• Anonym (Ts)
    Tue 14 Sep 2021 11:43
    3895 visningar
    75 svar
    -1
    75
    3895

    Alltid samma ångest inför julfirande

    Ja, nu är det dags att planera jul igen. Och som vanligt slits jag mellan samvete och förnuft.

    Jag har två barn. 2 år och en nyfödd. Jag vill givetvis att julen ska vara för dem i första hand. Att de är min och maken centrum för dagen.

    Min makes familj har bjudit in. Där är det julafton delux. Mina barn är de enda barnen där och kommer definitivt få en magisk jul. Dessutom är familjen hjälpsam och alla bidrar till att göra dagen bra.

    Min familj har också hört av sig. De vill att jag ska hosta julen. Vi har störst hus, säger de, så det vore bra. Där finns massor av kusiner och mina syskon är den sorten som tar varje tillfälle i akt att få ?egentid? och lämna över ansvar för barnen på andra när de är bortbjudna. Sist vi bjöd in till jul satt gästerna i soffan hela dagen medan jag och maken sprang runt som galningar och lagade mat, städade, lekte jultomte och aktiverade barnen. Mina barn skulle hamna helt i skymundan och jag skulle vara stressad en vecka över firandet.

    Ja, givetvis vill vi fira med makens familj. Men ojojoj vilken dålig stämning det kommer bli. Vi firade med dem förra året och min familj tycker det är ?deras tur? nu. Min genomgoda mamma försöker alltid hjälpa och fixa men det räcker inte, men hon kommer bli helt förstörd över att familjen splittras. Min syster, som bad mig bjuda in, kommer bli förbannad för att vi väljer bort dem. Relationen kommer ta stryk. De har bara sina barn varannan jul och det blir ju en jäkla markering att inte vilja fira med dem nu när de har barnen i år.

    Usch, hur ska jag göra? Vad kan jag säga? Ärlighet varar längst? Nej, knappast.

    Hur väljer ni vilken sida av familjen ni ska fira med och hur klarar ni det dåliga samvetet mot den andra sidan?

  • Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:07
    #7
    Anonym (Anna) skrev 2021-09-14 11:53:20 följande:

    Om ni ska fira med din familj, så säg att någon annan får ha julen hemma hos sig. Man får skiftas om. Skulle någon gnälla så säg bara att du inte orkar med att ta hand om andras ungar också. 

    Sedan kan jag tycka att det inte är bra om allt fokus hela tiden är på barnen.


    Ja, så kan jag göra. Men då blir det min mamma som får stå för allt. Ingen kommer hjälpa henne, om inte jag gör det. Och jag kommer ändå vara denna som hittar på lekar och aktiverar alla barnen (8 st) medan mamma lagar mat/städar och övriga vuxna sitter i soffan med mobilen. Fördelen är ju att jag inte behöver både ha hand om barn OCH julfixet.

    Helst vill jag fira med makens familj endast. Där är total harmoni i jämförelse. Men åh mitt samvete mot mamma som då blir helt ensam med allt är så jobbigt!
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:10
    #8
    Anonym (X) skrev 2021-09-14 12:03:59 följande:

    Hur väljer ni vilken sida av familjen ni ska fira med och hur klarar ni det dåliga samvetet mot den andra sidan?

    Glömde den detaljen. Jag klarar det inte och därav våndas jag redan nu. Sista åren har vi åkt till min sida på juldagen men förra året var ett jädra dråpslag. Kliver in i huset till vad vi tror ska vara en mysig julsittning. Det vi får är att sätta oss i soffan med den nyas vuxna barn som kollar på nån dålig film. Ingen stämning alls för oss som ändå har åkt en liten bit för att fira.

    Kanske att julafton är roligare (tror inte barnen hennes är med hela kvällen då) men ingen i min lilla familj vill chansa på det. 


    Åh känner igen detta så väl! Jag har inga skyhöga förväntningar på julen men vill i alla fall umgås och ha god stämning. Firar vi med min familj är det soffläge hela dagen och efter Kalle anka får tvn stå på resten av kvällen med det ena trist programmet efter det andra. Sist (när jag hade firandet hos mig) bad jag om hjälp att ta fram julgodiset vid 19-tiden.

    - du får vänta till reklamen, var svaret.

    Då bad jag dem istället ta hand om 4-månadersbebisen i soffan så jag skulle få två händer fri att jobba själv.

    -helst inte, men måste jag så?

