Inlägg från: Anonym (Montessori) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Montessori)

    Vilken pedagogisk inriktning hade du valt och varför? Förskola

    Absolut inte Waldorf med sina konstiga ideologier. Reggio Emilia är jag inte insatt i. Jag är själv inte så mycket för ut och skur så jag kan inte motivera mitt barn att det ör det bästa. Viss lärarstyrd användning av skärm ska ingå i alla förskolor då det är en del av den senaste läroplanen.

    Vi har vårt barn på en montessoriförskola och enda anledningen till att det blev montessori för oss var att båda skolorna som hade flerspråkig inriktning med språkval även bedrevs som montessoriverksamhet. De har ju fem fokusområden inom montessori (språk, kultur, matematik, sensoriska övningar (lukta, känna, smaka etc) och praktiska vardagsövningar för att bli självständiga. Detta ser vi ju att barnen arbetar med men ärligt talat tycker jag inte att det märks något på vår femåring efter fyra år av montessori som jag reagerar på som något särskilt jämfört med hur jag antar att det är på andra förskolor och hur andra barn är.

    Inom montessori ska man ju få möjlighet att fokusera mer utifrån egna intressen och detta kanske skulle märkas skillnad om man bytt till en annan skola senare men vår skola har denna inriktning genom hela grundskolan så jag skulle tro att våra barn kommer att gå där hela tiden och först till gymnasiet börja på vanlig kommunal skola. De måste ju dessutom följa timplanen så att elever läser alla ämnen så i själva skolan kan ju ändå inte barnet välja helt själv vad den vill fokusera på. Jag känner att språkfördelarna överväger för oss. Dock om förskolan inte även hade haft språkinriktning så kanske jag inte hade sett någon fördel med just montessori, men inte nackdel heller.

Svar på tråden Vilken pedagogisk inriktning hade du valt och varför? Förskola