• Bx3
  Fre 1 okt 2021 01:58
  8349 visningar
  7 svar
  7
  8349

  Utomkvedshavandeskap: ägglossning/mens efter operation?!

  Hej!

  Vill börja med att beklaga ditt X. Det pratas och informeras alldeles för lite om detta tycker jag, jag har iaf aldrig känt mig så ensam när det hände mig då jag aldrig hört någon som haft det. Vet inte om det är aktuellt längre för dig då det var några veckor sedan du skrev här. Men såg att du inte fått något svar och du kanske har några fler frågor du vill bolla med någon?

  Jag fick ett X i vänstra äggledaren i mars i år. Fick en spruta med cellgift som skulle få ut embryot men 6 dagar senare sprack min äggledare hemma och jag fick åka in på akut operation. Var sjukt dramatiskt då jag trodde sprutan skulle fungera och ingen informerade mig om att något annat var en möjlighet så det var tur att jag ringde 112 till slut.

  Jag fick mensen igen 5 veckor efter operation. Sen kom den ganska regelbundet direkt efter det. Ägglossning syns inte alltid när jag tar test men tror den kom igång efter mensen kom igång. Pga cellgiftet så var vi tvungna att köra skyddat sex i minst 3mån pga risk för fosterskador, så jag testade inte äl förrän i aug och då fick jag positivt.

  Säg till om det är något du undrar eller bara vill prata av dig om!

 • Bx3
  Lör 11 dec 2021 23:39
  #3
  Livetväntarosv skrev 2021-12-07 12:44:54 följande:

  Hej! Stort tack för att du tagit dig tid att svara <3. Jag beklagar ditt X <3.

  Precis som du skriver så känner jag mig ensam, och dessutom irriterad/frustrerad över att det finns så knapphändig information. Det är speciellt anmärkningsvärt att ex 1177 skriver att det är ovanligt med X när statistiken visar att 1-2% av alla graviditeter slutar i X. Det är ju 1-2 st av 100 st, vilket skulle klassas som ?vanlig biverkning? för ex läkemedel/medicintekniska produkter. Jag uppskattar m.a.o att få bolla med dig, guld värt.

  Grattis till att ÄL kommit igång igen! Min har också gjort det, detsamma med mensen. Den hoppade direkt tillbaka till min vanliga cykel, vilket var skönt. Hur har det gått för dig? Vet du hur din högra äggledare ser ut? Min vänstra äggledare är ? aningen nerbundet av tunna anherensstråk? (enl journalanteckningar), inte en aning om hur detta kan tänkas påverka framtida graviditeter.

  Jag känner mig otroligt stressad över det här, vilket är atypiskt för mig. Jag struntar i att jag höll på dö, det skrämmer mig inte så mycket, men jag känner en extrem stress/press på att bli gravid igen så fort som möjligt (ja jag går i terapi ????). Två av mina bästa kompisar är gravida nu, det hade skiljt 4 och 12 veckor mellan våra graviditeter om jag inte fått X. Jag är superglad för deras skull men stressad över min egna situation, jag vill laga det som är trasigt, lösa problemet, bevisa att jag kan. Kruxet är bara att jag inte vet om jag kan och att jag inte kan kontrollera situationen ???? Hur känner du där, upplever du en stress? Jag hoppas du har landat bättre psykiskt än vad jag har?

  Ang. din upplevelse, helt sjukt av vården att inte informera om att en ev operation skulle krävas. Lider med dig! <3 Blev det titthålsop för dig? Upplever du att du får ont vid ägglossning nu efteråt? Jag har alltid känt av min ägglossning och nu efter op kan jag liksom känna (inte varje månad men typ varannan) hur det pulserar/drar/krampar (ej ont utan mer obehagligt) på höger sida. Jag fick samma känsla för två dagar sedan men nu har det övergått till en ?smärta?, som att jag har blivit sparkad/fått ett blåmärke. Tog ett ÄL-test som visade positivt idag, är rätt uppsvälld (ingen feber) och antar att det beror på just ÄL. Jag har försökt hitta info om det här är vanligt förekommande men går bet?

