• Kråkungen

    Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???

    Hej alla!

    Jag skulle vilja höra från alla som har erfarenhet av en situation där den ena föräldern (eller båda två för den delen) är mörkhårig och brunögd, men där barnet ändå fått blå ögon och/eller blivit ljushårig.

    Så, alla som varit med om detta eller känner nån som varit med om det ? snälla berätta! Berätta gärna hår- och ögonfärg på både mamman och pappan och hår- och ögonfärg på barnet (när hen var barn).

    Jag hoppas att många vill svara!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-07-29 17:01
    Anledningen till att jag startade tråden var (som jag även sagt i ett par inlägg nedan) att jag har en kompis som nojar över ljust och blåögt barn till svarthårig och brunögd förälder, så jag startade tråden för att visa henne att det inte är nåt konstigt, för att på så sätt göra henne lugn. Så alla era svar är verkligen otroligt uppskattade, även om jag inte hinner gå in och svara på alla inlägg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-07-31 14:21
    En del ifrågasätter poängen med den här tråden. Det står er fritt att göra det, men nu är det ju inte för er, utan enbart för min väns skull jag startat den, och för henne har tråden betytt och fortsätter att betyda väldigt mycket. Jag kan alltså verkligen inte nog tacka alla er som bidragit och fortsätter att bidra! Det uppskattas enormt! Keep 'em coming! :)

  • Svar på tråden Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???
  • Kråkungen
    nnnnnnnn skrev 2021-07-29 15:15:26 följande:

    Eftersom hårfärg, ögonfärg och hudfärg ärvs på väldigt avancerade sätt med många faktorer som spelar in så är det fullt rimligt att det sker.
    Brunhåriga och brunögda kan bära på anlag för blå ögon och blont hår, så det kan ärvas till barnen även om det inte syns på föräldrarna.
    Vi är båda mörkhåriga och har 2 blonda barn.


    Ja, jag vet :) Jag försöker bara samla empiriskt material som visar detta i realiteten åt en kompis :)

    Tusen tack för ditt svar! Får man fråga om ögonfärg också? På er respektive era barn?
  • Kråkungen
    Anonym (Love) skrev 2021-07-29 15:15:44 följande:

    Båda mina barn är superblonda och blåögda. 


    Jag har råttfärgat hår och blå ögon. Min man har brunt hår och grön/bruna ögon. Enligt min man så var han blond när han var liten.


    Anonym (3 syskon) skrev 2021-07-29 15:20:24 följande:

    Mina föräldrar är båda mörkhåriga, mörkbrunt, nästan svart hår. Ena föräldern har blå ögon, andra föräldern bruna. 

    Vi är 3 syskon. 

    1 syskon är mörkhårig med bruna ögon, 

    1 syskon mellanbrun med blå ögon, 

    1 syskon blond som barn blev successivt mörkhårig som vuxen och har gröna ögon. 

    Färgerna beror inte bara på föräldrarna utan även vad deras föräldrar (mor-/farföräldrar) har för ögonfärg.


    Tusen tack för era svar!
    Anonym (Hurså?) skrev 2021-07-29 15:17:14 följande:
    Varför undrar du?

    Våra barn (fyra stycken) var väääääldigt ljusblonda när de var små, nu är de vuxna och är mellanblonda/mörkblonda. De har alla blå ögon. Jag har blå ögon och mörkblont/brunt hår, och mannen har bruna ögon och mörkbrunt hår.
    Tusen tack för ditt svar! Anledningen till att jag undrar är för att jag har en kompis som nojar över det hela, så jag försöker hjälpa henne att samla ihop konkreta bevis för att det här är vanligt förekommande :)

    Sphynxey skrev 2021-07-29 15:24:25 följande:

     


    Så detta är inget ovanligt om du nu trodde det.



