• bombergranaterochtrumvirvel

    Svettningar av förstadiet till klimakteriet - Vad göra?

    Jag är 44 år och har dom senaste åren lidit av svettningar bara jag rör mig lite. Fattade inte vad det var först, men så sa några att det kanske är förstadiet till klimakteriet, jag visste inte ens att det fanns ett förstadie, för jag har fortfarande mens.

    Men å andra sidan har jag PCOS så jag har aldrig haft naturlig mens, utan äter p-piller för att få det (plus att det är bra för min problemhy).

    Jag har även tänk göra ett sista försök att bli gravid...
    www.familjeliv.se/forum/thread/81316977-40-med-pcos-och-vill-bli-gravid

    ...så jag vet inte om det finns något man kan göra utan att äta p-piller eller andra tabletter? Vad finns det man kan bli hjälp av mot svettningar? Det är skitjobbigt!

    Tänkte fråga här och googla lite, för tycker det är lite pinsamt att fråga gynekologen och behöver berätta om mitt patetiska försök att bli gravid. Skäms

  • Svar på tråden Svettningar av förstadiet till klimakteriet - Vad göra?
  • Themis

    Du kan börja här:

    www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/levnadsvanor/stod-i-arbetet/samtal-om-klimakteriet/

    Men det finns väl tre huvudspår:

    Gå till läkare och få något hormonpreparat och se om det håller uppe balansen mellan östrogen och progesteron ett tag till. Att öka på östrogen kan dock ge andra typer av biverkningar och är även förknippat med ökning av någon cancerrisk men minskning av andra.

    Lev sunt och träna regelbundet, det lindrar diverse besvär och fysisk aktivitet ska ha positiv effekt på värmevallning och svettningar.

    Ge dig ut i hälsokostträsket bland "naturliga prostaglandiner", fytoöstrogen, bidrottninggelé och diverse alternativa terapier. 


    Alla mänskliga känslor resulterar förr eller senare i slem.
  • Themis
    bombergranaterochtrumvirvel skrev 2021-09-07 22:03:34 följande:

    Men kan man få östrogenbehandling om man vill bli gravid? Då blir det väl svårare att bli gravid, eller?


    Det beror på vilket hormon det är som börjat svaja. Om du ska bli gravid efter 40 måste de väl ändå kolla alla hormonnivåer så börja där och diskutera med en läkare som är specialiserad på fertilitet.
    Alla mänskliga känslor resulterar förr eller senare i slem.
Svar på tråden Svettningar av förstadiet till klimakteriet - Vad göra?