• Anonym (Skulder)

    Skulder? Hur leva?? Orolig

    Hej. Snälla, döm mig inte nu. Jag behöver råd. Jag mår så himla dåligt att jag många gånger överväger att ta mitt liv.

    Jag levde i ett destruktivt förhållande i 5 år. Denna man fick mig att köpa massa saker på avbetalning, dyra materiella saker.

    Räkningen bara blev högre och högre. Jag sitter här nu med 3 olika skulder. 360K och 35K och 110K.

    Jag har alltid betalat in i tid. Aldrig fått en enda påminnelse och har inga anmärkningar. Jag har bara lån, dessa här som jag alltid betalar så fort jag får lön. Lånet är inte 1 lån på min bank exempel. Utan detta är anyfin, Collector och remember. Hög ränta.

    Jag har såklart äntligen lämnat denna man. Men här sitter jag med dessa skulder med hög ränta på.

    Jag har 1800-2000 kr att leva för till mat och saker jag behöver.

    Jag klarar inte ha det så här mer. Jag betalar och betalar i snart 3 år men det tycks aldrig försvinna.

    Jag mår så fruktansvärt dåligt av att vara 30 år och jobba, vara självständig och allt men inte kunna leva. Jag får vända på varenda krona. Jag kan inte ens köpa presenter till familj på födelsedagar eller julafton. Köpa en ny mobil har jag inte råd med. Gå till frisören för att färga mig. Resa. Ja ni förstår.

    Jag har inte rest till hemlandet på 4 år pga att jag inte har råd till det. Jag kan inte ens börja dejta någon eller skaffa barn. Vem ska ens vilja ha mig med dessa skulder och som jobbar men knappt har pengar? Och skaffa barn lär aldrig gå, för hur ska jag kunna ge mitt barn allt?

    Jag undrar om man kan få hjälp på något sätt och hur går jag tillväga?

    Jag är desperat. Jag trodde aldrig jag skulle falla för en narcissistisk destruktiv man, att JAG skulle hamna så här. Jag som är en stark kvinna från bra familj som alltid haft skinn på näsan, jobbat sen jag var 14 år och alltid klarat mig. Jag skäms :(

  • Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig
  • Studentpappa

    Betalar du lägsta nivån på dessa lån så sjunker väl inte ens skulden, utan ökar pga hög ränta och obefintlig amortering. Har du kollat upp detta så du inte kastar en massa pengar i sjön?

    Kolla bluestep eller någon annan långivare, kan ju ändå vara möjligt att få bättre ränta även om du inte har fast anställning.


    Ride it like you stole it
  • nittiosju

    Sluta skyll på någon annan för att du inte har någon impulskontroll. Sen får du väll sälja allt du har som är värt något som du kan leva utan och prata med lyxfällan kanske? xD

  • Ailin

    Jag tycker att du ska vara stolt över dig själv, du kämpar verkligen på! Tänk att varje gång du betalar en räkning så går det åt rätt håll. Har du ringt till dem och frågat om lägre ränta eller kanske räntefria månader? Kan funka. I övrigt: Kommunens budget- och skuldrådgivning är jättebra. Och, du kan ju ha en bisyssla. Genom att jobba extra hos en annan arbetsgivare eller tex jobba som ledsagare eller kontaktperson. Fortsätt söka heltidsjobb, fast anställning, kan också ge högre lön.

    Med tanke på hur mkt detta påverkar dig så kanske du ska söka samtalsstöd på vårdcentralen? Eller kyrkan, diakoner har bra utbildning för sådant, där är det också gratis och inga krav på att vara religiös.

    Lycka till! Och som sagt, var stolt över dig själv, det kommer reda ut sig!

  • Anonym (G)

    Hej!

    Jag hade i ditt läge i första hand kontaktat Kronofogden med alla dina frågor www.kronofogden.se/kanintebetalaskuldsanering.html

    Ring anonymt om du vill och tänk kreativt hör. Finns det villkor du kan uppnå med förändringar.

    Förstår att det tar emot att ha en inneboende. Jag är introvert, lider av ångest m.m. men har inneboende i min lilla 2a. Har skuld på ca 100 000 och samtidigt lite investerade pengar i aktier och fonder. För min egen del är pengarna viktigare än något annat just nu. Tänker på människor som verkligen är fattiga. Har skrivit ett avtal m.m. så min lägenhet är säker. Hon är inte välkommen att ta hem folk och inte jag heller. Jag träffar andra ute eller hemma hos dem. Skulle jag behöva jobba vid sidan om mitt arbete så finns alternativ. Jag är inte fin i kanten utan kan tänka mig allt från skitgöra till mer kvalificerade jobb. Att starta eget innebär definitivt inte alltid att man måste ha ett startkapital.

