• Anonym (Vego)
    Thu 29 Jul 2021 16:47
    2584 visningar
    134 svar
    134
    2584

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Möjligtvis inbillar jag mig bara, men jag har en känsla av att mina svärföräldrar tycker det är besvärligt att bjuda på middag för att jag är vegetarian.

    Jag har ätit vegetarisk kost så gott som hela livet, över 30 år iallafall. En del av er vet säkert hur litet sortiment det fanns då jämfört med nu?

    Idag finns det så gott som alternativ till alla kötträtter.

    Varenda gång jag träffar eller pratar med mina svärföräldrar så tar de upp min kost med antydan om hur jobbigt jag har det och så kräsen jag är.

    Jag erbjuder alltid att ta med egen mat. Mestadels för att, ja nu kommer lite gnäll, att de inte rengör sina stekjärn mer än med papper, dels för att de gärna äter friterat med olja som blandats med både grönsaker och animaliskt, men även för att alla vegetariska produkter är olika och jag föredrar vissa märke före andra.

    De propsar på att ändå laga mat och jag blir så illamående när jag äter så jag äter väldigt lite. Jag är även rädd att bli dålig i magen eftersom jag inte är van vid animaliska produkter.

    Hur kan man lösa en sån här sista utan att hamna i kläm eller verka otrevlig/ otacksam?

    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(

  • Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?
  • Anonym (Mia)
    Thu 29 Jul 2021 16:53
    #1
    +3

    Om de blir irriterade om du tar med egen mat och om dom blir irriterade om du inte gör det och dom måste laga så hade jag gjort det som är bäst för mig och helt sonika skitit i eventuell irritation eftersom det uppenbarligen blir gnäll hur du än gör. Och eftersom deras mat inte verkar så bra för kroppen hade jag helt enkelt sagt att jag kommer ta med egen mat. Och sen får man väl bara ignorera deras eventuella pikar och irritation, köra typ "killing with kindness" eller nåt.

    Jag är inte vegetarian men kan inte äta all sorts mat pga får ont i magen dagen efter. Jag tar med egen mat ibland. Jag tänker inte ha ont en hel dag för att vara "artig". Livet är för kort för det. Och om andra tar illa upp, could not care less.

  • Thu 29 Jul 2021 16:59
    #2
    -1

    Varför skulle man rengöra sina stekpannor med annat än papper?
    Och speciellt om de har gjutjärn.


     


    I mina öron låter det enkelt, laga en vegetarisk rätt till sin gäst.
    Och att de klagar på dig, det visar att de möjligtvis inte respekterar ditt beslut om äta vegetariskt.

    Dock kommer du äter hos folk som har en blandkost, så får man leva med att stekpannor och annat har använts till kött.
    Annars är man mot lika oresonlig tillbaka.


     


    Enklaste om man har en vegetarian på besök, laga mat som går anpassa som både animalisk och vegetarisk.
    Så blir arbetsinsatsen mer mot lite eller nästan ingen.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (F)
    Thu 29 Jul 2021 17:05
    #3

    Så de försöker laga vegetariskt men det sker inte på det sätt du önskar?

  • Anonym (Ta med egen mat)
    Thu 29 Jul 2021 17:07
    #4

    Eftersom du blir illamaende av deras mat sa ar ju basta losningen att ta med egen (som du ju faktiskt sager att du foreslagit/ibland gor).
    Du kan ju ta med lite extra varje gang, sa att du kan bjuda de andra av det du ater. Da blir det inte att du sitter utanfor i ett horn med din egen mat i din egen bubbla, utan du sager glatt: - "Har ni smakat detta? Det ar ett nytt recept. Vad tycker ni?". Sen nasta gang har du med dig nagot annat. Da blir det inte att du behover smussla med din egen mat och fa sura miner for att du inte ater deras (om de nu gjort nagot sk vegetariskt), utan du ar positiv och erbjuder glatt dem av din egen mat. 
    Eftersom problemet endast ar nar ni ater med svarisarna sa ar det val inte sa stort besvar att ta med sig egen mat de gangerna ni ar dar? Lattaste losningen. Da slipper svarisarna gora sig till och anstranga sig att gora mat du sen inte ater (utan istallet mar illa av) och du slipper ma illa och behover inte smyga med din specialmat, utan later andra smaka.

  • Anonym (Jenny­)
    Thu 29 Jul 2021 17:08
    #5
    +2

    Ta med en matig bönsallad, eller något annat som är lätt att ta med och som räcker till alla, och ät sedan den med bröd och den mat du känner passar som de bjuder på. 

    Kan det vara så att matlagningen är väldigt viktig för dem (älska mig - älska min mat) och att det därför blir svårt för dem att acceptera dina matvanor? I så fall testa att hitta något du kan ösa beröm på och visa (helst uppriktig) uppskattning för. Någon sallad eller efterrätt du kan be om recept för, eller så.

  • Anonym (F)
    Thu 29 Jul 2021 17:22
    #6
    +1

    För vissa, speciellt äldre, är det nästan kränkande att en gäst skulle ta med egen mat. En sågning av deras matlagning (vilket ju också är sant i det här fallet).

    Jag har en del äldre släktingar och gosh no? jag skulle aldrig orka ta striden. Fast jag träffar dem så sällan så det är inte viktigt nog.

    Det kan vara så att svärisarna tycker det är jobbigt att du är vegetarian, samtidigt som i deras huvud måste de erbjuda dig mat.

    Jag tycker tipset ovan att ta med mat som erbjuds extra till alla är det bästa. Med glatt humör och beröm till deras rätter. Nästa gång ni blir bjudna dit på middag, säg att du/ni tar med något spännande till alla och ignorera eventuella protester. Med lite flyt blir det en ny vana som alla kommer uppskatta med tiden.