  Sista frågan: har du fått ett tydligt svar vad ditt X berodde på? I min journal skriver de ?förmodligen pga genomgången PID?. Jag stör mig på det då jag haft klamydia en gång 2015 (som jag behandlade) och blev gravid 2016 utan komplikationer (men gjorde en kemisk abort). I övrigt har jag testat mig regelbundet (var tredje mån).

  Det känns m.a.o inte korrekt att peka på det som rimlig orsak. Jag har börjat fundera på om jag har endometrios då många symptom stämmer överens med hur jag upplever det, men samtidigt tkr jag att de borde sett det vid op.tillfället? Det känns viktigt för mig att veta eftersom det kan påverka mina chanser negativt. (Ångrar att jag blev ingenjör, borde utbildat mig till läkare ????)

  Hoppas du orkade läsa ända hit, och om du gjorde det så vill jag återigen säga tack för din tid! Allt gott!


  Ingen fara alls <3 jag letade desperat på nätet efter all information som fanns i våras/somras så jag svarar mer än gärna på frågor om jag kan!

  Jag tycker också det är väldigt konstigt att det står så på 1177, med tanke på hur många graviditeter det är varje år (missfall är ju också inräknade) så är 1-2% utomkveds väldigt många fall ändå.

  Precis innan mitt X så hade jag mitt första möte på fertilitetsmottagningen då vi hade försökt nästan 1 år. Efter operationen fick jag en tid hos dom för att spola högra äggledaren och den såg fin ut med fri passage utan några ärrbildningar. Dom har aldrig sagt något om varför jag fick ett X men jag utgår från att det berodde på att jag hade klamydia nästan ett år 2008-2009 (visste vem som smittade mig så därför visste jag hur länge jag haft det). Jag testade mig alltid ofta men just denna perioden gjorde jag inte det för jag flyttade utomlands och den sista killen jag hade sex med innan flytten hade jag träffat länge och testat med tidigare med han. Men visade sig att han smittade mig precis innan jag åkte..

  Det jag har förstått med ärriga äggledare är att ägget kan i vissa fall ta sig igenom till livmodern men att det finns stor risk att det fastnar på vägen. När du blev gravid förra gången så kan du ju haft tur eller kanske hade ägglossning på din andra äggstock? Båda äggledarna behöver ju inte vara ärriga eller vet du att dom var det? Jag har också en bästa vän som är gravid nu i v 10 på spontant sätt. Hon hade X i somras (behövde inte operera utan kroppen gjorde sig av med ägget själv plus lite skrapning från läkare) några veckor efter mig och hon har ett barn sen innan på 2 år. Så det går ju att få barn både innan och efter ett x för många.

  Jag förstår verkligen stressen du upplever, den är bland det jobbigaste tycker jag. <3 jag fyller 33 nästa år och känner sjuk stress över att jag inte ens är gravid med mitt första barn då jag gärna vill ha 2.. något som hjälpte lite var när vi fick påbörja ivf i oktober. Då kände jag att det iaf hände något, att vi får hjälp. Även om det inte finns någon garanti så känns det iaf som att chanserna ökar. Första insättningen fäste inte och nu väntar vi på insättning 2.

  Ja jag fick titthålsoperation. Jag har aldrig känt av min äl innan men nu under hösten har jag börjat känna av den mer.. nu har jag äl imorgon och magen är extremt uppblåst. Igår hade jag ont i höger äggstock på kvällen. Jag har läst att vissa har känsligare äggstockar och kan därför få mycket ondare.

  Jag har haft läkare som sagt olika saker gällande chanserna att bli gravid. Min första sa att det blir något svårare med en spontan graviditet med bara en äggledare, en annan läkare sa att mina chanser är lika goda nu som innan att bli gravid. Vad jag har förstått det som så spelar det ingen roll vilken sida du har äl på då i mitt fall så kan den högra äggledaren plocka upp ägg från vänster äggstock. Men vi har ju bara lyckats bli gravida 1 gång (Xet) och försökt i 20mån så får därför hjälp nu med ivf.

  Hur länge hade ni försökt? Har ni varit i kontakt med fertilitetsmottagningen gällande ivf?
Svar på tråden Utomkvedshavandeskap: ägglossning/mens efter operation?!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.