• Anonym (Frust­rerad)
    Tue 27 Jul 2021 10:38
    904 visningar
    4 svar
    4
    904

    Bank nekar husköpet pga anställd av familjeföretag

    Jag ska börja Min nya anställning hos min far nu på måndag, då han redan har ett annat företag som han är väldigt upptagen med. Tanken är att jag ska vara där på heltid och ha ansvar för företaget.

    I samband med att jag fick en direkt tillsvidareanställning, vill jag och min partner köpa en ny bostad. Jag ansökte lånelöfte hos SBAB, men när jag väl ringde in för att dubbelkolla att det är ok att vi budar, ville de ha in mitt anställningsintyg, vilket är helt förståeligt såklart. Personen på SBAB undrade om jag var anställd av pappas företag. Jag fick då ringa till avdelningen för "egen företagare". Där fick jag ett nej, eftersom att jag taxerat mindre än min lön jag kommer ha nu när jag börjar jobba. Jag förklarade att jag varit föräldraledig, därav den lägre inkomsten.

    Personen på SBAB sa att företagets siffror såg bra ut, men nekade mig ändå lån, men sa att jag var välkommen tillbaka om ett år för att söka bolån. De nekar tydligen folk som är anställda av närstående om man varit anställd mindre än ett år. Jag sa att vi inte ville vänta ett år då huspriserna bara fortsätter uppåt, men att jag absolut kan visa kontoutdrag och lönespec under tre månader, då vi vill köpa något snarast.

    Fick ändå ett nej. Nu är min fråga: gäller dessa riktlinjer endast SBAB, eller måste vi verkligen vänta ett år med att köpa hus? Finns det andra banker som godtar några månaders lönespec? Som sagt, huspriserna i Stockholm har redan skenat iväg tillräckligt, vi vill helst köpa nu. Hoppas någon kan svara på min fråga ????

Svar på tråden Bank nekar husköpet pga anställd av familjeföretag