    Nej, det trodde jag inte :) Jag försöker som sagt bara visa för en kompis att det inte är nåt konstigt :) Tack även för ditt svar - jättebra!
    Anonym (T) skrev 2021-07-29 15:31:34 följande:

    Min mamma är blond och blåögd, pappa svarthårig och brunögd. Själv är jag blond och blåögd medan min bror är brunhårig och har blå ögon. Båda pappas syskon är svarthåriga eller har mörkbrunt hår samt bruna ögon (samma sak åtminstone 2 generationer bakåt). Båda hans syskon har fått 1 barn var som är lika blonda och blåögda som jag trots att de har två mörkhåriga, brunögda föräldrar. Alla andra kusiner är lika mörka som sina föräldrar.


    Tusen tack för ditt svar! Verkligen jättebra!
  • Kråkungen

    Tusen tack alla som svarar! Det uppskatas verkligen otroligt mycket, även om jag inte riktigt hinner gå in och svara på varje inlägg! 

  • Kråkungen
    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 02:55:26 följande:

    Små anekdoter här säger ingenting, berätta för henne hur generna fungerar istället, högstadiebiologi funkar fint i det här läget. Brunt dominant, blått recessivt, gener sitter i par och ena genen kan bevara blå men det syns inte eftersom det bruna anlaget tar över.


    Nu är det ju tyvärr inte alltid så ångest funkar - rationella fakta biter inte alltid lika bra som en väldig massa historier från verkligheten. Så absolut, jag håller med dig om att det för en rationell hjärna är bättre att förstå hur det fungerar (och tro mig - det var min första taktik under lång tid: att förklara hur det fungerar), men för en ångesthjärna är det som sagt ofta bättre med andras erfarenheter. Kan f.ö. säga att alla inläggen här har fått över förväntan god effekt :)
  • Kråkungen
    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 15:26:30 följande:
    Är han orolig får man väl kräva ett DNA test. Tror inte en sån här tråd ger så mycket.
    Ja, alltså, det står dig fritt att tro vad du vill beträffande om tråden är meningsfull eller inte. Nu var det ju inte för din skull jag skapade tråden, utan för min väns, och hon har som skönt är blivit väldigt hjälpt av den - trots att du inte förstår hur den kan vara hjälpsam ;)
  • Kråkungen
    Sphynxey skrev 2021-07-30 19:12:24 följande:
    Ah ok då fattar jag. Förlåt om jag verkade sur. Jag har många i min närmaste omgivning som har barn med "avvikande färger" och det ska alltid tjafsas en jäkla massa om det, vilket jag blir ganska less på. Men då fattar jag helt, och det är ju jättefint att du försöker hjälpa din vän <3
    Ingen fara! Jag fattar :)
    Sphynxey skrev 2021-07-30 19:17:23 följande:
    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 15:26:30 följande:
    Är han orolig får man väl kräva ett DNA test. Tror inte en sån här tråd ger så mycket.
    Men vad vill du ha sagt med de här inläggen? Det är väl inte du som avgör om tråden ger nåt eller inte? Alltså, jag ställde mig också lite frågande till poängen med tråden först, men ts har ju förklarat nu varför hen startat tråden, och även berättat att den hjälper hens vän, så... din poäng är...? Att just du inte skulle bli hjälpt av den är ju ganska ointressant.

    Tack Solig

  • Kråkungen
    Anonym (N) skrev 2021-07-31 07:11:32 följande:

    Vad exakt är det hon oroar sig för?


    Jag förstår att du undrar, men jag känner mig inte riktigt bekväm med att gå in i några detaljer om det, eftersom det trots allt inte är mig det gäller. Hoppas du förstår.
  • Kråkungen
    Glinda från Oz skrev 2021-07-31 16:21:09 följande:
    Jag läste just trådstarten igen. Nu förstår jag precis varför ts vill se sådana här inlägg. Den som nojar är en kvinna, hon har givetvis varit otrogen. Då fattar ju jag också att logiska argument inte hjälper, hon vill intala sig självt att hennes kille är pappan.
    Det är intressant hur du fortsätter att utgå ifrån dig själv i alla inlägg. Jag förstår att du inte förstår poängen med tråden. Jag förstår att den enda förklaring som du kan komma på till varför min vän behöver tråden är att hon har varit otrogen. Men du är inte universums centrum. Allting utgår inte från dig och saker som du kan tänkas göra. Lite nyfiken blir jag ju förstås över varför du har ett så enormt behov av att hela tiden framhäva dig själv och dina tolkningar i en tråd som inte öht handlar om dig - men nyfikenheten ersätts ganska snabbt av ointresse.

