• sextiotalist

    Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?

    Anonym (ja) skrev 2021-09-14 08:39:51 följande:

    Jag blir provocerad för att jag tycker det är fega personer som ska ta den i deras ögon enkla vägen ut. Till dessutom en dyrare kostnad för samhället.

    Dvs skattebetalarna ska betala för att de ska ta en genväg.som är mot naturen. Är man rädd för att föda barn så får man jobba med att hantera den rädslan, inget annat. 

    Det provocerar mig väldigt. 


    Vänta nu?
    Genväg? 
    Genom medicinska framsteg så har vi många genvägar i vårt liv, men att föda barn får absolut inte vara lätt. Det tas varje dag medicinska beslut som går mot naturen. 
    Sedan är det en sanning med modifikation detta med kostnader. En komplikationsfri vaginal förlossning är absolut billigare än ett planerat kejsarsnitt. Men många förlossningar är långt ifrån komplikationsfria. Och tillräckligt många får skador som genererar rätt höga kostnader för sjukvården. Och även idag dör kvinnor och barn, barn får svåra förlossingskador, även i Sverige, pga nekat snitt. Inte många, men en är för mycket. Hellre ett kejsarsnitt för mycket än ett för lite.

    Som jag skrivit innan, hade man säkrat upp att en kvinna som föder barn vaginalt samma nivå på medicinskt omhändertagande, som en kvinna som får kejsarsnitt, då hade nog många fler kvinnor, som idag önskar kejsarsnitt, valt att föda vaginalt.
    Det är inte riskfritt att föda barn vaginalt. I naturen (där det inte finns förebyggande mödrarvård, tillgång till medicinska specialister etc) så är förlossningen det farligaste som en fertil kvinna kan genomgå.
    Så ja, det är jättebra att man inte är hänvisad till naturen, inom all vård och även förlossningen.
  • sextiotalist
    Anonym (Anna) skrev 2021-09-14 09:03:14 följande:

    Jag vet att i vissa länder får man betala för att få genomgå ett kejsarsnitt. De som är villiga att betala för sig borde väl åtminstone få göra det. Nu har vi ju inte samma system i Sverige men det hade väl kunnat vara ett alternativ annars.


    Aha, nu vill du ha ett segregerad vård också. Så undersköterskan Lisa, men svår förlossningsrädsla ska inte få möjligheten, men däremot läkaren Anna ska få det?
  • sextiotalist
    Anonym (Amanda) skrev 2021-09-14 09:16:24 följande:
    Känner du lika starkt inför soldyrkare som kräver cancerbehandling, de överviktiga som kräver utbytta leder (utan att lägga om livsstil) etc?

    Varför får man inte välja det enklare alternativet? Varför måste man välja det svåra?
    Annars är man inte en "riktig" kvinna.
    (ja) tillhör nog den gruppen som anser att man inte heller ha fött barn om det inte är vaginalt och inte är en tillräckligt bra moder heller.

    Det (ja) glömmer av att utan den vård vi har i de rika länderna, så hade många fler kvinnor dött. 
    2017 dog det mellan 700 och 800 kvinnor i samband med förlossning, de följde naturen eftersom de med all sannolikhet inte hade tillgång till modern medicinsk vård, där även kejsarsnitt är en del av denna.
  • sextiotalist
    sextiotalist skrev 2021-09-14 09:23:14 följande:
    Annars är man inte en "riktig" kvinna.
    (ja) tillhör nog den gruppen som anser att man inte heller ha fött barn om det inte är vaginalt och inte är en tillräckligt bra moder heller.

    Det (ja) glömmer av att utan den vård vi har i de rika länderna, så hade många fler kvinnor dött. 
    2017 dog det mellan 700 och 800 kvinnor i samband med förlossning, de följde naturen eftersom de med all sannolikhet inte hade tillgång till modern medicinsk vård, där även kejsarsnitt är en del av denna.
    Jag glömde skriva varje dag
  • sextiotalist
    Um Hamza skrev 2021-09-14 09:32:49 följande:

    Jag blir bara provocerad av dem som pratar om vården som en service de har betalat för, och förväntar sig toppbehandling. Vi pratar offentlig sektor liksom, man erbjuds alternativ, men man kan inte begära saker. Så när jag läser här i trådar att "jag kommer kräva blabla" Själv skulle jag inte ens föreslå något, ännu mindre kräva. Varför skulle jag kunna vården bättre än de som är utbildade och erfarna? Pinsamt. Tex om nån ska ha snitt för att de haft en herpesinfektion en gång. Då tror patienten att vården säger nej pga kostnaden. Ja det kan vara em aspekt, men kan också vara så att barnmorskan möter folk med komplikationer av snitt varje dag, men aldrig mött någon som smittat sitt barn med herpes vid förlossningen. Varför tror man sig vara expert? Och varför tror man att vården inte vill en väl?


    Och alla kvinnor som lider av förlossningsskador, som inte fått möjlighet att få ett normalt liv på grund av urininkontinens, avföringsinkontinens eller smärtor vid samlag?