  • Thu 29 Jul 2021 17:41
    #7
    -3

    Många speciellt lite äldre personer har en jättetrist och fördomsfull inställning till vegetariskt och veganskt. Är de trevliga i övrigt får man ha överseende med det och fixa helt egen mat. Det är ju dom som prompt ska äta döda djur..

  • Glinda från Oz
    Fri 30 Jul 2021 03:04
    #8
    +1

    Den äldre generationen är uppvuxna med att man äter det som bjuds medan den yngre ser kosten som ett sätt att uttrycka sin personlighet, det blir en kulturkrock helt enkelt. Att du kräver vissa märken har t.ex inte ett dugg med att du är vegetarian att göra.

    Äter du bara hel- och halvfabrikat? Eftersom du pratar om märken. Man ska inte använda diskmedel i gjutjärnspannor. Jag utgår från att de diskar ut med vatten och diskborste. Att du kräver speciella stekpannor är kräset och jobbigt, att rengöra dem borde duga.

  • Anonym (Fia)
    Fri 30 Jul 2021 05:56
    #9
    -1

    Du går högst troligt över gränsen med andra pannor och definitivt med olika märken. 
    Vet att min mamma numera tvekar och mer än en gång avstått från att bjuda över min bror och hans fru (inte att de blir uteslutna och alla andra inbjudna, men hon avstår att bjuda in alls) ju mer kinkigt det blivit med maten och hon blivit äldre för hon tycker det blir för bökigt (och att gästerna tar med egen mat inte känns kul heller). 
    Så länge det bara var lakto-ovo vegetariskt hörde jag aldrig henne nämna det och hon försökte ett tag till efter det blev veganskt och letade recept och gjrejade men det blev för mycket. Hon ville framförallt att det är trevligast att alla äter ungefär samma och inte separata rätter (förutom eventuellt då om köttätarna äter köttbullar så finns även vegobullar även om jag såg mer och mer irritation med att det skulle lagas separat också) och hon försökte med olika efterrätter som hon upplevde både som svårt och inte alltid blev bra. Jag försökte föreslå att det är ju hon som äter så få saker så jag tror inte hon skulle bli så upprörd så länge det finns något ordentligt hon kan äta även om det är lite "tråkigt" och inte superfest mat men det landade alltid i att "men det känns ju inget roligt att bjuda på" och att hon valde att inte bjuda in. Då var hon även själv vegetarian ett antal år när jag var barn. Jättetråkigt att det har blivit så

    Vilket märke är inte rimligt att förvänta sig eller visa sig missnöjd över om ni är inbjudna (det är en annan sak om ni t ex kommer för att bo ett slag, då kan du få in att köpa med de varorna själv), ingen annan kan  heller begära att värden använder ens favoritmärken och saker (nä jag gillar inte scans köttbullar, kan du inte köpa dafgårds istället nästa gång du bjuder in?  - det vore som att be om att aldrig bli inbjuden igen.)

    Var själv vegetarian för länge sedan och det var helt enkelt att le och se glad och tacksam ut om de har ansträngt sig även om de lyckats välja något som jag tycker är riktigt äckligt och äta ändå om de fixat ett vegetariskt alternativ, det var heller aldrig läge att försöka föreslå att ta med eget, den äldre generationen blev alltid väldigt förolämpade vid det förslaget. De gångerna de missat och glömt etc. - tja då var det till att äta potatis och sallad (vilket mer än en gång var ett godare alternativ än vego alternativen, men har de ansträngt sig att försöka anpassa för en är det bara att vara artig och le och äta så länge det är något som går att äta (är man allergisk har man kanske inte det alternativet men då får man be så mycket om ursäkt men man kan faktiskt inte). 

    Du kan förvänta dig att de inte lagar "blandade" rätter (t ex servera bara lasagne gjord på köttfärs) så det finns något du kan äta, allt utöver det är bonus du får vara glad över på samma sätt som man får vara glad att det inte råkar vara något man tycker är riktigt oätligt äckligt. Kan du inte förlika dig med det så får du helt enkelt "lansera dig" som "konstig och petig som bara äter egenlagad mat från matlåda" och att de inte får bjuda dig på mat alls, det kommer förfasas över det, men högst troligt vara mycket lättare att komma undan med långsiktigt än att de upplever dig som gnällig och otacksam när det de bjuder på inte duger. 

    Annars provar du med som en del nämnt att du tar med något "extra tillbehör" till alla och bjuder på som komplement, men börjar du klaga på märken när de försöker så kommer du definitivt få en ansträngd relation till dina svärföräldrar. Du kan inte heller ställa krav på hur de föredrar att sköta sina stekpannor, i så fall får du förklara att du får ont i magen och att du tyvärr inte kan äta något stekt i deras pannor så du kan äta en sallad istället etc. 

    Det är faktiskt inte riktigt ok att ta med egen mat till middagsbjudning generellt utan det man snarare får göra om man inte kan äta allt är att man låter bli att äta av det man inte kan och så äter man lite extra innan eller efter om det är få saker man kan äta. Däremot ser ju naturligtvis en bra värd till att det finns saker alla kan äta, men nej man kan inte "beställa" sina favoriter 

  • sextio­talist
    Fri 30 Jul 2021 06:46
    #10
    -2 +2

    Du är besvärlig. Eftersom du, inte är vegetarian, utan verkar ha synpunkter på hur de rengör sina gjutjärnspannor och har en inbillad rädsla att du kan reagera på eventuella animaliska rester.

    Jag är själv kräsen och tål dessutom inte baljväxter och en del nötter.

    Men jag tror du slår mig rejält där.

Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?