Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    SD vill inte stoppa möjligheten att begränsa hat och faker news på sociala medier

    Nu vill SD begränsa möjligheten för tech-bolagen att stoppa rasism, vitmakt, fascism, hat och fake news/desinformation på nätet.

    SDs och andra alt.right-rörelser framgång på social medier är känd och det är självklart att de vill ha fritt fram för att sprida falska påståenden och hat mot oliktänkande.

    www.dn.se/sverige/sd-gruppen-tar-strid-mot-techjattarna-vi-ar-oroade/

    "Några veckor senare gick Åkesson åter till attack mot plattformarna i ett inlägg på DN Debatt. Och i februari lanserade partiet en arbetsgrupp i riksdagen, för att ta fram åtgärder för att säkerställa yttrandefriheten online.


    Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson och del i arbetsgruppen, säger att problemet är att globala techbolag har fått ett så stort inflytande på yttrandefriheten.


    Den 28 april meddelar sajten Exakt24 att deras snabbt växande Youtube-kanal har blivit borttagen från plattformen.

    Sajtens chefredaktör är Erik Almqvist, tidigare riksdagsledamot för SD, som lämnade partiet efter den så kallade järnrörsskandalen 2012. Han skriver i ett inlägg på Facebook att man med Exakt24 vill ”bygga upp Sveriges första Sverigevänliga mediehus”.


    Sajten beskriver sig som ”en politiskt oberoende nyhetssajt och plattform för debatt och diskussion”, men är i praktiken en systerkanal till den högerextrema nyhetstidningen Nya Tider.


    Den drivs via bolaget Svensk nätmedia AB och har samma ägare som Nya Tider. Exakt24 får statligt stöd från Myndigheten för radio, press och tv. År 2020 uppgick det till nästan en miljon kronor.


    När Youtube-kanalen stängs ned kritiseras det av flera av SD:s riksdagsledamöter. Martin Kinnunen skrev på Twitter att ”detta är orimligt och vi behöver få på plats en reglering av techbolagen för att möjliggöra transparenta och rättsäkra processer vid nedstängningar.”


    Erik Almqvist skriver i ett mejl till DN att kanalen stängdes ner utan att man fick någon information om varför, även om man fått ett fåtal varningar från Youtube. Men ”bara på ett par enskilda klipp och utan någon rimlig grund. Och det är mer än ett halvår sedan senast”.


    Timmar efter nedstängningen överklagar Exakt24 till Youtube, men de har inte fått något svar, enligt Almqvist som jobbar för att få materialet upplagt igen.


    Google, som står bakom sajten Youtube, vill inte kommentera enskilda beslut. Men skriver till DN att de alltid informerar kanaler som stängs ned om varför.


    ”Det finns strikta riktlinjer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. När en kanal bryter mot dem informerar vi alltid kanalägaren om överträdelsen samt om de åtgärder som vi har vidtagit”, skriver Simona Panseri, Googles kommunikationschef för norra Europa."

  • Svar på tråden SD vill inte stoppa möjligheten att begränsa hat och faker news på sociala medier
  • Padirac
    Maya84 skrev 2021-08-01 00:31:26 följande:
    SD vill stoppa att globala techoforetag som Youtube och Facebook att fa annu storre makt att bestamma vad som de anses som "hat" och inte. 
    De anser att bryta mot lagen, dvs hot och uppmaning till vald som nagra konkreta exempel ar riktiga brott och skall bestraffas.
    Att yttra sin personliga asikt ar inte ett brott, och det kallas yttrandefrihet.

    De flesta vet skillnaden pa att utrycka sina asikter, och att bryta mot verkliga lagar pa plattformar och sociala medier, men efterssom techjattarna tycker de kan bestamma att vilken liten oskyldig asikt som helst ar anledningen till att de blockerar dig och censurerar dig, tycker de att de star over yttrandefriheten.

    Att man vill forsoka motarbeta det anser du ar helt galet, da du tycker att sociala medier skall ha ratt att tysta manniskor, som dessutom inte kan forvanta sig nagon forklaring pa varfor de blev tystade?

    Vad anser du sjalv ar lika allvarligt som verkliga hot och uppmaning till vald?
    En krankning? Vem bestammer isafall vad som ar en krankning och inte? Om nagon blir krankt for att nagon forsoker tala ett annat sprak, skall det klassas som nathat da?
    Om en person blir sarad over minsta skitsak, ar det anledning till att gora en polisanmalan?
    Vem bestammer vad som klassas som hat da?
    Problemet med Åkesson och SD och deras arbetsgrupp är att de anser sig inte kunna propagera sitt främlingsfientliga och illiberala budskap fritt om de inte får göra detta på Facebook och Youtube och twitter.

    Åsiktsfrihet innebär att du får ha vilka åsikter du vill, men yttrandefrihet innebär inte att alla åsikter får spridas  hur som helst. Hat mot, hot mot och konspirationsteorier om folk och  grupper ska naturligtvis inte tillåtas spridas utan att sägas mot eller tas bort om det är fara för liv och hälsa.

    Konspirationsteorier om samhället, om covid och vaccin mot covid, hets mot folkgrupp är inte vilka oskyldiga små åsikter som helst.

    Självklart ska sociala medier få lov att rensa bland foliehattar, rasister och de som sprider falska nyheter.

    Facebook utnyttjades hårt av Trumps kampanj,  känner du till den smutsiga Cambrige Analytica affären? 

    en.wikipedia.org/wiki/Facebook%E2%80%93Cambridge_Analytica_data_scandal

    www.svt.se/nyheter/utrikes/detta-har-hant-facebook-och-cambridge-analytica

    www.theguardian.com/news/2018/mar/17/cambridge-analytica-facebook-influence-us-election

    SDs framgångar bygger mycket på de falska nyheter och alternativa fakta de sprider på sociala medier -  den kommande valrörelsen blir nog den smutsigaste v alla och det är SD rädda för att inte kunna använda sociala medier till.
  • Padirac

    Det är tydligen så att en rad skribenter i tråden inte kan skilja på alt.right och ordinarie höger på den politiska skalan.

    Att påstå att allt som inte är alt.right är vänster är en av de vanligaste greppen för att förskjuta vad som är accepterat i fråga om respekt för människor och folkgrupper. 

    Det är framstötarna att normalisera rasism, hat, hot och fake news/alternativa fakta som behöver regleras - oavsett det kommer från höger eller vänstersidan.

  • Padirac

    Fler som motar bort 'alternativa sanningar' och falska påståenden

    live.aftonbladet.se/supernytt/news/twitter-och-nyhetsbyraaer-samarbetar-mot-fejknyheter.SKRMGNGSa

    "Twitter tar ett nytt steg i kampen mot falska uppgifter och konspirationsteorier. Sociala medier-jätten kommer framöver att samarbeta med nyhetsbyråerna AP och Reuters för att motverka att felaktig eller vilseledande information sprids på plattformen, rapporterar Reuters.


    Vid stora pågående nyhetshändelser kommer Twitter att samarbeta med nyhetsbyråerna, vars rapportering dels kommer att synas i flödet och dels som bilagor till individuella poster som rör händelserna.

    ...

    "

Svar på tråden SD vill inte stoppa möjligheten att begränsa hat och faker news på sociala medier