Inlägg från: Silverjenny |Visa alla inlägg
  • Silverjenny

    Odin - hur känns det för svenskar?

    Det är ett väldigt ovanligt namn att ge till ett barn, namnet är liksom förbehållet guden Odin och ja, jag skulle nog tro att föräldrarna var högerextremister som döpte sin son till Odin. Men det är väldigt vackert och om ni gillar det så visst, det är ju en kul twist att ni faktiskt inte är svenskar. Vilket land är ni ifrån om jag får fråga? Namnet Odin i kombination med ett väldigt utländskt efternamn kan ju vara hur coolt som helst.

    Andra vackra fornnordiska namn som är helt normalt att döpa barn till är Frej, fruktbarhetsguden, eller Tor, åskguden. Loke är den elaka guden inom asatron men han motsvarar inte riktigt Satan utan han är mer listig och lömsk, han ställer till problem och på slutet är han med och kämpar mot de goda gudarna i Ragnarök. Men det är helt ok att döpa sin son till Loke :)

  • Silverjenny
    Anonym (Jbone) skrev 2021-09-09 21:52:01 följande:

    Fast på svenska heter den nordiska guden Oden. Inte Odin. Det säger dem på engelska,


    Nja, på fornnordiska hette han Óðinn, svenska stavningen är Oden men det uttalas snarare [Odin] än [Oden] så egentligen är stavningen Odin mer likt uttalet. Båda stavningarna är korrekta dock. Ursprungligen skrev man ju med runor så båda är en efterhandskonstruktion..
  • Silverjenny

    Intill kungshögarna i gamla Uppsala finns restaurang Odinsborg exempelvis...

    Håller för övrigt med om att Loke är lite laddat i och med att han var den elaka guden, det är dock inte som att döpa sitt barn till Lucifer eller Satan för det vore ju fullständigt tabu.

    Det finns trots allt en hel del barn som heter Loke och läser man om asatron så är inte Loke alltigenom ond, han är mer komplex än så och ibland uträttade han goda gärningar och räddade folk också. Han var en viktig figur inom asatron och även han tillbads. Loke är mer som vargen i Bamse innan han blev mesig och snäll ;)

  • Silverjenny
    Anonym (Fint) skrev 2021-09-10 07:00:41 följande:

    Jag är själv gravid och Odin är ett namn som jag och min man funderar på om det blir en son. Har aldrig haft en tanke på att det anses rasistiskt förrän jag läste denna tråd. Tänker inte bry mig om det. Förhoppningsvis växer våra barn upp och inte alls delar dessa värderingar.

    Vi gillar fornnordiska namn och om det blir en flicka har vi tankar på Saga eller Svea. Tycker det är tråkigt om folk anser det rasistiskt med namn som kommer från Norden.


    Jag tycker också man borde ta tillbaka de nordiska namnen och inte låta de högerextrema kidnappa dem. Varför är det ok att ge franska och engelska namn till svenska barn men inte svenska namn? De betyder ju något på svenska också så det ger en extra dimension till namnet. Något så vanligt som Björn, Alf, Bror. Eller Liv till en flicka, så vackert.

    Jag funderade också på Saga, eller finska Satu som betyder samma sak (jag har finskt påbrå också). Signe och Freja är också jättefint, eller Frej på en pojke.
  • Silverjenny
    Anonym (Jbone) skrev 2021-09-11 11:50:39 följande:

    Min dotter heter Liv.  


    Om jag skulle fått en flicka till hade hon fått heta Liv :)

    Det är ett så oerhört vackert namn med fin betydelse.
  • Silverjenny

    Och nu har TS totalt tappat sugen att döpa sitt barn till Odin eller att ens bo i Sverige förmodligen efter allt detta småsinta tjafsande...

Svar på tråden Odin - hur känns det för svenskar?