klart ni behövs och inte är utbytbara. En läkare skrev en gång ut medicin till dottern, men den fick jag inte ut för farmaceuten konstaterade att dottern var för liten. Hon fick ringa läkaren och medicinen blev utbytt. För en korrekt hantering krävs en gedigen utbildning!

    Jag tror att avregleringen var en bidragande orsak. Apoteket har nu hyllmeter med smink, krämer mm men basutbud av värktabletter...


    Just det är väldigt lätt att upptäcka och är ett exempel på grundläggande farmakologiskt kontroll. Bara den typ av insats motiverar inte en längre högskoleutbildning.
    Men, dessvärre, även den typ av intervention premieras inte alls varker av ledningen eller kunderna i stort.  Den verklighet vi jobbar i idag, är att kundmötet ska gå snabbt till. Det man övar det blir man bra på och det man inte övar det förfaller. Och vad övar man i apotek? Snabb service, lagerarbete, administration, automatiserad trevlighet och inte minst merförsäljning av mer eller mindre läkemedelsrelaterade varor. Man har lärt sig avskaffa all yrkesstolthet och tålmodigt förklara för vulgära människor att det är i deras intresse att dosen ska kollas. Det är en miljö som bäddar för fel.
  • Anonym (Jz)
    Citronsaft skrev 2021-07-20 22:01:51 följande:

    Tacka gudarna för näthandel. Jag fullkomligt avskyr apotekspersonal. Mest påträngande folket som finns. Bara låt mig vara - väldigt få människor går väl till ett apotek utan att veta vad dom ska ha och behöver.


    Tack för ditt inlägg, det beskriver väl ett av huvudproblem i apoteksbranschen, nämligen att farmaceuter ska sitta och aceptera all brist av respekt för deras jobb. Det är inte personalen som är påträngande, det är deras jobb. Det finns lag som säger att farmaceuten ska banne mig säkerställa att rådivning har skett och att kunden vet hur mediciner ska tas. I så fall är det öag som är påträngande. Jag förstår att vissa introverta oinformerade personligheter upplever det som personligt påhopp men det är ekvivalent till att känna sig kränkt för att polis i tjänst vill se ens legitimation.
    Själv tror jag inte ett dugg på lagstiftad tvångsrådgivning men det betyder inte att ytterst respektlöst beteende är okej. Farmaceuter borde ha makt att hänvisa beteende som ovan till näthandel och be en aldrig komma tillbaka till ett apotek med den vulgära attityden.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (framtiden) skrev 2021-07-20 21:42:53 följande:

    Jag tror att framtiden är helt beroende av att ta tillbaka vad vårt yrke handlar om. Jag har varit farmaceut sedan innan privatiseringen och jag har märkt hur det förändrats. Förr var vi en av de yrkesgrupper som folket litade mest på men sen privatiseringen och vinstkravet, kränga grejer kravet, har tilliten sjunkit som en sten. Med all rätt! Det ska inte vara vårt jobb att sälja smink, choklad, te och kommersiella viktnedsgångsalternativ. När vi gör det urholkas även folks tilltro till läkemedeln, och våra kunskaper om de, som ska vara det vi betjänar folk att få tillgång till. Vi ÄR butiksbiträden idag. Det gör att synen på farmaceuter är att vem som hels kan göra det jobbet. Vera, 19 år, direkt från gymnasiet kan sälja smink och choklad, då kan hon sälja läkemedel också, är den allmänna synen, och vad tusan ska vi då med utbilningen till?

    Farmaceuter behöver vägra att sälja saker som hör hemma hos Kicks, Tehuset och CHokladfabriken och framhäva vårt yrkeskunnande och varför det är så viktigt, för det är det. Det är väldigt ofta vi som upptäcker till exempel att äldre har oerhört många, ofta kontraindiktatoriska, mediciner helt i onödan.


    Vad är det som vårt yrke egentligen handlar om? Genuin fråga.

    Jag tror inte att vi vet längre. För länge sedan var det tillverkning av mediciner och då hade vi en proffesion. Nu är vi vilse och lägger vikt på rådgivning, som är dessutom allmän och inte individanpassad (vi utgår inte från patientens journal utan allmäna fakta om mediciner). Patienter som grupp värdesätter inte rådgivning, och vården kunde inte bry sig mindre.

