• Anonym (Skulder)

    Skulder? Hur leva?? Orolig

    Hej. Snälla, döm mig inte nu. Jag behöver råd. Jag mår så himla dåligt att jag många gånger överväger att ta mitt liv.

    Jag levde i ett destruktivt förhållande i 5 år. Denna man fick mig att köpa massa saker på avbetalning, dyra materiella saker.

    Räkningen bara blev högre och högre. Jag sitter här nu med 3 olika skulder. 360K och 35K och 110K.

    Jag har alltid betalat in i tid. Aldrig fått en enda påminnelse och har inga anmärkningar. Jag har bara lån, dessa här som jag alltid betalar så fort jag får lön. Lånet är inte 1 lån på min bank exempel. Utan detta är anyfin, Collector och remember. Hög ränta.

    Jag har såklart äntligen lämnat denna man. Men här sitter jag med dessa skulder med hög ränta på.

    Jag har 1800-2000 kr att leva för till mat och saker jag behöver.

    Jag klarar inte ha det så här mer. Jag betalar och betalar i snart 3 år men det tycks aldrig försvinna.

    Jag mår så fruktansvärt dåligt av att vara 30 år och jobba, vara självständig och allt men inte kunna leva. Jag får vända på varenda krona. Jag kan inte ens köpa presenter till familj på födelsedagar eller julafton. Köpa en ny mobil har jag inte råd med. Gå till frisören för att färga mig. Resa. Ja ni förstår.

    Jag har inte rest till hemlandet på 4 år pga att jag inte har råd till det. Jag kan inte ens börja dejta någon eller skaffa barn. Vem ska ens vilja ha mig med dessa skulder och som jobbar men knappt har pengar? Och skaffa barn lär aldrig gå, för hur ska jag kunna ge mitt barn allt?

    Jag undrar om man kan få hjälp på något sätt och hur går jag tillväga?

    Jag är desperat. Jag trodde aldrig jag skulle falla för en narcissistisk destruktiv man, att JAG skulle hamna så här. Jag som är en stark kvinna från bra familj som alltid haft skinn på näsan, jobbat sen jag var 14 år och alltid klarat mig. Jag skäms :(

  • Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig
  • Anonym (Yunie)

    Usch o blä för alla otrevliga människor här inne. Kan lova att de aldrig skulle säga såhär ansikte mot ansikte till en annan medmänniska.

    Hur som helst, TS. Nummer ett. RING till de olika kreditbolagen. Berätta att du har svårt att betala, men verkligen vill lösa situationen. Du kommer att bli förvånad att väldigt många låneföretag är villiga att hjälpa - just för att de ska få in sina pengar. Risken är ju alltid att du slutar betala annars och de får slita för att få tillbaka sina pengar!

    Nummer två. Ring till mobilbolaget, Bredbandsbolaget ect. Säg som det är där också, att du knappt har råd med deras produkter. Jag har fått ned priset på bredband, mobilabonnemang, hemlarm och lån - enbart genom att ringa och vara ödmjuk och säga att ekonomin varit tuff en period.

    Du kan även fråga om de kan frysa din skuld några månader på två av de dyraste lånen. Då kan du använda pengarna till att aggressivt betala av den minsta skulden och få bort den. Med den metoden (snöbollseffekten) kan du sedan lägga mer pengar på de andra krediterna. Men det bygger på att du inte drar på dig större skulder på de andra under tiden.

    Men försök att få ned räntorna!

    Så ta telefonen och ring, du har inget att förlora!

  • Anonym (Yunie)

    Kolla gärna upp vad du ha för räntor på lånen så man får en bättre överblick.

  • Anonym (G)
    Anonym (Jenni) skrev 2021-07-28 16:39:53 följande:

    Absolut.

    Sedan finns det ju situationer som man inte själv valt som gör att man måste leva på bidrag, tex lämnad som mammaledig eller sjukskriven utan sgi och annat, så tycker ju inte att det är så att bidrag=opålitlig person. Finns ju många som jobbar som också sviker tänker jag. Jag hade ju mer litat på en vän än främling, en person jag inte litar på hade jag ju inte sett som vän från början. Men som sagt, alla är olika och på olika platser i livet.

    /Jenni som också levt på soc ett tag i livet men trots det hade ambitioner och har numera ett bra jobb och liv.


