• Anonym (Undrar)

    Ni som bor i villaområde och inte hälsar på era grannar

    I våras flyttade vi in i vår nybyggda villa i ett helt nyetablerat villaområde. Då vi har små barn så är vi ute och promenerar med barnvagnen dagligen och ibland möter vi andra boendes i kvarteret som också är ute och går med barnvagn och som vi då hejar på så som man brukar göra, och alla andra utom 2 grannar hejar tillbaka. De här 2 kvinnorna som är jämnåriga med mig (27 år) tittar bort eller låtsas hålla på med något tex mobilen så att dom ska slippa hälsa.

    Jag har funderat på varför då vi inte har utmärkt oss på något särskilt sätt. Först tänkte jag att dom kanske var blyga men jag har sett dom prata med andra grannar utan problem. Jag fattar att man inte orkar prata och lära känna alla grannar men att hälsa hör väl ändå till vanligt folkvett? Ni som bor i villaområde men inte hälsar på era grannar, varför gör ni inte det?

  • Svar på tråden Ni som bor i villaområde och inte hälsar på era grannar
  • Jonnynilsson

    Vi har en sån granne några hus bort. Jag är ju ofta ute och går med hunden och både hälsar och stannar och snackar med grannarna. Men den här kärringen har aldrig hejat tillbaka trots att jag gjort idoga försök i alla år vi bott här. Resten av familjen både hälsar och hälsar tillbaka,

    Varför hon inte hälsar tillbaka när jag hejar på henne är höjt i dunkel. Men hon kanske inte tycker om mig eller är hon sån mot alla. Vad vet jag?

  • Mandel

    Är ensamstående och köpte villa i vanligt villaområde och efter ca 6 månader kom till och med 16-årige sonen och undrade vad det är för fel på grannarna som inte hälsar tillbaka...

    Flera vänder till och med bort huvudet när man kommer.

    Kom dock på att de flesta är 50+ och har väl taskig syn för en tant höll på att backa på mig när hon backade ut från deras uppfart. Måste bero på att hon inte såg mig för ingen är väl så korkad att man bara backar rakt ut på gatan utan att se sig för...

    Stannade min bil och väntade på att hon skulle se mig men till slut fick jag tuta.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Gå fram) skrev 2021-08-02 17:36:10 följande:

    Tja, det var du som började med personangrepp att jag inte kan läsa. Kasta inte sten i glashus.

    Och då behövde du skriva en tråd om detta helt unika fenomen. Det finns inget syfte i tråden alls, jag ser ju till att det finns något att skriva om iaf. Det är ju du som blir upprörd av svaren du får.


    Du kan inte ta att vi andra inte håller med dig.

    Om du inte tycker att tråden har ett syfte så förstår jag inte varför du skriver i tråden. Känn dig fri att lämna.
  • Anonym (Terry)

    Funderar på en sak till. Jag skulle inte vilja bo i villaområde just för att det är lite svårt att komma ifrån grannarna. Man har sin trädgård, men alla kan se vad man gör där. Trädgården är ens hem, men man kan inte räkna med att få vara i fred.

    Jag känner folk som störs av grannar som hänger över staketet och vill prata och det är ju också ett återkommande tema här på FL.

    Kanske är de som inte hälsar såna som vill få vara ifred. De vill inte att du blir stående vid grinden och snackar i evigheter. De vill inte att dina barn om några år ska springa in i deras trädgård huller om buller.

    Kanske är de såna men de hamnade av olika skäl ändå i villainfernot. De kanske hellre hade haft ett hus i skogen. Nu gör de det bästa av situationen genom hålla de flesta av grannarna på avstånd.

  • Anonym (Gå fram)
    Anonym (X) skrev 2021-08-02 18:38:23 följande:

    Inte ens i IUA där folk är översociala jämfört med svenskar går man på som du skrev i ditt första inlägg. Om man träffas, barnen leker i parken, hundarna stannar och hälsar et.c., men man går absolut inte fram och avkräver dem namnoch adress som du skriver.