    Framtiden är, och jag är verkligen inte säker att det finns någon, i min tycke intervention. Vi bara måste få mer behörigheter och bestämmanderätt, annars är vi bara administrativa kontrollanter och förvaltare. Delvis förskrivningsrätt, samarbete med vården i läkemedelsgenomgångar till exempel. Och apotek måste kunna gå runt och leva enbart på mediciner. Tanken var att kunderna kommer uppskatta den kedja som ger bäst rådgivning och gå dit men så blev det inte och det är dags att inse det - rent marknadsstyrda apotek liknar mer en bensinmack än en vårdnära institution.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Sara) skrev 2021-07-21 06:42:57 följande:

    Som all annan butiksförsäljning så får ni ju finna er i att folk delvist har koll på vad de ska ha, dels vill handla i fred. Plus att många hellre handlar på nätet, inte minst nu under pandemin.

    Det finns väl andra jobb än på apotek? Som någon nämnde har ju er yrkesgrupp alltid tillverkat mediciner, gå till någon läkemedelsproducent istället. Om man inte är serviceinriktad och intresserad av försäljning har man inget i en butik att göra.


    Frågan är om du vill att apotek ska vara butiker eller vårdnära institutioner. Tror du stt samhället klarar sig helt utan den sista kontrollen innan mediciner lämnas ut? Är det rätt väg att avskaffa kontrollen helt och låta apotek förvandlas till en sorts mcdonalds (vilket skulle vara vågat och unikt i världen), är det bra som det är eller vill du att apotekets fokus ska vara oberoende rådgivning kring mediciner och inte försäljning?
  • Anonym (Jz)
    Anonym (qq) skrev 2021-07-21 07:56:04 följande:

    Sorry ts men farmaceut är inget annat än en glorifierad kassörska. Ni tillför absolut ingenting och snart kommer all medicin köpas på nätet och ni kommer sälja smink o solkräm. Grattis till 5 års studier helt i onödan.

    Dessutom är farmaceuter oftast hela korkade. Skulle hämta ut en medicin som var något pinsam och människan berättade om medicinen med mycket hög röst så att alla i hela lokalen hörde.


    Du verkar vara bitter. Ledsen att du kände dig kränkt. Själv unviker jag maximalt att uttala namn på medicin som hämtas, men det är bland annat för att jag hade högre ansvar och är insatt i det där med sekretess och övriga regler.

    Om du känner att diskretion är väldigt viktigt för dig då kan du välja en kedja som satsar på det. Juste, det finns inga. Icke lönsamt, förstår du. Ser ut som att skattepengar pumpas in massvis till att utbilda personer som ska sen få licens att jobba på ett ställe men inte använda ett dugg av sin långa utbildning. Så grattis själv, skattebetalare.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (teknator) skrev 2021-07-21 10:16:48 följande:

    Jag tror att farmaceut/apotekare kommer att försvinna.

    Det som saknas idag är ordentliga biokemiska profiler över varje enskild person (t.ex. överkänslighet mot opiater, SSRI mm) och att alla ens läkemedel reggas i samma databas, samt en AI-funktion som håller reda på vanliga och ovanliga interaktioner. 

    Det ska inte hänga på åtta olika läkare eller slumpvis apotekspersonal att veta vilka läkemedel patienten får, det ska framgå från att man kliver in till en läkare från början och läkaren försöker skriva receptet. Då ska systemet säga ifrån att det inte funkar. Att upptäcka det i kassan på apoteket är slöseri med allas tid.

    Dessutom kommer allt fler möjligheter att övervaka patientens värden i realtid och så småningom kommer troligen alla som har problem med diabetes, hjärta osv att bära en device på kroppen som visar om läkemedlen gör vad de ska.

    Jag valde själv bort apotekare när jag var 15 år och läste kemi istället, eftersom jobbet redan då hade slutat vara kreativt och hantverksmässigt. Jag stod där och packade upp läkemedel på hyllor, synade cellgiftsampuller, packade några akutlådor med hjärtnålar och spädde några flaskor amoxicillin. Och så blandade vi aknelösning till lumpare i 5-literflaskor. Det var ungefär så spännande det blev.


    Smart. Tror du har rätt. Förutom det där med interaktioner, att det inte ska gå att skriva en medicin om interaktion finns. Så banalt är det inte. Kunskapsunderlag förändras ständigt. Finns olika typer och styrkor av interaktioner, avvägning mellan risk och nytta och inte minst etiska aspekter. Om vi låter allt det skötas av AI då kan vi lika väl lämna precis alla beslut till datorer, starting with våra kära politiker. Men ja, frågan är om det finns plats för farmaceuter i den processen.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (F) skrev 2021-07-21 08:47:09 följande:

    Vad är det som är så stor skillnad mot förr då Apoteken levde på receptbelagd medicin? Skillnad för kunden alltså?

