• Tue 31 Aug 2021 15:54
    5946 visningar
    51 svar
    51
    5946

    Berätta att jag kanske inte kan få barn

    Hej,


    Fick för ungefär ett år sedan reda på att jag har azoospermi, inga spermier i utlösningen, då jag gjorde en fertilitetsutredning med en tidigare partner. Efter det valde hon att lämna mig. Utredningen avbröts med motiveringen och att det troligtvis var ett stopp på sädesledaren, vilket gav mig ett hopp om att jag kanske kan få barn.


    Nu har jag träffat en ny tjej sedan 3-4 månader tillbaks, vi är inte tillsammans men dejtar seriöst och tycker väldigt mycket om varandra både två. Inga planer på barn just nu finns från hennes sida, men i framtiden. Vi är i åldern 28 respektive 27 år.


    Min fråga är hur tidigt och när borde jag berätta om att jag faktiskt kanske aldrig kan få barn. Hur skulle ni själva reagera? 

  • Svar på tråden Berätta att jag kanske inte kan få barn
  • Tue 31 Aug 2021 16:03
    #3
    fjanten skrev 2021-08-31 15:59:21 följande:

    Du behöver ju inte skrika ut det på första dejten, men det kan nog vara bra att vara öppen med det tidigt. För bådas skull. Ungefär så snart som barnfrågan kommer på tal, tycker jag. Så hon vet från början att det i så fall blir med donerade spermier och insemination/IVF (och att det kanske inte är möjligt då med flera barn, om hon i sitt huvud tänker att hon vill ha 3-4 barn och det blir för kostsamt att tillverka om man säger så). Och för din skull - så inte du slösar tid på någon som inte alls är okej med att få barn på det sättet.


    Nej jag kan inte skrika ut det på första dejten då vi har setts i cirka 4 månader. 
    Sen är det inte säkert att inte alls har någon spermieproduktion då alla blodprover, kromosomtester såg bra ut. Det enda läkarna kunde se var att det verkade vara ett slags avflödeshinder från testiklarna. Pengar är inga problem om det skulle krävas flera IVF-behandlingar men mer rädslan av att bli lämnas återigen. 

  • Tue 31 Aug 2021 16:06
    #4
    Anonym (Löjrom) skrev 2021-08-31 16:02:45 följande:

    Tycker absolut du ska berätta. Jag hade velat veta/berätta ännu tidigare, inte för att ha möjlighet att avsluta mest för att avdramatisera och lägga kort på bordet. Ärlighet och öppenhet är 10/10.


    Har du erfarenhet av liknande saker? Är du man eller kvinna?
    Jag tänker också att det är för att avdramatisera, och för eller senare kommer jag antagligen vara tvungen att berätta. Tror även på att ärlighet är otroligt viktigt.

  • Tue 31 Aug 2021 16:10
    #7
    fjanten skrev 2021-08-31 16:07:14 följande:
    I så fall är det väl bättre att bli lämnad nu, än om 2-3 år eller när ni nu aktivt vill försöka skaffa barn?

    Lite sent att vänta ända till nu, gör ju ondare att potentiellt bli lämnad efter 3-4 månader än efter 3-4 veckor.

    Svår fråga!

    Självklart! Men om man har ett fastare förhållande kan man kanske ha byggt upp något tillsammans och då ha en tydligare trygghet. Om jag säger det nu kan det snarare skrämma bort någon, min plan var väl mer att vänta tills vi faktiskt är tillsammans, och kanske sagt att vi älskar varandra.


    En jättesvår fråga, särskilt då jag inte vill vara en egoistisk person och ''ljuga''...
    Och samtidigt har erfarenheten att jag blev lämnad av en person jag älskade mitt under pågående utredning.

  • Tue 31 Aug 2021 16:13
    #8
    Anonym (Kvinna 39) skrev 2021-08-31 16:08:57 följande:

    Efter så här långt tid är det verkligen dags! Väntar du längre så kommer det bara bli värre för er båda två ifall det är en viktig fråga för henne.

    Varför har du inte själv försökt utreda vidare om det verkligen är stopp och kanske kan åtgärdas? Just nu lever du och en ev partner i limbo, och det kan sluta väldigt olyckligt om man inte har alla fakta på bordet.


