• Sun 29 Aug 2021 18:53
    1487 visningar
    19 svar
    -1
    19
    1487

    Beroende av tv-spel

    Ta bort tv-spelet helt tills vidare. Packa undan konsolen och kontrollen, allt. Minst en månad, tills han får bättre vanor.

  • Sun 29 Aug 2021 21:28
    #8
    -1 +2
    eviz08 skrev 2021-08-29 21:00:11 följande:
    Tack för ditt svar! Har du egen erfarenhet eller är det bara ett råd rent allmänt? Eller bygger rådet på något mer?

    Att bara ta bort hans intresse känns inte helt okej och jag kan inte se hur detta skulle lösa problemet i längden? Tv-spel är hans avkoppling, ett ställe där han får lyckas i en värld som annars är rättså jobbig för honom. Jag är rädd att han inte skulle orka med skolan om han inte alls har tv-spel då han pga sin ADHD har svårt att varva ner annars och håller väldigt högt tempo i allt.
    Du kan jämföra det med vilket beroende du vill. Alkohol, droger, kaffe, cigaretter... Hur får man en person att bli kvitt ett beroende? Alla klarar inte av att trappa ner, då måste man ta bort det helt. Symptomen som din son dras med tyder på stora problem och då är det bättre att börja om på noll. När hans beroende har mattats av kan man ha begränsad tillgång och se om det funkar.

    Ge honom bättre metoder att tagga ner, t ex ta långa promenader i skogen, skaffa en studsmatta, se om han har ro i kroppen att sitta och rita, vad som helst som är hälsosammare än tv-spel. En skärm är inte avslappnande för hjärnan egentligen, det är bara en distraktion.
  • Mon 30 Aug 2021 15:33
    #11
    eviz08 skrev 2021-08-30 15:07:47 följande:
    Jag hör vad du säger om beroende, min tanke är mer i linje med att om du märker att du har ett problem så börjar du med att försöka göra åtgärder innan nu du tar mer drastiska åtgärder.

    När jag läser din kommentar om att tagga ner inser jag att det va naivt av mig att ställa denna fråga i detta forum då allmänna kunskapen om NPF-diagnoser inte alltid är den bästa.

    Men tack ändå för att du tog dig tid och svarade.
    Det kan man absolut göra i vissa lägen. Jag jobbar med NPF-ungdomar men du vet så klart bäst vad du vill göra.
Svar på tråden Beroende av tv-spel