Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Flickigt och pojkigt

    Kaga skrev 2021-09-13 23:22:03 följande:

    Märkt att min snart 3 åriga flicka verkligen dras till det typiskt flickiga.

    Rosa, glittrigt osv. Då vi är inne i en butik fastnar hon direkt där det hänger små rosa handväskor hårspännen allt " flickigt"

    Skulle köpa mössa till henne och hon ville ha den med fjäril och glitter, försökte visa henne de andra mer " pojkiga" alternativen, men nej dom var mest läskiga.

    Nu mer vill hon enbart klä sig i klänning, säger att hon är prinsessa osv.

    Hursomhelst har jag lite blandade känslor inför detta och är lite nyfiken på om detta att hon dras till detta kommer helt naturligt eller att hon snappat upp att det " ska vara" så

    Tänker på det här med att hon mest vill ha klänning att kanske hon märkt att då när hon haft klänning att folk ger henne extra uppmärksamhet, ofta gör ju vuxna så säger kanske åhhh va fin du är i den här klänning åh vad söt osv?

    Vad har ni för tankar, är det medfött eller något hon redan lärt sig av oss vuxna utan att man tänkt på det?


    Om man nu ska vara korrekt, det är precis lika rätt att gilla "flickiga" saker som "pojkiga" saker, oavsett om man är tjej eller kille. 
    Lika mycket som din hypotetiska son få gilla rosa och glitter, får din flicka gilla det. 
    Ibland får jag en känsla av att vissa tycker det är fult att just gilla tjejsaker, speciellt om man är tjej. Det är precis lika illa som man, när man växte upp, inte applåderades om man hade intresse/fallenhet för killsaker eller sk killämnen. 
    Så är du ärligt för jämställdhet och jämlikhet, så bör du också acceptera att din dotter har rätt att gilla de saker som hon gillar, oavsett om det är en bil eller en glittrig klänning. 
  • sextiotalist
    Anonym (K) skrev 2021-09-16 13:45:44 följande:
    Ja det verkar vara så inrotat i människor att de inte tänker på det när de säger det. Man kan ju ta upp det med familj och släkt och göra dem medvetna om det så kanske de kommer att tänka efter innan de kommenterar hur söt hon är nästa gång.
    Varför är det så farligt?
    Alltså att ge komplimanger kan aldrig vara fel, söt, duktig, stark, go, rar, världens bästa, gullunge, busunge.....
  • sextiotalist
    Anonym (K) skrev 2021-09-16 14:16:24 följande:
    Du har inte läst mitt tidigare inlägg förstår jag.

    Ofta får flickor höra komplimanger om sitt utseende medan pojkar får komplimanger för egenskaper. Det är oftare som flickor får höra att de är söta än pojkar. Jag har märkt det själv då jag har en dotter och en son.
    Och jag önskar att jag hade fått höra att jag var söt när jag var liten. När jag ser på bilder, så var jag faktiskt söt, men ingen som sa det till mig.
Svar på tråden Flickigt och pojkigt