• Anonym (.)

    Ni som har barn som är "lågbegåvade".

    Anonym (Mathilda) skrev 2021-07-31 17:26:14 följande:
    Han gjorde en neuropsykiatrisk utred på psyk, pga. misstanke om add. Varit svårt för honom att komma igång, koncentrationssvårigheter och intre stress. Utred visade att han hade add, atypisk autism och lågbegåvning. Han låg på 76 så tyckte det var lågt. Typ bara 4p under är man lätt utvecklingsstörd sa psykologen..Den psykologen var inte alls bra. Han sa att sonen inte skulle klara någonting alls i livet, aldrig läsa på universitet mm. Tyckte det var hemskt sagt att ta bort någons framtid sådär, han har ju ändå klarat grundskolan och två år på gymnasiet. Han fick sedan epilepsi med stora anfall så fick sluta skolan och han gjorde även utred samtidigt, kanske kan det påverkat resultaten på testen?! Men visst har han svårigheter men vet knappt vad som är vad. Annars håller jag med dig!
    Tack, jag hoppas det med!!
    Mitt bonusbarn har likvärdiga diagnoser.

    Den ömma modern  är högutbildad och har en lång radda krav hon ställer på oss pga barnets lågbegåvning.
    Saken är den att barnet är mer eller mindre trespråkigt, svenska, hans mammas modersmål samt engelska. Hen skiftar mellan språken hur lätt som helst.

    Dessutom är barnet mycket intresserad av saker som astrofysik, relativitetsteorin, naturvetenskap osv osv. Och hen är 10 år. Lågbegåvad? Knappast. Det gör mig faktiskt förbannad att den ömma modern svalde diagnosen med hull och hår. Tror snarare att problemet är det omvända, att hen är smartare än de flesta men blir så sjukt uttråkad av alla tester att hen ger fullkomligt sjutton i dem. Därav det torftiga resultatet.

    Gränsen för att gå i särskola  i min kommun har satts strikt vid IQ 70. Platsar ditt barn in där tycker du? Tycker du att något barn som klarar av skolan ska placeras i särskola?

    Tycker att du ska ifrågasätta den där diagnosen, högljutt!
    För jag tänker så här att en sådan diagnos "du är en korkskalle" är otroligt stigmatiserande och risken är rätt stor att det i sig leder till otroligt mycket elände - speciellt om det inte stämmer.


Svar på tråden Ni som har barn som är "lågbegåvade".