    Alltså! Så otacksamt!
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:12
    #10
    Anonym (Petra) skrev 2021-09-14 12:05:47 följande:

    Du får ta dig i kragen och se till din lilla familjs bästa! Behöver ni lugn och ro och slippa stå för allt ståhej då väljer ni att göra så!

    Men jag säger inte att det är lätt :) Vi kör varannat år med min och makens familj. Mrn får se hur vi gör den dagen vi får barn. Min storebror har alltid sagt att efter de fick barn sket de i att göra som man förväntas göra. Vilket betyder att de aldrig åker till svägerskan familj på jul längre för de vill inte ligga på madrasser i någons extra rum hela julledigheten. Som det ju blir om familjerna bor i olika städer med lite distans. Bor alla i olika städer är det kanske enklare att säga nej?


    Tack för att du säger så! Behöver nog få höra att det är okej att vara självisk med två små barn hemma. Måste ju tänka på dem i första hand.

    Alla är utspridda men jag och föräldrarna bor i samma stad, varför det är enklare för alla att komma hit där det finns sovplatser för alla. Ja, alla övernattar. Ofta 4-5 dagar och man förväntas agera hotell för den familj som bor hos en. Det är inte bara julafton man ska serva och stå i, alltså.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:24
    #17
    Anonym (Anna) skrev 2021-09-14 12:18:35 följande:

    OK, så förutom julafton så är det fler dagar ni ska passa upp dom?

    Var sover dom när ni firar jul med din mans familj?


    Ja precis. Mamma kommer antagligen fråga om vi kan erbjuda sängplats åh någon familj (familjerna själva frågar inte. De kommer bara med väskor och barn och slår sig ner). Säger vi nej kommer alla bo hos mamma och pappa. Trångt. Möjligtvis kommer min bror välja att bara stanna en natt eller bo på hotell och det kommer vara mitt fel att vi ses så få dagar då de tvingas åka hem.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:26
    #18
    Postman skrev 2021-09-14 12:17:51 följande:

    Svårt det där och det är inte lätt att vara alla till lags. Som det redan har påpekats så försök att säg att någon annan får ha julen hemma hos sig, att man får skiftas om lite.

    Nu har vi stora barn men de kör vartannat år hos oss och sina respektive, vi firar lite olika efter hur status är och vem som orkar, kan och vill. Kör med öppna kort och var inte rätt för att säga att man helt enkelt inte orkar pga olika orsaker.

    Det behöver inte alltid vara en fanny- och alexanderjul, det fungerar utmärkt att ha en lägre nivå, det blir jul ändå.


    Tack! Du som är lite inramma situation som mina föräldrar, hur känner du när du blir ?bortvald? till förmån för andra sidan? Och om du skulle bli det två år i rad? Om jag skulle föreslå att vi firar med min sida på annandagen (med betydligt lägre förväntningar) varje år i fortsättningen, hur skulle du ta emot något sånt?
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:28
    #19
    Anonym (Petra) skrev 2021-09-14 12:23:17 följande:

    Nej men gud nej, det där hade jag inte ställt upp på när ni har en nyfödd! Ni ska absolut göra det som känns bäst för er, är det att fira med makens familj så är det så. Även om dina syskon knorrar tror jag att de förstår innerst inne. De tycker ju själva att det är himla bekvämt att åka hem till er och få service i flera dagar ;)


    Tack! Ja det är väldigt uppenbart att de endast vill komma för att få ta del av service och fix. Förra året, när syrran inte hade barnen, var det aldrig tal om att komma och fira jul med mina barn eller våra föräldrar. Det var inte så viktigt. Hon åkte och bodde på hotell med sin nya istället. Så det är ju inte direkt så att hon brinner för familjen eller bryr sig om att mina barn ska få en magisk jul.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 12:33
    #21
    Anonym (Svårt) skrev 2021-09-14 12:31:37 följande:

    Har du pratat med din syster om hur du ser på det?


    Nej, hon är den explosiva typen. Ett ärligt samtal skulle lätt kunna få henne att strypa all kontakt under flera månader. Och återigen, den som drabbas värst blir min mamma.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 23:19
    #49
    Anonym (Jo) skrev 2021-09-14 20:49:20 följande:

    Har det inte lika illa som du men vi har haft ett liknande problem i familjen. Två syskon som bjuder till och fixar och donar och ett tredje som bara kommer och är utan att hjälpa till så mycket. Föräldern har alltid fixat och donat för att täcka upp för syskonet. Syskonet är inte elakt och när man påpekat något har personen snarare blivit ledsen än arg.