    Jag vet inte exakt hur viktig fråga det är för henne. Den är inte aktuell just nu i alla fall. 


    Att jag inte fortsatte utreda tidigare var att den regionala sjukvården avbröt utredningen och det slutgiltiga beskedet var att ''Du har troligtvis spermieproduktion'' och att de trodde att avsaknaden berodde på stopp. Samtidigt är jag rädd att få höra en obekväm sanning. Det kan i sällsynta fall åtgärdas, att helt enkelt operera bort stoppet.

  • Tue 31 Aug 2021 16:18
    #12
    +2
    Anonym (Kvinna 39) skrev 2021-08-31 16:14:46 följande:
    Det blir ju en lögn om du låter en relation fortgå, kanske i flera år, och sedan kryper sanningen fram. Normalläget är ändå att man på något sätt kan få barn, men i ditt fall skulle det bli svårt, kanske omöjligt.

    Om du undanhåller en så viktig sak för en partner är du både oärlig, egoistisk och helt ärligt, lite av en skitstövel. Det spelar ingen roll hur rädd man är, vissa saker berättar man ändå.

    Jag förstår vad du skriver, men det är onödigt att kalla någon en skitstövel. Framförallt för något man inte själv har valt och som brottas med problemet varje dag. Ändå värt att tänka på.

  • Tue 31 Aug 2021 16:25
    #16
    annabellelee skrev 2021-08-31 16:21:21 följande:

    Jag tycker absolut att det är dags att berätta, faktiskt att du kunde gjort det tidigare. Några veckor efter första dejten brukar man ju pejla lite om framtiden, typ "hur tänker du kring familj, barn, karriär..." Man bestämmer inget men kollar av varandra lite. Ni verkar redan gjort det eftersom du vet att hon inte vill ha barn direkt. Då hade varit läge att berätta..

    Du verkar inte tycka att ni är ihop, trots att ni setts i 4 mån. Varför?


    Jag tycker inte vi är ihop eftersom både hon och jag har sagt att vi inte är det.
    Självklart så vill jag berätta, innerst inne, men att berätta det innan man lärt känna någon ordentligt kan skrämma iväg någon innan man ens får chansen. Självklart skulle jag inte vänta i fler år. Mer tills jag fått visa vem jag är.

  • Tue 31 Aug 2021 16:33
    #18

    Tack för alla svar. Jag ska berätta så snart jag kan. Både för att jag vill och behöver, och framför allt för att många som skrivit här har en poäng.


    Men det som gör det extra svårt är likgiltigheten till livet, självmordstankar under våren. Rädslan för att bli lämnad igen. Men självklart måste jag berätta.


    Fyll gärna på om ni har några fler synpunkter eller liknande. Tack.

  • Wed 1 Sep 2021 07:37
    #35

    För att tillägga har alla blodprovet och andra värden sett bra ut under utredningen. Och att det ?ser ut? att vara ett stopp gör det också mer troligt att spermieproduktionen är okej. Som någon annan skrev är det ju också just det att man inte vill att sån här information ska spridas till andra. Något jag inte kan garantera om tjejen väljer att ?lämna? mig.

    Det är som sagt ett kanske inte kan få barn, men troligtvis. Har läst och har god koll på hur Tesa och Pesa fungerar.

    Kommer dock så snart tillfället är rätt berätta och även fortsätta utredningen privat. Fyll gärna på med synpunkter.

  • Wed 1 Sep 2021 09:30
    #39

    Anledningen att regionen avslutade min utredning var följande

    1. Utreder och behandlar bara par. Anser jag som delvis diskriminerande då infertilitet klassas som en sjukdom.

    2. Sannolikheten att jag har spermieproduktion var ?hög? och då gör inte regionen så kallad social freezing.

    3. Alla blodvärden, kromosomanalys såg bra ut. Allmänt frisk i övrigt.

    Vet om möjligheterna med så kallad TESA och PESA och även sannolikheten att hitta spermier samt hur dessa kan användas.

    Jag bor i en stad med cirka 75000 invånare.

Svar på tråden Berätta att jag kanske inte kan få barn