    Ogillar kunderna att det säljs ceylon tee och nagellack?

    Frågar de mer sällan om rådgivning? Bara för att apoteken konkurrensutsattes?

    Är det fel med näthandel av receptbelagd medicin och i så fall varför?


    Jag vet faktiskt inte hur det var innan avregleringen, har själv vandrat in efter. Skulle vara intressant om flera old school farmaceuter hör av sig.

    Det är många kunder som inte gillar kommersialiseringen och klagar på det. Fast det gör ingen nytta att klaga till mig förstås ????

    Näthandel är superbra för vissa saker men den kan inte jämställas med fysisk exepedition då farmaceuten har möjlighet att ställa frågor till kunden. Visst har näthandel också farmaceuter som kan ringa. Hur motiverade de är att ringa när jobbet handlar om antalet expedition per tidsenhet är också en fråga. Men det är inte samma sak, många saker är finlir och upptäcks bara när man ser hur kunden reagerar när man slänger ut ett påstående om mediciner, till exempel.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (qq) skrev 2021-07-21 14:56:06 följande:

    Du beter dig otrevligt och mästrande, precis vad man kan förvänta sig av en kassörska på ett apotek.


    Jag skulle säga att min kommunikationsnivå mot dig är högre än din mot mig. Särskilt det här med kassörska på apotek. Så infantilt att det är underhållande.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Sara) skrev 2021-07-21 20:45:41 följande:
    Skrev ett svar som försvann, hursomhelst, för mig är det helt egalt. De få gånger jag fått receptbelagt utskrivet har jag varit noga med att fråga ut utskrivande läkare angående preparatet, och jag har även läst på på nätet innan jag drar till apoteket. Så för mig är apoteket enbart försäljning. Skulle gissa att man får ett roligare jobb som forskare än på apoteket, i alla fall om man ska expediera kunder som mig.
    Hm. Det låter som att du starkt underskattar farmakologins komplexitet. En läkare behöver inte veta allt om alla läkemedel och nätet är full av skräpinformation. Just sayin. Menar inte att en trött genomsnittlig farmaceut på apotek i dagsläget kan alltid ge dig bättre information. Men de skulle kunna göra det, om jobbet och behörigheter såg annorlunda ut.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Ja) skrev 2021-07-21 14:36:47 följande:

    Ja, jag tror att yrket kommer att försvinna, precis som många andra yrken, eller i alla fall se otroligt annorlunda till följd av den smarta tekniken. Det nya tekniken är ju "disruptive" och det stämmer verkligen. Mitt eget yrke har genomgått en massiv förändring de senaste åren, och den smarta tekniken går framåt med stormsteg. Jag ser inte hur man inte skulle kunna ha all information inmatad, så att roboten (eller liknande) kan se om medicinen är rätt och så vidare. Det är en trist utveckling. Tror samma om mitt eget yrke. Kanske att en människa måste överse tekniken, men som det ser ut idag, nej knappast.


    Jag håller med, smarta tekniken har potential att vara mycket bättre i logiskt tänkande än männsikohjärna, men det finns några trösklar som jag tror mänskligheten kommer inte vilja släppa ifrån sig. Först har vi etiska dilemmor. Vill vi verkligen att en maskin räknar ut vad som är bäst för oss? Och under vilka premisser då? Vem blir det som sätter grundvärderingar? Och även om vi kommer någonsin kunna sätta en matematisk formel för tex straffvärdet i en rättegång, frågan är om vi verkligen vill släppa ifrån sig det. För då är det verkligen en fråga om vem är in charge, vi eller makiner.

