Inlägg från: Anonym (Djurvän) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Djurvän)

    Äta kött

    Hej! Ni som äter kött ; får ni dåligt samvete när ni tänker på hur grisar, kycklingar etc föds upp (inomhus, trångt), transporteras och sen slaktas? Eller förtränger ni eller bryr sig inte alls? Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.

  • Svar på tråden Äta kött
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Mums kött!) skrev 2021-07-31 13:17:58 följande:

    Nej , men jag tänker på att jag kan reta som du och det är härligt!


    Äter du kött för att reta vegetarianer eller vad menar du? Verkar vara en jobbig livsinställning
  • Anonym (Djurvän)
    Dexter dot com skrev 2021-07-31 12:35:56 följande:

    Köper ägg,vilt,nöt och lamm från en gård där djuren har ett bra liv och en kort transport till ett litet slakteri. Kyckling har jag slutat köpa i butik då jag tycker det är svårt att veta vilka märken som är ok. Ibland får jag tag på kycklingar som fått vara ute via REKO och köper då.

    Tycker jag gör så gott jag kan och har inte dåligt samvete.


    ja kycklingindustrin är hemsk. Träffade en tjej för några år sedan som jobbat på kycklingslakteri hon var typ traumatiserad.
  • Anonym (Djurvän)
    Postman skrev 2021-07-31 13:41:07 följande:

    Jag bryr mig inte. Köper svenskt kött och utgår ifrån att det finns hyggliga lagar och regler som styr att det är en okey djurhållning.


    Det skall du nog inte utgå från. Svenska lagar tillåter ex att man håller grisar instängda på små ytor hela livet och sedan gasar dom med svårt ångest- och smärtframkallande gas
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Nej) skrev 2021-07-31 13:59:04 följande:

    Fortfarande inte ute efter att döma?

    Du börjar spåra från den ursprungliga frågan. Bryr vi oss?


    Jag rättar bara felaktig fakta om svensk djurskyddslag.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (H) skrev 2021-07-31 14:21:19 följande:

    Jag äter inte kött men har utmärkt hälsa. Så det var en dålig ursäkt.. 


    Ja eller hur. Man kan leva ett långt hälsosamt liv utan kött.
  • Anonym (Djurvän)
    Postman skrev 2021-07-31 15:41:42 följande:

    Det är säkert ändå bättre än mycket från utlandet. Sen kan vi säkert göra lagar och regler bättre. Jag litar på våra myndigheter i det fallet. Sen tror jag faktiskt inte att djuren känner ångest eller någon form av smärta vid just gasning. Men det är vara vad jag tror, jag vet förstås inte.


    Finns gott om forskning om gasning av grisar och hur det påverkar dom. Svensk djurskyddslagstiftning tillåter mycket som gör att djuren får leva torftiga liv och utsättas för lidande. Dessutom är tillsynsmyndigheter gravt underfinansierade och straffen ytterst lindriga. Men du verkar ha inställningen att tro på det som är bekvämast att tro på.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (H) skrev 2021-07-31 14:41:50 följande:
    Alla djurhållningslagar finns att läsa på djurbruksverkets hemsida.
    Sen kan tilläggas att långt ifrån alla följer alla regler.
    Som sagt; det är fullt lagligt att hålla grisar och kycklingar instängda på trånga stimulansfattiga ytor för att sedan doppa dom i elektricitet (kycklingar) eller fösa in i gaskammare (grisar) Att det är ÄNNU värre i utlandet är ingen ursäkt.
  • Anonym (Djurvän)
    flygrl skrev 2021-07-31 21:15:07 följande:

    Jag tycker det är hemskt hur vi människor ofta behandlar djuren (andra djur än oss själva). Djurindustrin gör mig arg och ledsen och mycket borde göras som förbjuda långa djurtransporter och hur det går till på slakterierna. Inte svårt förstå att människor blir vegetarianer/veganer för att dom inte vill stödja allt det där...men jag äter ändå kött för jag tycker det är gott och har så pass mycket att kämpa med/mot i mitt liv att jag faktiskt inte orkar ta också det beslutet helt lägga om min kosthållning. Samtidigt är jag uppvuxen med att äta mycket frukt och grönt utöver kött/fisk så animaliskt är deffo inte det enda jag stoppar i mig.


    Bra att du tänker till tycker jag.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Insyn) skrev 2021-08-01 08:46:30 följande:

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?


    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.
  • Anonym (Djurvän)
    mari123 skrev 2021-08-01 06:18:28 följande:

    Nä jag tänker inte på det. Tänker inte att just JAG ska vara den som bojkottar djurindustrin och gör livet jobbigt för mig. Industrin kommer fortgå även om jag väljer bort den grillade kycklingen på ICA. Starta en rörelse? Nä inte jag. Jag lever en gång. Sorgligt? Ja lite men livet är inte alltid en dans på rosor vare sig för kycklingar eller människor


    Förstår hur du tänker men personligen tycker jag inte det är jobbigt att bojkotta köttindustrin, tycker bara det är befriande. Vill inte ha med skiten att göra sas :)
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Insyn) skrev 2021-08-01 08:46:30 följande:

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?


    Kycklingar dör under djurtransporter | Djurens Rätt (djurensratt.se)SLU: Stoppa gasningen av grisar inför slakt | SVT Nyheter 

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Ja) skrev 2021-08-01 12:49:30 följande:
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-07-31 12:04:35 följande:

    Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.


    Var det inte du som inte var ute efter att döma folk?
    Folk får välja själva (har många vänner som äter kött) men fakta är fakta och man ska åtminstone inte tuta i folk och sig själv att "djuren har det bra" i köttindustrin.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (meatloaf) skrev 2021-08-01 17:59:56 följande:
    Självklart dömer du folk, annars hade din frågeställning sett annorlunda ut. Din utgångspunkt är ju att man bör känna dåligt samvete för djurens skull eftersom du frågar om man har det. Underförstått att det är fel på en om man inte har det  

    Nej, jag äter kött för att det är gott, jag älskar vällagat kött. Jag tycker att det är tragiskt att djur kan bli illa behandlade men det är inget som hindrar mig, köttlusten är viktigare.
    Ja du har rätt. 
Svar på tråden Äta kött