• Kråkungen

    Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???

    Hej alla!

    Jag skulle vilja höra från alla som har erfarenhet av en situation där den ena föräldern (eller båda två för den delen) är mörkhårig och brunögd, men där barnet ändå fått blå ögon och/eller blivit ljushårig.

    Så, alla som varit med om detta eller känner nån som varit med om det ? snälla berätta! Berätta gärna hår- och ögonfärg på både mamman och pappan och hår- och ögonfärg på barnet (när hen var barn).

    Jag hoppas att många vill svara!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-07-29 17:01
    Anledningen till att jag startade tråden var (som jag även sagt i ett par inlägg nedan) att jag har en kompis som nojar över ljust och blåögt barn till svarthårig och brunögd förälder, så jag startade tråden för att visa henne att det inte är nåt konstigt, för att på så sätt göra henne lugn. Så alla era svar är verkligen otroligt uppskattade, även om jag inte hinner gå in och svara på alla inlägg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-07-31 14:21
    En del ifrågasätter poängen med den här tråden. Det står er fritt att göra det, men nu är det ju inte för er, utan enbart för min väns skull jag startat den, och för henne har tråden betytt och fortsätter att betyda väldigt mycket. Jag kan alltså verkligen inte nog tacka alla er som bidragit och fortsätter att bidra! Det uppskattas enormt! Keep 'em coming! :)

  • Svar på tråden Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???
  • Anonym (Annie)

    Vi lever i en värld där mörka fortfarande ses med misstanke och rädsla.

    Ljusa människor är ofta sedda som oskyldiga och 'goda' människor. Jag är väldigt observant och jag har sett med egna ögon hur folk blir olika behandlade.

    Jag har sett två blonda Skandinavier gåendes med mörka barn och ingen har reagerat eller undrat om de kidnappat barnen men när de varit mörkhåriga och olivfärgade eller mörkare med ljusa blonda barn så har de blivit utstirrade och förföljda pga misstanke.

    Det lustiga med det är att enligt media så är det ljusa barn som är mest kidnappade när det är tvärtom. De barn som är mest kidnappade är mörka, svarta, flickor enligt amber alert men den bilden visar inte media.

    Hur som helst, räkna med att få blickar och ha gärna samma efternamn som dina barn det underlättar när man har barn som har färger olikt sina egna.

    Jag är för övrigt blond och min man mörkhårig. Våra två barn är rödhåriga. Vi får inte heller blickar eller människor som blir provocerade. Det är just kombinationen mörk förälder och ljus/blont barn som får såna konstiga och ibland sjuka reaktioner. Vissa blir verkligen provocerade av det.

  • Anonym (rött+brunt=blont)

    Mamma: Rödbrunt hår och blå/grå ögon
    Pappa: Mörkbrunt hår och gröna ögon med bruna prickar

    Barn 1: Blond och gröna ögon.
    Barn 2: Lite mörkare blond och blå ögon.

    Pappa var blond som barn, ev solblekt då han bodde utomlands i ett varmare land. Bägge barnen har mörka ögonbryn och ögonfransar. Mamma, som har nästan vita ögonbryn och ögonfransar anser att detta är mycket orättvist.

  • Matildamea

    Hej! Jag och min man har tre barn. Jag är mörkhårig med bruna ögon och han är ljushårig med blå ögon. Vårt första barn har väldigt blont hår och ljusblå ögon, vårt andra har ljusbrunt hår och gröna ögon och vårt tredje är mörkhårig med mörka ögon. Så i vårt fall är alla barnen väldigt olika. Men om man jämför mig och första barnet så är vi motsatserna utseendemässigt. Min syster och hennes man som båda är mörkhåriga och har mörka ögon har en son som är blond och har väldigt blå ögon och det är nog mer ovanligt

  • Anonym (Anonym)

    Ser inte alls varför den kombinationen skulle vara märklig på något sätt. Barnen behöver inte alls få samma färgställningar som sina föräldrar då genetiken är långt mer komplicerad än så.
    Såhär ser det ut i min familj:
    Pappa: Mörkbrunt hår, gråa ögon, väldigt ljus hy och blir mycket lätt bränd i solen.
    Mamma: Mörkbrunt hår, bruna ögon, ljus hy men inte som pappan, kan bränna sig men inte lika lätt som ovan.
    Jag: Mörkblont/ljusbrunt hår (varierat genom livet), mörkgröna ögon, olivfärgad hy, kan inte bränna mig.
    Värt att notera också är att det inte finns någon person i vare sig pappas eller mammas släkt, vad vi vet, som har gröna ögon. Det är dock inget konstigt med det, anlag kan ploppa upp från långt tillbaka. 

  • Anonym (...)
    Anonym (Vännen) skrev 2021-07-29 20:51:33 följande:

    Liknande sits här,känns att man bryter normen när man inte är lik sina barn(samma färger ).


    Ja verkligen! Sen om man tittar bortanför färger så är alla mina kopior av mig :)
  • Glinda från Oz

    Små anekdoter här säger ingenting, berätta för henne hur generna fungerar istället, högstadiebiologi funkar fint i det här läget. Brunt dominant, blått recessivt, gener sitter i par och ena genen kan bevara blå men det syns inte eftersom det bruna anlaget tar över.

  • Anonym (Rec)

    Tänker på den svarta pappan i Viafree-serien "Pappaliv" som fick en vit, blond och blåögd pojk (med sin vita, blonda flickvän). Inget konstigt med det förstås, pappan har säkert recessiva vita gener, men det var ju lite oväntat första gången man såg det, haha.

  • Anonym (Jag har erfarenhet)

    Jag har bruna ögon och brunt hår. Maken, dottern (och hunden!) har blont hår och blåa ögon. Det syns så väldigt tydligt att de hör ihop (inklusive hunden).

  • Gurkan25

    Pappan: svart hår, mörkbruna ögon(kommer från ett land där blåa ögon är ovanligt)

    Jag: blond blåögd.

    Barn 1: ljusbrunt hår, ljusgröna ögon.

    Barn 2 och 3(enäggstvillingar): ljusblonda och isblå ögon. Alla barnen är otroligt lika sin far förutom just färgerna.


    Benjamin 24/12-2017 Zakaria och Adam 9/3-2019
  • Anonym (Vännen)

    Kanske är det svårare för en pappa att inte vara lik sitt barn och ha olika färger?Eller?

Svar på tråden Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???