    Hursomhelst ja, dagens adminsitrativa arbete på apotek kan lätt automatiseras. Som jag ser det, antingen skapar farmaceuter en ny jobbeskrivning eller så kommer vi drunkna i egen passivitet och brist på ambition.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (teknator) skrev 2021-07-21 21:02:39 följande:
    Apotekare kan forska, jobba i läkemedelsproduktion och ha utredande och kontrollerande funktioner på myndigheter och företag också. Receptarier är mer begränsade till apoteken.
    I teorin, ja. I praktik finns det inte så många jobb. De flesta hamnar på apotek. Jag har haft kollegor som var tom disputerade.
    Men sen har vi ett annat problem. Jag förstår nämligen inte varför man alltid måste framhäva att det finns annat man kan göra fröutom apotek. Man gör ett halvårs praktik och man får licens för att jobba på apotek. Utbildningen heter apotekare.Det är liksom vår nisch, vår naturliga arbetsplats. Tänk om sjuksköterskor eller läkare skulle känna behov at betona att man kan jobba med så mycket mer än vården. Skulle det inte tyda på att någonting är allvarligt fel med grundyrket?
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Också farmaceut) skrev 2021-07-22 09:56:15 följande:

    Jag är också farmaceut och jobbar på apotek. Har jobbat sen 2007, så har hunnit se lite hur det var innan avregleringen. Det var mindre krav om försäljning och mer personal.

    Jag är så trött på att det hela tiden tjatas om försäljning, det var liksom inte det som jag utbildade mig för att jobba med. Jag är också trött på att det ständigt dras ner på personal. Jag är trött på att vara ensam farmaceut flera timmar per dag och ständigt behöva känna mig stressad när det kommer 10 kunder på samma gång och flera av dem vill hämta ut många mediciner. Egentligen får varje kund ta högst 5 minuter, men det är bara att glömma i det läget. Jag är trött på att jobba kvällar och helger, och storhelger.


    Jag har tränat upp mig att inte bry mig om köer. Iofs jag vet att jag jobbar snabbt och kan min shit, men jag tänker inte be om itsäkt för att det liknar en mcdonalds. Det är vad samhället ville, nu har de fått det. Passar inte och vänta? Gå till ett annat apotek, det blir säkert bättre.

    En av värsta grejer med yrket är lönesättningen. Jag kan utbilda en praktikant som får licens och springer till mig 15 gånger om dagen för att fråga saker, och det ör okej, men det är inte okej att jag får max 3 tusen högre lön. De tvingar mig att säga upp mig för att höja lönen, vilket jag gjort. Men kom inte och prata om ställa upp för företaget.

    I princip får man välja, antingen ska man ta det lugnt och jobba 75% kontorstid och tjäna som en misslyckad hantverkare eller så ska man tjäna någorlunda som en utbildad människa men offra hela livet. Nej det är bara att lämna yrket anser jag. Och viktigt att berätta för unga att de vet vad de ger sin in i när de väljer att studera.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (teknator) skrev 2021-07-22 19:38:36 följande:
    Jo jag vet det. Men det problemet är inte unikt för apotekaryrket. De riktigt balla jobben får inte alla jurister eller ingenjörer eller naturvetare heller, men man har i alla fall möjlighet att försöka få dem.
    För det första är apotekaryrket licencierat. Dvs utbildningens huvudsyfte är att förberedda för apoteksjobb och apoteksjobb får utföras bara av licencierad personal. Allt annat är bonus. Om core verksamhet är ruttet då måste man jobba på det och inte låtsas att utbildningen handlar om så mycket mer. För det gör det inte; andra "balla" jobb kan utföras av människor med många andra utbildningar, vilka oftast passar bättre.

    För det andra består inte o-balla jobb hos jurister och ingenjörer av att sälja juristböcker eller verktyg utan det är fortfarande för en högre nivå.

    Nej, jag håller inte med. Jag tycker faktiskt att farmaci ligger i en unikt djup kris jämfört med andra licencierade yrken.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (teknator) skrev 2021-07-23 10:26:18 följande:

    Okej det är inte många men jag vet en civilingenjör som jobbat som  telefonsupport för idioter som fått virus i sin dator i många år, och en jurist som hamnade som häktesvakt ett tag. Fast hen tyckte själv att lågvattenmärket var att behöva gå på intervju på F-kassan.

    Flera naturvetare vet jag som inte fått några jobb alls i början, då det var väldigt tufft för biologer när jag gick ut.

    En kille fick börja på lager och jobbar som lagerchef än idag, en annan blev kloakprovtagare ett tag och fick bl.a. vada i bajs till bröstet innan han flydde till Norge och började forska istället.

    Vill du inte vara farmaceut, jobba aktivt på att ta dig därifrån. På mitt jobb har vi just fått in en BMA som tröttnade på dassig lön efter åtta år, läste lite CAD-kurser och nu ska han bli upplärd som maskinkonstruktör av våra gamla rävar. 


    Jag är nästan klar med läkarlinjen. Men jag vill inte att tråden ska handla om mig.