    Nu skulle jag vilja be dig sluta deraila tråden med dina märkliga OT-inlägg.

    Tack.
  • Kråkungen
    Sphynxey skrev 2021-08-01 18:26:41 följande:
    Men sluta nu.
    Glinda från Oz skrev 2021-08-01 11:46:07 följande:
    Det är intressant att du inte förstår att det här är ett diskussionsforum där vem som helst får svara. Du verkar också vara ny på FL, här är det extremt vanligt att säga vad man tycker. 
    Ja, tyvärr finns det ju ett antal människor som alltid ska gå in och vara otrevliga och/eller skriva en massa OT-inlägg i alla trådar, det har du helt rätt i. Men det betyder ju inte att det är rätt för det. 
    Tack igen - huvet på spiken där :)
    Sphynxey skrev 2021-08-01 18:26:41 följande:
    F.ö. tror jag inte Kråkungen är ny på FL, jag tycker man har sett den nicken av och till under många år.
    Haha ja, jag har varit medlem på FL i ca 20 år... :)
  • Kråkungen
    Anonym (Brunögd och blåögd) skrev 2021-08-01 16:00:23 följande:
    Ja, det är en möjlig förklaring. Men jag kan tänka mig två till:

    - Kompisen har en svartsjuk/misstänksam man och hon vill lugna honom.

    - Hon misstänker att hennes egen far inte är hennes biologiska far.

    Men eftersom TS inte vill avslöja mer om kompisen (helt rimligt) så får vi aldrig veta. 
    Sphynxey skrev 2021-08-01 18:35:17 följande:
    Precis! Bra inlägg. Och det finns ju andra tänkbara förklaringar också, som att kompisen har blivit våldtagen och är rädd att det är våldtäktsmannen som är pappan. (Tyvärr inte en otrolig situation) Plus olika varianter av alternativen ovan. Och det kan säkert finnas andra anledningar också. 
    Exakt så. Det finns många olika möjliga anledningar, och av respekt mot min vän vill jag som sagt inte gå in på detaljer. Jag kan ju ändå (även där av respekt mot min vän) säga så mycket som att den goda Glindas gissning är längst från sanningen.

    Tack för era inlägg. Jag hoppas att vi slipper mer OT-dravel från Glinda nu.

  • Kråkungen
    Anonym (biologen) skrev 2021-08-01 19:03:34 följande:

    Jag får huvudvärk när folk som knappt kommer ihåg åttans biologi ska skriva om ögonfärg. Kan man inte kolla wiki åtminstone och se om det har hänt något sen man gick i åttan innan man uttalar sig?

    Idag vet forskarna att åtminstone 16 olika gener har betydelse för uttrycket av pigment i ögats iris, men några av dem är viktigare än andra, t.ex. OCA2 och HERC2. När man började upptäcka fler anlag så försökte de göra en modell för att kunna förklara ärftligheten med tre anlag från vardera mor och far, brunt, blått och grönt, men inte heller det räcker till riktigt.

    en.wikipedia.org/wiki/Eye_color

    Läs och förundras- och det finns inte ens några blå eller gröna pigment i ögat, det är en strukturell effekt som kallas Tyndalleffekten.


    Absolut, visst är det så! Det lustiga är att jag tycker inte at det just har varit några som kommit med förenklade förklaringar av hur genetiken fungerar förrän efter det att du postat ditt inlägg :)

    Hursomhelst. Syftet med tråden var och är enbart att få så många exempel som möjligt på mörkhåriga och mörkögda föräldrar som fått ljushåriga och blåögda barn, och det har jag ju fått :)
Svar på tråden Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???