• Anonym (Ts)
    Sat 31 Jul 2021 23:48
    296 visningar
    5 svar
    5
    296

    Kräset barn, vad gör man?

    Vad har ni för tips när det gäller ett kräset barn som knappt äter det som serveras? Oavsett vad man lagar.. äter bara vissa rätter och då pyttelite.

    Finns det ens något man kan göra eller är det bara att vänta ut och hoppas att det någon gång går över?

  • Svar på tråden Kräset barn, vad gör man?
  • Anonym (skolm­atstan­ta)
    Sun 1 Aug 2021 00:33
    #1

    Är barnet kräset - man serverar det som bjuds och äter barnet inte så kommer det ett mål till snart. Kräsna barn äter när de blir hungriga.

    Är barnet selektiv ätare - då serverar man den mat barnet äter och, om situationen tillåter det, har den övriga familjens mat framme, helt öppet för barnet att ta och smaka om hän själv vill, helt utan tvång och press, och tar i överig hjälp av vården.

  • Anonym (Balan­s)
    Sun 1 Aug 2021 00:58
    #2

    Vi hade ett barn som bara åt falukorv, köttfärssås och pannkaka. Allting skulle vara separerat. Så till köttfärssåsen och falukorven gick ris eller pasta bra, bara det inte var ihopblandat. Ibland kunde vi truga barnet att dricka mjölk i form av väldigt stark Oboy. Annars drack hen bara vatten. Röda äpplen i små bitar gick bra. Gröna ratades. Russin funkade ibland, likaså banan. Gröna lättkokta ärtor, majskorn och morotsskivor var de ända grönsaker som barnet åt.

    Läkaren på BVC lugnade oss med att det näringsmässigt var OK och att det är bättre att vänta ut barnet och låta hen själv bli nyfiken på en

    ny ? maträtt? än att tvinga barnet att smaka.

    Nu är detta barn 15 år och äter som alla andra, dvs föredrar vissa rätter men äter i princip allt som serveras. Det som hänger kvar är ettbehov av kontroll, - vilket sorts kött är det kött i den här grytan?

    Det är väl inte mkt chili i? Etc.

  • Anonym (Mamma­)
    Sun 1 Aug 2021 07:30
    #3

    För det första, hur gammalt är barnet?? Det gör stor skillnad på hur man tar sig an problemet.

  • Anonym (Treba­rnsmam­ma)
    Sun 1 Aug 2021 10:06
    #4

    Följer barnet sin längdkurva så skulle jag bara ta bort tallriken och sen servera nästa måltid utan att göra någon grej av det.

  • Sun 1 Aug 2021 12:03
    #5

    Det viktigaste är väl att barnet äter. Laga sådan mat det äter och introducera ny mat lite i taget, en tesked av något nytt ett par ggr i veckan om det funkar. Ett tag lagade jag panerad fisk, ris och gröna bönor runt fem dagar i veckan till min son för det fick han i sig och tyckte var gott. Det gick lättare att introducera ny mat om han åt med andra barn för då ville han inte avvika så mycket från de andra. Undan för undan började han äta fler rätter, men det tog flera år innan han åt så pass varierat som de flesta andra barn. Han åt inte så kallad typisk barnmat, dvs pannkakor, köttbullar, korv, spaghetti och köttfärssås, hamburgare, pizza etc (förutom spaghetti och tomatsås), utan det var diverse annan mat som man fick i honom. 
    Nu är han 15 år och lite tveksam till helt ny mat, men prövar allt och gillar det mesta. 
    Antingen fick han mat han gillade och åt, eller också åt han ingenting, han verkade aldrig bli hungrig och att kräsna barn äter vad som helst när de väl blir hungriga stämmer inte för alla barn. Gör det inte till ett stort problem, ge barnet mat det äter, det blir nog bättre med tiden. 

Svar på tråden Kräset barn, vad gör man?