    Låter som att du tror att det enda sättet att ta itu med sin jobbmissnöje är att byta jobb. Jag tror att, återigen, licencerade yrken borde låta sig påverkas inifrån och utvecklas. Frågan är om farmaci bara väntar på sin död eller om det går att utveckla dess core verksamhet till något som skulle rättfärdiga den långa och inte minst dyra utbildningen
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Också farmaceut) skrev 2021-07-23 16:20:36 följande:

    Vi farmaceuter borde gå samman och kämpa för vårt yrke. Men ingen orkar ta tag i det. Vi är för trötta efter att ha tryckt fram och tryckt fram, och försökt övertala varje kund att köpa en extra vara, eller hämta ut ett läkemedel till, samtidigt som vi stressar för att hålla kötiden under 5 minuter. 


    Trötta, rädda eller bara oambitiösa?

    Jag upplever farmacivärld som gamla sovjet. De allra flesta muttrar på jobbet och tror inte ett dugg på sitt företag. Men när man talar öppet vågar ingen säga någonting förutom en ständig repertoar av fraser ?slutade för det var dags för nya utmaningar?, ?brinna för kunden? osv. Det är en liten värld och ett misstag kan stämpla en till paria. Det jag saknar är en anonym diskussionsplatform där man skulle kunna på riktigt diskutera vad vi egentligen vill med yrket. En del är säkert nöjd med hur det är. Trycka fram kunder, ingen utveckling men who cares, ta sin lön, gå hem sova repeat. Men är de majoriteten? Hur många är det som vill mer än så?
  • Anonym (Jz)
    Anonym (Sara) skrev 2021-07-23 23:59:52 följande:

    Mycket möjligt, men spelar antagligen mindre roll om man är som jag och möjligen får en 10-dagars antibiotika utskrivet vart 15e år, eller om man är multisjuk med många läkemedel. Varför kan inte kompetensen finnas under sjukvårdens tak istället? Moderna apotek säljer ju ändå mest smink och skönhetsprodukter, känns det som i alla fall.


    Apotek är inte bara för unga och friska. Kompetensen finns självklart hos läkare men tanken är att det ska finnas en extra kontroll på apotek. Inte bara i Sverige, hela EU om inte hela världen. Varför kan inte läkare bara kunna allt? Samma anledning varför allmän läkare inte kan bota alla möjliga sjukdomar utan man måste skicka vidare till mer nichade specialister. Prova läsa en medicin relaterad bok så ska du förstå varför.

    Du kan tycka att apotek bara är butiker men i lagens mening är de definitivt inte. Det är vårdnära enheter med stort ansvar för patientens hälsa, åtminståne i lagens mening. Men, idag är det ett misslyckad system och slöseri med resurser. Apotek sitter i kläm mellan marknad och kvalitet och det är marknaden som vinner. Det är bara licencerad personal som får lämna ut mediciner och det tar tid och kostar att utbilda dem, sen använder man inte 5% av deras kunskap. Rakt av idiotiskt. På det så har jag också sett så mycket kassering och slöseri av mediciner att jag ibland verkligen undrar hur kan Sverige vara ett rikt land.
  • Anonym (Jz)
    Anonym (teknator) skrev 2021-07-25 10:01:03 följande:

    Det enda rimligt snabba sättet för individen att bli mindre missnöjd är att byta jobb.

    Ska man påverka yrkets status/lön/innehåll så måste helt andra krafter till och där borde i så fall Apotekarsocieteten och farmaceutfacket lyfta frågan till utbildningsminister och näringsliv, för att åstadkomma en förändring.

    Vad jag tänker så skulle farmaceututbildningen kunna assimileras in i naturvetarprogrammet och bli en inriktning inom detta, då det redan finns överlappande kurser inom biologi (humanfysiologi mm), kemi, toxikologi, farmaci. Med en gemensam bas första åren skulle man i så fall kunna byta inriktning eller läsa dubbla inriktningar för att få tillgång till fler jobb. D.v.s. du kanske fortfarande får läsa 4.5- 5 år för att skaffa fler inriktningskurser men du har tillgång till även lab - och industrijobb inom kemi och molekylärbiologi. Eller att du senare kan byta genom att läsa till 2-3 terminer fördjupningskurser.


    Låter rimligt. Håller med.

    Du verkar vara insatt, jag är intresserad av vad du tycker - varför tror du driver inte facket frågan om jobbinnehåll?
Svar på tråden Apoteksanställda, tror ni att vårt yrke har en framtid?