    Vilket är betydligt fler än de som har problem efter ett snitt (även procentuellt)
  • sextiotalist
    Anonym (?) skrev 2021-09-14 09:57:32 följande:
    Menar du att vi egentligen borde förlösa alla kvinnor i Sverige med kejsarsnitt?
    Skrev jag det?
    Men jag vill att man ska kvinnors vaginala förlossningar lika seriöst som man kejsarsnitt, att kvinnors skador efter förlossningar tas på lika stort allvar som alla andra vårdskador.
    Jag skrev tidigare om detta i tråden. Jag är rätt säker på att önskan om kejsarsnitt hade sjunkit om det var så
  • sextiotalist
    Um Hamza skrev 2021-09-14 10:34:05 följande:
    Då ljuger ju vården när de påstår att vaginal födsel är bättre alltså.
    Men nu läser du mina texter som fan läser bibeln. En komplikationsfri vaginal förlossning är det bästa, tack och lov är den stora majoriteten av förlossningar detta. Men det är ändå tillräckligt många som får skador efter en förlossning, inte en majoritet, men tillräckligt många. 
    Om man tog dessa vårdskador på allvar, om man hade lika stor medicinsk tillsyn över de kvinnor som föder vaginalt, så är jag rätt säker på att önskade kejsarsnitt skulle minska
  • sextiotalist
    Um Hamza skrev 2021-09-14 10:44:39 följande:
    Ja det är min uppfattning också, att det finns väldigt mycket att önska av eftervården. Det är så uppenbart att förlossningsvården är en löpandeband-hantering där det är in-ut och hejdå och man får stå på sig väldigt för att få hjälp med eventuella komplikationer.
    Jag tycker det är där man ska lägga fokus. Så kommer nog resten på köpet
  • sextiotalist
    Anonym (Barnet) skrev 2021-09-14 11:04:08 följande:
    Vaginal födsel är det bästa för BARNET.
    I de fall där det är komplikationsfritt. 
  • sextiotalist
    Anonym (Barnet) skrev 2021-09-14 11:17:41 följande:
    Ja. Det var svar på att våden ljuger om att vaginal förlossning skulle vara bättre. Vid. förlossningsrädsla diskuteras vad som är bäst för kvinnan men vården pratar om det bästa för barnet.
    Och jag är rätt säker på att vid en förlossingsrädsla så är även ett snitt bättre för barnet, eftersom vad jag förstått så är det större risk för dessa kvinnor att få ett urakut snitt.
  • sextiotalist
    Anonym (Barnet) skrev 2021-09-14 14:25:46 följande:

    Det är möjligt men mina väninnor tycker att det är en lättare väg att behålla sitt underliv, slippa göra knipövningar tex.


    Knipövningar behövs om man varit gravid
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2021-09-15 16:56:41 följande:

    Ja, vad tycker egentligen folk om en person som hemskt gärna vill bli vältränad, men vägrar göra jobbet och istället kräver att sjukvården ska bekosta plastikoperationer för en fejkad tvättbräda?

    Vad tycker man om personer som vill ha ett toppjobb men inte orkar utbilda sig och därför köper ett fejkat examensbevis?

    Det låter kanske helt galet, men en del likheter finns det.

    Att det är en form av fusk, det är vad jag misstänker att folk tänker.


    Skrämmande att man likställer kejsarsnitt med fusk. 
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2021-09-15 21:40:16 följande:

    Men man kan väl kortfattat säga att jag talar om att ta genvägar i livet.


    Det gör vi hela tiden, även medicinskt.
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2021-09-16 07:01:10 följande:

    Då tolkar du mig helt tokigt! 

    Jag varken anser mig lida eller att andra ska göra det och jag lever verkligen inte alltid efter naturens principer-var nu den gränsen dras är olika från person till person.

    Att vara människa har sina ups and downs och är inte alltid enkelt. Det är fakta snarare än martyrskap.

    Jag talar utifrån hur jag tror att andra tänker och det får dig att gå igång som en tok av någon anledning.

    Vad tycker du om alla däggdjur som får ungar? Borde vi inte ta de till fånga och skära upp deras bukar när det är dags för förlossning?

    Det hade nog setts som djurplågeri.


    Djuren sköter det själva, de överlever eller dör.

    Men människa, som art, är den sämst konstruerad att föda. Dels för att vi står och även pga vår avkomma har stora huvuden.

    I naturen så är förlossningen det dödligaste som den kvinnliga delen av människoarten genomgår.