    Såhär tänker jag: Hyr du ut till någon du känner oavsett utbildning m.m. så kan det vara mycket svårt att sätta gränser, skriva nödvändiga kontrakt osv. Det är lätt här att bli manipulerad och svårt att "slänga ut".

    Hyr du ut till en skötsam främling så är det lätt att skriva kontrakt, kräva ID- handling, ha en invetarielista, avtal om att lägenhet ej kan övertas.

    Jag misstror dig inte aft du är skötsam men skulle aldrig hyra till en vän, finns risk att bli ovänner.
  • ttr

    Jag hade skulder på 300 000 när jag träffar min nuvarande sambo. Man dejtar ju. Det handlar inte om gemensam ekonomi på en gång. När vi flyttafe ihop blev det möjligt att amortera mera.

    Men först och främst skulle jag söka annat jobb i din sits. Din lön är för låg med tanke på hur mycket du jobbar.

    Färga håret får vänta. Men du är ju bara 30. Du är fin bara för det.

    Min sista tips är inte för alla. Men. Folk slänger lör för mycket. Grejer som kan säljas och ibland för väldigt bra pengar eller som man kan använda själv. Så kolla i miljörummet. Man behöver inte köpa allt för att ha.

  • Anonym (Skulder)

    Jag har tagit till mig alla era råd och tyvärr men vissa saker kan jag INTE ändra på. Jag ska ringa dem allihopa och fråga om jag kan frysa skulderna. Men hur funkar det? Blir det inte högre ränta och mer att betala då när jag börjar betala igen?

    Hyran, den är redan låg. Lägre lär jag inte hitta i denna staden. Det finns men det är seniörlägenheter och studentlägenheter.

    Jag har till och med flyttat till förorten för att få det billigaste.

    Elen är som den är.

    CSN har jag redan pratat med dem och detta är det "lägsta" jag fått att betala enligt dem.

    Telefonen är 600, jag betalar 300 för samtal sms och 15 gb Internet. Och jag har ett abonnemang jag kan ringa utomlands för att kunna ringa min mamma! Telefonen tog jag en ny för att mitt ex tog sönder min och tyvärr har jag inte 1500 att lägga på en begagnad, och jag tog den billigast varianten. En Samsung A modell för 300.

    Internet var det bästa jag hittade som funkar här jag bor. Alla leverantörer av Internet har inte på alla adresser och här jag bor finns heller ingen fiber, och fiber brukar vara bättre och billigare.

    A-kassa måste jag betala.

    Trygghetsförsäkring är för lånen ifall man blir arbetslös. Hyresgästföreningen måste jag betala då man vet aldrig om det blir krångel. Skadeförsäkring är bra ifall något går sönder eller jag blir rånad etc.

    Mediciner måste jag ta och TYVÄRR ledsen att säga, alla Mediciner går inte under högkostnadsskyddet och dessa gör tyvärr inte det. Det känns surt men så är det.

    Ni verkar tro att jag inte gjort det jag kunnat och bara väntar på att ett mirakel ska ske.

    Har sänkt alla kostnader så gott jag kunnat.

    Och tyvärr jag sveper inte in mig i en "offerkofta". Då hade jag suttit arbetslös och tyckt synd om mig själv och låtit skulderna gå till kronofogden och låta skattebetalarna stå för det. Det är mina skulder och jag får stå mitt kast, MEN jag behöver hjälp med hur jag enklast ska betala det snabbast för att kunna leva.

    Det är så lätt för er att sitta här och peka finger.

    Jag känner för att ge upp för det känns inte ljust i tunneln just nu. Det är hög ränta och jag betalar bara räntan verkar det som.

    Och jag är tyvärr inte fixerad vid att gå till frissan eller åka på semester, detta tog jag som exempel. Detta är normala saker jag ser andra i min ålder gör. Är man 50+ förstår jag man inte bryr sig så mycket om sånt.

    Såna småsaker andra gör, kan jag drömma om. Shoppa ny vinterjacka, vinterskor, köpa en dator, en ny säng, unna mig att få klippa topparna, åka till mamma och hälsa på. Det är normala saker man har rätt att få unna sig och det är inget jag kan göra nu! För att jag vill kunna unna mig sånt en vacker dag så menas det inte att jag att jag inte har kontroll på livet eller ekonomin. Jösses alltså.....