  • Anonym (Mira)
    nittiosju skrev 2021-07-28 07:59:08 följande:

    Sluta skyll på någon annan för att du inte har någon impulskontroll. Sen får du väll sälja allt du har som är värt något som du kan leva utan och prata med lyxfällan kanske? xD


    Men skärp dig!

    1. Att ta lån för att man hotas att bli sönderslagen annars är inte att sakna impulskontroll.

    2. De personer som saknar impulskontroll har inte skaffat sig sina svårigheter med flit.
  • Anonym (Lio)

    Vad är det för märkliga mediciner som inte går på högkostnadsskydd? Ta p-piller så slipper du mens en gång i månaden.

    Internet är alldeles för dyrt. Jag betalar strax över 400 för Telias högsta, bor i villa. Det måste finnas billigare!

    Kan du hitta nåt extraknäck att göra några timmar på lediga tider?

  • Shalke04

    Hur stor del av det du betalar till dina skulder går till amortering? Finns det möjlighet att skruva på dessa så att du betalar mer på ett av dina tre lån så du kan få bort dem en efter en? Det brukar också frigöra kapital när du får bort någon av dem.

    Du kan också ringa och fråga om det finns möjlighet till amorteringsfritt/räntefritt under en period på något av lånen så du kan fokusera på att beta av dem en efter en.

    I ditt läge verkar det också vara så att du kanske helt enkelt är tvungen att jobba mer än 100% ett tag. Alternativt söka dig till något jobb som du får bättre lön. Har du någon utbildning?

  • Anonym (Skulder)
    Anonym (Känner med dig) skrev 2021-07-28 04:43:00 följande:

    På Kronofogdens sida finns det ett skuldsaneringstest där man kan snabbtesta om man kvalificerar sig för skuldsanering. Gör gärna testet och ta sedan kontakt med din kommuns budget- och skuldrådgivare. Deras rådgivning är gratis och de kan säkert ge dig hjälp och vägledning när du ska sammanställa din ansökan om skuldsanering till Kronofogden.

    Snabbtestet:

    kronofogden.se/skuldsaneringstest.html

    Det här kommer att ordna sig vännen. När du är 35 kan du vara fri från den här skiten och då finns fortfarande tid till att skaffa barn och familj. Det kommer verkligen att ordna sig bara du fortsätter andas och kämpa vecka för vecka. <3


    Åhh det sista du skrev fick mig i tårar :( jag känner verkligen att det är helt hopplöst. Men om jag fått hjälp med skuldsanering så hade det känns lite ljusare i tunneln.
  • Anonym (Skulder)
    Anonym (Mira) skrev 2021-07-28 07:25:56 följande:

    Inte för att din hyra är så värst hög, men det kan finnas billigare. I synnerhet med tanke på att du bor ensam och egentligen bara behöver ett rum och kokvrå.

    Försök att hitta någon som vill byta sin lilla lägenhet mot något större! Får du ner hyran till ca 3500 så får du dubbelt så mycket kvar per månad efter att räkningarna är betalda.

    Ännu bättre, rent ekonomiskt, är förstås att ha en inneboende som betalar halva hyran. Men om lägenheten är sådan att man behöver passera genom det ena rummet för att komma till det andra så blir det ju väldigt lite privatliv.


    Jag har redan kollat runt i 2 år och detta var det bästa jag hittade. Hittade billigare lägenheter men det var studentbostäder, seniorlägenheter och även lägenheter för de som är upp till 25 bara. Billigaste här minst 5500 för 1a.
  • Anonym (Skulder)
    Studentpappa skrev 2021-07-28 07:37:27 följande:

    Betalar du lägsta nivån på dessa lån så sjunker väl inte ens skulden, utan ökar pga hög ränta och obefintlig amortering. Har du kollat upp detta så du inte kastar en massa pengar i sjön?

    Kolla bluestep eller någon annan långivare, kan ju ändå vara möjligt att få bättre ränta även om du inte har fast anställning.


    Jag betalar lägsta belopp ja. Sammanlagt är det 6500 på allt. Mer än så kan jag inte lägga, för då har jag inget att leva för. Jag har exakt så jag klarar mig varje månad. Ibland får jag låna av min vän 300-500 kronor.

    Hade önskat kunnat lägga mer men jag måste ha till mat, hushåll och mediciner. Handlar inte kläder, klipper inte mig, köper inget annat jag inte behöver eller måste.
Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig