Inlägg från: Anonym (om) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Hur mkt betalar er ungdom hemma under tiden hen studerar på universitetet?

    Solblomma13 skrev 2021-08-11 20:20:39 följande:
    Hur mkt betalar er ungdom hemma under tiden hen studerar på universitetet?

    Mitt barn bor kvar hemma och studerar på universitetet, hen tar inte studielån utan kommer att få bidrag 3300 kr i månaden. Funderar nu på hur mkt hen kan bidra till hushållet av studiebidraget! Hur gör ni, vad kan tänkas rimligt? Hen uttrycker själv vilja att betala för sig, men jag funderar på vad som är rimligt och hur andra gör?


    Jag skulle nog inte ta något alls om jag inte behövde för min egen ekonomi. Och då skulle jag ta främst för matkostnader, tex 1000-1500 kr/månad. 3300 är inte mycket att leva på som student med allt som ska köpas in och helst att man ska ha råd att ha lite kul också. Om mitt barn inte bor hemma och tar lån kommer jag sannolikt att skjuta till lite extra för omkostnader också, om jag kan.
  • Anonym (Kaffedraken)
    sextiotalist skrev 2022-09-22 06:38:20 följande:

    Ni som anser att ert barn, så länge de bor hemma, inte behöver betala hemma  om de andra syskonen kommer in på utbildningar som ligger i andra städer?
    Kompenserar ni dom med hyra, mat etc så de också endast behöver ta bidragsdelen?


    Nja, kanske på nåt sätt. men jag anser inte att alla syskon behöver få exakt samma utan att de kan få utifrån behov. Man kan behöva hjälpa sina barn på olika sätt i olika perioder genom livet och handlar det om stora summor som skiljer sig så kan det få jämna ut sig när det blir dags för arv. 
  • Anonym (Kaffedraken)
    sextiotalist skrev 2022-09-22 10:14:47 följande:
    Underbart 
    Du som vill stå på egna ben. Då ska du också göra det. Här ska endast minimalt stöd utgå 

    Men du som vuxen fortfarande vill bli curlad av dina föräldrar. Då fortsätter vi i den andan 
    Du hårdrar det mer än vad jag skulle göra, så du behöver inte alls lägga dessa ord i min mun och vara så spydig. Inte som att det drabbar dig på nåt sätt hur jag skulle välja att göra.

    Jag tycker att det är rimligt att olika personer (inklusive mina olika barn) behöver olika mycket hjälp, och hjälp av olika slag, och olika hjälp i olika perioder. Och allt kan ske i dialog med de som är inblandade dessutom. 

    Du får göra som du vill med dina ungar, ingen annan behöver göra som du vill med sina ungar. Fast du har väl bara ett barn så du kanske har svårt att föreställa dig hur det är med flera barn som är olika personer och har olika behov. 
  • Anonym (Kaffedraken)
    sextiotalist skrev 2022-09-22 11:15:20 följande:
    Jag har två syskon, två bodde hemma delvis under studierna och betalade hemma, att de skulle bo gratis och ha en favör att de kom in en högskola i hemorten fanns inte i mina föräldrars tankar. 
    Men vad jag förstått så verkar flera ha en ekonomi som kan hålla med lägenhetshyra och annat för flera vuxna barn, det är bara att gratulera. De flesta har nog inte utrymme för detta med normala löner.
    Jag kan mycket väl hålla med om att barn kan behöva olika stöttningar genom livet. Men jag ser inte det som en stöttning att den som väljer att bo kvar hemma under studierna får "allt gratis". 
    Så i min värld, så ska alla vuxna bidra till sitt boende, oavsett om det är under föräldrarnas tak eller under eget tak. 

    Och i DIN värld så får DU göra som DU vill. ANDRA människor får göra som DE vill oavsett vad DU tycker om det. 
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (123) skrev 2022-09-22 13:58:10 följande:
    Du är så otrevlig och ensidig att det är svårt att ha en vuxen konversation med dig. Jag har förstått att du anser sitt sätt det enda rätta och att din familj minsann alltid gjort på ett visst sätt och att detta sätter normen för alla andra. Här kommer en nyhet - det är inte så. Dessutom spelar du dum, för också du måste förstå att de ökade kostnader som ett hemmaboende barn medför, inte alls står i paritet med vad ytterligare ett boende på annan ort kostar. 

    Mina barn, som bodde hemma under studierna, pluggade heltid och arbetade deltid. De gick ut skolan med mycket goda resultat, vana vid att arbeta mycket och hårt, och har efter det haft framgångsrika karriärer inom sina områden. En av dem intervjuas ofta på nyheterna om sitt yrkesområde. 

    Du kallar det att curla. Jag kallar det att ge barnen goda förutsättningar utefter de förmågor man har. Jag har uppfostrat mina barn genom från start. Jag började inte när de blev vuxna. 
    Word!
Svar på tråden Hur mkt betalar er ungdom hemma under tiden hen studerar på universitetet?