    Under 2017 så var ungefär 700 kvinnor som dog varje dag i samband med förlossningen (i hela världen). De allra flesta av dessa lät naturen sköta det.
  • sextiotalist
    Anonym (Bex) skrev 2021-09-16 07:14:02 följande:
    Visst är det märkligt att det nästan uteslutande är kvinnlig reproduktion som jämförs med "det naturliga". Inga andra tillstånd som man kan kontrolleras eller vårdas för finns det samma åsikter kring. "Hur gör djuren när de får prostataförstoring?"
    Lika fascinerande varenda gång. Men som (mu) skriver, människan är utrustad med en hjärna som kan tänka ut lösningar. Men när det gäller kvinnans reproduktion så verkar det som att det organet inte ska användas
  • sextiotalist
    Anonym (?) skrev 2021-09-16 09:29:14 följande:

    Jag är emot kejsarsnitt av tex orsaken "vill inte bli slapp där nere", eller av ren bekvämlighet. Jag har full förståelse för förlossningsskräck och tycker att de självklart skall få snitt beviljat (så länge det är medicinskt säkert).
    Det finns en begränsad summa pengar att använda i vården och då vill jag inte ha med den vård som är "jag kräver att", "jag har rätt att få som jag vill" utan egentlig medicinsk orsak (där även psykiatri räknas in).

    Ja, jag är fullt medveten om att många kostnader är självförvållade skador av rökning, alkohol, extremsporter, fetma osv. Inta alla av dessa är så lätta att komma tillrätta med, men när det bivit ett medicinskt tillstånd som cancer eller lårbensfraktur tar vi hand om det. Bara för att det finns många dyra behandlingar innebär det inte att man kan beställa vad som helst.

    Hur gör vi med alla bröstförstoringar som man får betala för privat? Skall de subventioneras? Till vilken grad? netalt med allmänna medel? Varför inte? Plastikkirurgi utan medicinska skäl, skall vi betala för det?

    Vaf sägs om en rehabresa till Marbellla? Det borte alla sponsras till.Vi har råd...
     


    Är rätt säker på att 99% av de som vill ha KS istället för vaginalt gör det inte av bekvämlighet eller att bli slapp, Förnekar inte att det förekommer, men de är garanterat väldigt få. 
  • sextiotalist
    Anonym (Qwennan) skrev 2021-09-18 08:09:37 följande:

    Kan du ge ett enda bra exempel på ett land där detta fungerar bra tack?

    Barnmorskor eller inte, fortfarande behövs mycket personal. Ska vi avskaffa undersköterskorna också då så får övervakningen av barnet och alla snabba blodprov som ska tas skötas av nån anhörig till mamman istället då så blir det ännu billigare? (Man kan nämligen inte springa ut och in ur opsalen hur som helst) Eller hur tänker du? Du tror kanske att det bara är att dra ut ungen och sen lägga den på ett bord eller hur har du tänkt? Mamman är dessutom i samband med snitt till skillnad från vaginal förlossning (Oftast) totalt oförmögen att ta hand om ungen efteråt vilket tar ännu mer personal i anspråk och har negativa konsekvenser för barnet.


    När jag smittades så tog sambon hand om sonen. Ingen annan.

    Om det är personal som tar hand om barnet är det för att barnet behöver vård.

    En vägde och mätte sonen. Kvar var en narkosdköterska och läkaren som sydde. Totalt tog det 20 minuter. Sedan blev jag körd till BB
  • sextiotalist
    Anonym (Qwennan) skrev 2021-09-18 08:09:37 följande:

    Kan du ge ett enda bra exempel på ett land där detta fungerar bra tack?

    Barnmorskor eller inte, fortfarande behövs mycket personal. Ska vi avskaffa undersköterskorna också då så får övervakningen av barnet och alla snabba blodprov som ska tas skötas av nån anhörig till mamman istället då så blir det ännu billigare? (Man kan nämligen inte springa ut och in ur opsalen hur som helst) Eller hur tänker du? Du tror kanske att det bara är att dra ut ungen och sen lägga den på ett bord eller hur har du tänkt? Mamman är dessutom i samband med snitt till skillnad från vaginal förlossning (Oftast) totalt oförmögen att ta hand om ungen efteråt vilket tar ännu mer personal i anspråk och har negativa konsekvenser för barnet.


    Kan även tillägga att sonen låg på mig precis efter det han kom ut och även under hela transporten upp till BB.

    Att sedan sambon fick byta blöjor de första gångarna gjorde inget
  • sextiotalist
    Anonym (Qwennan) skrev 2021-09-18 08:36:52 följande:

    Då har de begått tjänstefel eller så var det väldigt annorlunda när du smittades. Övervakning sker i dagsläget alltid av alla barn oavsett hur de föds av professionell personal och sker i samband på ett värmebord utanför op-salen och tar längre tid i anspråk. Det är inte alltid lätt av flera skäl (både praktiska) och dessutom för mamman att få barnet innan hon sytts ihop och återhämtat sig.


    Så om barnet mår jättebra så ska det ändå övervakas?

    Det kanske är annorlunda nu. Men sambons äldsta kom också med snitt. Precis samma hantering.
  • sextiotalist
    Anonym (Qwennan) skrev 2021-09-18 08:43:45 följande:

    Ja, man övervakar alla barn alltid för att utesluta att barnet inte mår dåligt. Ja. I en viss tid.


    När jag söker på detta så står det att barnet kan behövas övervakas och då görs det i ett separat rum.

    Men att man strävar efter att minimera tiden där barn och mamma är i från varandra. Det står även att barnet kan redan i operationssalen få ligga på mamman.
Svar på tråden Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?