    Det blev till slut väldigt mycket uppdämd irritation hos mig och ena syskonet för att vi slog knut på oss själva. Syskonet satte till slut ner foten. Hen orkade inte fixa och dona och göra uppoffringar. Det blev gråt och tandagnissel men nu när det syskonet har satt gränser och slutat göra våld på sig själv slipper hen gå runt och vara irriterad.

    Du måste sluta täcka upp för din mamma. Hon är vuxen. Hon måste stå upp för sig själv. Du kan inte lida hela livet för att din mamma inte tar hand om sig själv. Ta ett snack med ditt syskon. Som det har varit fungerar inte längre. Det blir jobbigt för dig och dina barn och du orkar inte mer. Du umgås gärna men kan inte ta ansvar för allt. Det lär bli en massa gnäll men bara du står fast vid det så kommer syskonet troligtvis ge sig till slut.


    Vad bra gjort av ditt syskon som satte ner foten! Det vore säkert det bästa men jag är så fruktansvärt osugen på den fight som väntar då. Jag vill ha lugn och ro.

    Har så många exempel på dumheter mina syskon har för sig. Ibland undrar jag varför jag ens står ut. Jaja, just nu ses vi 2-3 ggr per år och hörs bara när vi måste (för föräldrarnas skull). Ganska skönt ändå, fast jag tycker synd om min mamma som lider av det.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 23:26
    #50

    Tack snälla ni som svarat! Ni är några som föreslår att jag ska säga att jag helt enkelt inte orkar hosta med två små barn.

    Hmm.. jag hade en tanke om att vi skulle firat med makens familj här hemma hos oss. För att slippa åka med små barn. Då kan de gå och lägga sig i sina barn han sängar i lagom tid och vi kan spela spel och så under kvällen. Tror det blir lugnast för barnen och oss att få vara hemma.

    Det är inget problem alls med makens familj. Där hjälps alla åt och jag skulle inte behöva göra mer än någon annan.

    Men då kan jag ju inte gärna säga till min familj att jag inte orkar hosta? Eller kan jag det, och bara ärligt säga som det är - att det är en helt annan sak att hosta för den familjen?

    Usch hatar det här.

  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 14 Sep 2021 23:31
    #51

    Tack snälla ni som svarat! Ni är några som föreslår att jag ska säga att jag helt enkelt inte orkar hosta med två små barn.

    Hmm.. jag hade en tanke om att vi skulle firat med makens familj här hemma hos oss. För att slippa åka med små barn. Då kan de gå och lägga sig i sina barn han sängar i lagom tid och vi kan spela spel och så under kvällen. Tror det blir lugnast för barnen och oss att få vara hemma.

    Det är inget problem alls med makens familj. Där hjälps alla åt och jag skulle inte behöva göra mer än någon annan.

    Men då kan jag ju inte gärna säga till min familj att jag inte orkar hosta? Eller kan jag det, och bara ärligt säga som det är - att det är en helt annan sak att hosta för den familjen?

    Usch hatar det här.


    Postman skrev 2021-09-14 13:30:55 följande:

    Visst kan jag känna att det är lite tråkigt att vi inte kan träffas just julaftonen men jag känner det ändå som rättvist att man varierar sig. Är man bara tydlig med varför så är jag/vi självklart förstående. Jag minns med hur det var när vi hade små barn, hur man flängde och for mellan alla för att tillfredsställa allas önskningar.

    Som du skriver så går det ju fira tillsammans andra dagar med, det behöver slaviskt inte vara just julaftonen, sen kan man också variera nivån på träffen, man kan bestämma innan vad alla ska göra eller vem som ska göra mat eller vad man ska äta eller om man gör knytkalas osv, det viktigaste är att man är öppen och ärlig med hur man känner och vill, sen får man liksom synka sig så att alla kan känna att det funkar.

    Som förälder vill jag ju inte att mina barn ska må dåligt över att behöva komma till oss, det ska vara avslappnade och man ska känna glädje att få komma till oss.


    Tack!!

    Jag känner min mamma väl och nu när jag läser ditt svar kan jag nästan höra vad hon skulle säga om jag berättade om all denna oro för henne. Hon skulle säga att det sista hon vill är att dåligt samvete mot henne ska få oss barn att slå knut på oss själva.

    Hon kommer aldrig, aldrig erkänna att mina syskon är bortskämda och otacksamma, så den diskussionen är inte värd att ta. Hon skulle vara försvara dem. Men däremot skulle hon nog påminna mig om att hon är vuxen människa som kan prata för sig själv om det behövs. Det har hon gjort förr när jag gått hennes strider gentemot syskonen.
Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande