Några små konkreta tips ;
* lär er att ta vara på rester, släng ingenting. Gör något nytt av det dagen efter. Paella, pyttipanna, gratäng, paj, hemgjord pizza, potatisbullar, pastasallad etc eller om det är tillräckligt mycket mat så ät samma sak en gång till.
*drick vatten till måltiderna. Mjölk och läsk spar ni till helgen. Sodastreamer är bra här.
*dra ner på alkoholinköpet, en flaska vin tenderar alltid att kombineras med dyrt kött och dyra tillbehör alldeles för ofta.
* laga inte så avancerad mat varje gång. Varma mackor, gröt, korv med bröd, sill och potatis etc är utmärkt som middag.
* är det så att ni har dåliga matvanor, lagar flera olika rätter och sällan/aldrig äter tillsammans som familj så är det dags att ta er i kragen och inse att här blöder ni massa pengar.
*ta bort allt onödigt när ni handlar. Skippa Risifrutti, Puckoflaskor, dyra drickyoghurtar, energidrycker, ölkorvar, naturgodis, tapas, etc. Där sparar ni hundralappar genom att tänka till lite och köp det bara nån gång i månaden och inte varje dag.
*se över kaffekonsumtionen. Kaffe är dyrt. Och kan lätt bli en tusenlapp i månaden eller mer om ni kör kaffekapslar, dyra bönor etc.
*se över era laster. Alla ovanor kostar dyra och onödiga pengar. Godis, läskpimplande, öl, snacks, nikotin, fika etc
*fredagsmys måste inte vara något man stoppar i munnen.
*lördagsgodis är anpassad efter barnet och inte en hel matkasse från Hemmakväll för 400 kronor
*var 3-4:e månad så går ni igenom vad ni har i kyl/frys/skafferi och skriver lista på och minsta tepåse och sockerbit skrivs upp och så äter ni upp det som finns hemma innan ni handlar nytt. Jag lovar att ni kommer kunna laga riktigt bra mat på det som finns även om det kan bli udda kombinationer ibland. Fiskpinnar och spagetti funkar utmärkt!
*bli prismedveten! Lär er vad saker kostar och börja jämför priser mellan varorna. Ett bra knep är att dra paralleller till andra saker som kostar ungefär samma. Varför är det billigt att köpa grillkött för 500 spänn men dyrt att köpa ett pussel till barnet för 199 kr?
*man måste inte leka Sveriges mästerkock 7 dagar i veckan.. Även Leif Mannerström äter korv på Biltema ibland och sörplar Festis.
*ta med eget fika hemifrån vid utflykter istället för att alltid äta ute varje gång. Och vanlig hushållsost på skogaholmslimpa och Festis räcker långt.