    Man får väl närma sig sig smidigt. Jag sa aldrig att kräva, var skrev jag de? Men att presentera sig när man är ute och går förbi gör de flesta människor i mindre villaområden.
  • Anonym (Gå fram)
    Anonym (Undrar) skrev 2021-08-02 18:56:37 följande:

    Du kan inte ta att vi andra inte håller med dig.

    Om du inte tycker att tråden har ett syfte så förstår jag inte varför du skriver i tråden. Känn dig fri att lämna.


    Tycker inte du heller får så mycket vind i ditt segel.

    Lämnar jag så kommer tråden att dö ut. Tacka mig istället att jag håller den vid liv.
  • Anonym (Jo)

    Jag kan traska runt i min egen värld och märker knappt min omgivning.

  • Postman

    Visst hälsar någon som går förbi hälsar jag alltid tillbaka men ser jag att det kommer någon så kan jag gå undan eller hålla mig undan om jag inte är pratsugen.

    Vissa hälsar aldrig och man lär sig snabbt vilka som inte gör det och då skiter jag i att hälsa med. Då brukar jag bara ignorera dom.

  • Studentpappa

    Jag har bott i samma villaområde över 10 år men har fortfarande inte koll på vilka som bor i samma område eller inte. Det går en fin cykelväg genom området och det är ett vanligt promenadstråk, så det går allsköns löske här dagligen. 

    Jag hejar på de flesta jag möter men om de bor här eller inte har jag inte så bra koll på. Men det kan väl knappast vara särskilt konstigt att svenskar inte hälsar, när Covid har ebbat ut testa att prata med någon du åker hiss med och inte känner...


    Ride it like you stole it
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Undviker "passande" kontakt) skrev 2021-08-02 18:05:33 följande:

    Jag tror ocksa att det kan ligga nagot i det Chrissepisse sager. Folk som av olika anledningar inte vill bjuda in till vidare kontakt undviker kontakt med sadana som skulle kunna vara naturliga passande bekantskaper. Du sager ju sjalv att ni ar i ungefar samma alder och aven har barn i samma aldrar. Skulle de skygga personerna halsa tillbaka riskerar de att ni senare kanske borjar kallprata lite och annu senare kommer samtalen att bli mer personliga.

    Med andra grannar, som inte ar i samma aldersgrupp, ar risken mindre att kallpratet overgar i nagot personligt. Det stannar vid att kallprata over staketet och prata om vader och vind nar man rakar traffa varandra i t ex. affaren, men det finns ingen risk att dessa grannar skulle foresla att traffas for en lekdejt med barnen. Det finns det daremot med dig.

    Ingen av oss kan veta varfor just dina grannar inte halsar, men det kan finnas olika anledningar till att de inte vill riskera att bli personliga (som det ju latt kan bli om ni far kontakt). De kanske har problem hemma som de inte vill prata om, men inte skulle ga att dolja om ni blev for personliga eller bjod hem varandra. Kontrollerande partners. Eller sa har de helt enkelt tillrackligt med kompisar eller fatt nog av kompisar. Eller sa halsar de bara pa folk efter mycket lang tid?

    En annan forklaring kan vara att de kanske inte ar medvetna om att du bor i omradet? De halsar pa de grannar de redan kanner, men har missat att du inte bara ar nagon som genar over omradet med din vagn? 


    Dom vet att jag bor i området. En av dom träffar jag varje dag när jag är ute på barnvagnspromenad och hon har sett mig på min tomt flera gånger.

    Ja så skulle det kunna vara, att dom är oroliga för att man ska börja prata om man börjat heja på varandra. Det finns ju faktiskt sådana personer som söker kontakt och pratar sönder huvudet på en så att man väljer omvägar när man går ut, så jag kan förstå det. Men jag har bara sagt ett kort hej och varken stannat upp eller visat på annat sätt att jag vill inleda något samtal.
Svar på tråden Ni som bor i villaområde och inte hälsar på era grannar