• Anonym (Maja)
    Tue 14 Sep 2021 06:07
    2681 visningar
    27 svar
    27
    2681

    Flickigt och pojkigt

    Om man föds med en preferens för rosa glittriga klännjngar?

    Nej det tror jag inte att man gör, preferenser på färger, kläder mm är sådant som utvecklas i samklang med det omgivande samhället. Sen kan det säkert finnas medfödda aspekter av det, som att sträva efter det som anses vackert, eller att ha lättare att ta till sig färger som står ut, saker som gittrar osv. Det är väl tex känt att riktigt små barn har lättare att se och därmed ta till sig kontrasterande färger. Det finns ju också de som menar att färger kan ha vissa biologiska medfödda effekter på oss, att tex grönt skulle vara en lugnande färg och rött motsatsen. Och det tar jag väl inte för osannolikt, att skarpa färger skapar vissa effekter och mer "naturliga" färger andra. Men därifån till att man skulle födas med preferenser för en specifik färg låter som ett väl långt steg.

    Jag gissar att du dessutom är ute efter att det skulle vara genetiskt kopplat till kön? Det tror jag verkligen inte, att det skulle finnas något som ärvs bara till tjejer som göra att man gillar rosa när man ör ca 3-6år? Nej det lpter väldigt detaljerat och osannolikt.

  • Anonym (Maja)
    Tue 14 Sep 2021 06:39
    #5

    Om man bortser från könsaspekten tycker jag att det var en intressant fråga. Hur preferenser för färger utvecklas på ett indivduellt plan, vad det är som gör att jag tex avskyr färgen terracotta medan andra tycker att den färgen är fantastisk. Jag tänker att det måste bero på en kombination av arv och miljö. Att både den jag är som biologisk/genetisk varelse och det jag upplever i form av intryck, andras åsikter mm gemensamt skapar och utvecklar min egen individuella smak. Dvs vare sig att jag föds till att gilla specifika färger eller att biologin inte har någon påverkan. (Som med det mesta antar jag).

  • Anonym (Maja)
    Wed 15 Sep 2021 14:55
    #14
    Anonym (Väldigt naturligt) skrev 2021-09-15 13:25:39 följande:

    Det är väldigt vanligt att flickor dras till det vi anser vara flickigt. Bekräftat med diverse apstudier. En gorillaunge av honkön har inget koncept på vare sig klädpreferenser, dockor vs leksaksbilar men tenderar att välja det som är nänskligt flickigt ändå. Hanen det som är nänskligt pojkigt.

    Så givetvis påverkar normer också men en del av det där är faktisk könsskillnad. Därmed inte sagt att det är fel med en flicka som väljer pojksaker och viceversa även det finns hos apor, men det är mindre vanligt.


    Fast dwn studien är ju väldigt kritiseras, så man kan inte hävda att det är så. Möjligtvis att vissa forskare menar att det är så.
Svar på tråden Flickigt och pojkigt