    Och att flytta in till min vän som är på soc? Hon bor i en 3a, hon hennes 3 barn och hennes mamma. Inget alternativ att jag ska flytta in där tyvärr och hon hade ju tänkt vad tusan är detta. Vill inte inkräkta i hennes hem, hon har det redan tufft som har sin mamma där.

    Att hon är på soc, ja det blev så. Under corona blev hon uppsagd från sitt jobb då det började gå dåligt där. Hennes mamma är sjuk och bor därför hos henne så hon har henne alltid där.

    Och åter igen ALLA kan falla för en narcissist. Ni tror det är svart eller vitt?

    Tror ni på allvar om han skulle slå mig och ta pengar från mig i början att jag skulle vara kvar???

    Sånt här kommer smygandes. Det börjar med små lögner, bortförklaringar, nedvärderande ord som du till sist själv börjar tro på, dem manipulerar dig och förvränger allt så du blir helt lost och vet varken ut eller in.

    Släng ner en groda i hett vatten, den hoppar ut direkt. Lägg ner den i kallt vatten och öka värmen sakta sakta, den kommer vara kvar i vattnet tills den dör! Så är det med narcissister. Det kommer smygandes och när deras rätta jag är framme, då har dem redan dig i sitt grepp. Det är jävligt lätt att dömma när man aldrig råkat ut för såna typer.

    Tro mig, jag var precis som ni. Jag hade en gammal vän som hade en sån kille. Jag sa exakt så "hur kan du tillåta detta? Jag hade lämnat direkt". Mmm.... nu fick jag se själv hur jäkla "lätt" det är. Har även fått se min släkting råka ut för samma och hon var en stark stabil framgångsrik kvinna.

    Och slutligen här är mina utgifter. Jag har 23000 i lön.

    Hyra 5100

    Skulder 6500

    Elen 430

    CSN 944 (Har redan fått denna summa som "lägsta" enligt dem)

    Telefon 600

    Internet 400

    A-kassa 160

    Trygghetsförsäkring 345

    Hyresgästföreningen 85

    Skadeförsäkring 185

    Busskort till och från jobb 850

    Mediciner 1200 (D-vitamin på recept, medicin för endometriosis, för blodtryck och PCO

    = 16799

    Ibland får jag ut 17600 ibland 18700 så ja, resten går till mat och jag äter snålt. Men ibland klarar jag inte det.

  • Anonym (Ylva)

    Har du varit i kontakt med kommunens ekonomiska rådgivning?

  • Aniiee

    Hur mycket internet i telefonen och i datorn använder du faktiskt? Det går att kolla i inställningarna på telefonen och i datorn. 15 gig är rätt mycketför vanligt surfande, kanske räcker det till båda? Eller rent av ett större abonnemang på telefonen som räcker till datorn också, förutsatt att det blir billigare? 

    Alla de tillstånden finns det medicin för som ingår i högkostnadsskyddet, så länge du får de på recept. Prata med dina läkare igen.


    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
  • Aniiee
    Anonym (Ylva) skrev 2021-07-28 17:40:09 följande:

    Har du varit i kontakt med kommunens ekonomiska rådgivning?


    De är förmodligen på semester. Här är de det i alla fall.
    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
  • Lillmajsan
    Anonym (Omtanken1) skrev 2021-07-28 09:30:41 följande:

    Och räntorna bara tickar på, varje dag, högre och högre, det är förmodligen bara dem du betalar och inte på själva skulden för det är så många och så otroligt höga, det är därför det aldrig sjunker, du kommer ha skulder livet ut. Du säger att du edan är 30 år, det är sent i livet för att ha misslyckats så och inte ha någon stabilitet, det kommer aldrig ordna upp sig, så ledsamt för dig.. Och speciellt påtagligt blir det ju nu på sommaren, här sitter man själv vid poolen på semestern, äter god mat och lever livet, men du har inte råd med något, knappt inte ens mat! Du får nog bara försöka landa i att detta är din lott i livet, det finns ingen hjälp och du är ensam, du har dessutom själv satt dig i denna sits.


    Snacka om att spotta och slå på någon som alla redan ligger ner!
    Fy fan för rövhål som dig!!
Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig