• Anonym (Ts)
    Tue 14 Sep 2021 11:43
    3933 visningar
    75 svar
    -1
    75
    3933

    Alltid samma ångest inför julfirande

    Ja, nu är det dags att planera jul igen. Och som vanligt slits jag mellan samvete och förnuft.

    Jag har två barn. 2 år och en nyfödd. Jag vill givetvis att julen ska vara för dem i första hand. Att de är min och maken centrum för dagen.

    Min makes familj har bjudit in. Där är det julafton delux. Mina barn är de enda barnen där och kommer definitivt få en magisk jul. Dessutom är familjen hjälpsam och alla bidrar till att göra dagen bra.

    Min familj har också hört av sig. De vill att jag ska hosta julen. Vi har störst hus, säger de, så det vore bra. Där finns massor av kusiner och mina syskon är den sorten som tar varje tillfälle i akt att få ?egentid? och lämna över ansvar för barnen på andra när de är bortbjudna. Sist vi bjöd in till jul satt gästerna i soffan hela dagen medan jag och maken sprang runt som galningar och lagade mat, städade, lekte jultomte och aktiverade barnen. Mina barn skulle hamna helt i skymundan och jag skulle vara stressad en vecka över firandet.

    Ja, givetvis vill vi fira med makens familj. Men ojojoj vilken dålig stämning det kommer bli. Vi firade med dem förra året och min familj tycker det är ?deras tur? nu. Min genomgoda mamma försöker alltid hjälpa och fixa men det räcker inte, men hon kommer bli helt förstörd över att familjen splittras. Min syster, som bad mig bjuda in, kommer bli förbannad för att vi väljer bort dem. Relationen kommer ta stryk. De har bara sina barn varannan jul och det blir ju en jäkla markering att inte vilja fira med dem nu när de har barnen i år.

    Usch, hur ska jag göra? Vad kan jag säga? Ärlighet varar längst? Nej, knappast.

    Hur väljer ni vilken sida av familjen ni ska fira med och hur klarar ni det dåliga samvetet mot den andra sidan?

  • Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande
  • Anonym (Petra­)
    Tue 14 Sep 2021 13:11
    #31
    Anonym (Nn) skrev 2021-09-14 13:02:41 följande:

    Hej TS,

    Jag har bara läst din trådstart och inga svar men jag tycker nog ändå att ni bör fira med din familj eftersom ni firade förra året med hans familj. Jul ?delux? låter lite som att du vill vara där för att det är så perfekt och lyxigt där?

    Jag förstår dock självklart de problem du beskriver och jag tycker du kan vara ganska ärlig och säga exempelvis att ni gärna hostar julen men då ni har små barn så orkar ni inte styra upp allt själva och att det kommer behöva vara knytis och att alla måste hjälpa till under hela dagen. Säg att ni senast kände att ni fick springa nått enormt och att ni gärna ser att arbetet delas upp mer. Hör vad de säger och om de tar till sig vad ni säger så fira med dem annars inte.

    Bara för man har störst hus måste man inte hosta, skulle du tycka att det är fysiskt möjligt att vara hos er mamma eller nått av dina syskon så försök styra det till att ni är hos dem ist och erbjud er att hjälpa till.

    För det vänder sig lite i magen på mig när ni funderar på att vara två år i rad hos makens familj. Kan verkligen tänka mig att din mamma blir ledsen och om din syster vara har sina barn varannan jul så blir det ju såklart tråkigt?

    Men såklart, om de är omöjliga att vara med så är det ju så, men jag skulle i alla fall ge dem en ordentlig chans denna gång och vara noga med kommunikationen kring det hela så de har en möjlighet att bättra sig.


    Jag är inte TS men tycker du ska läsa alla inlägg. TS förväntas ha hotellverksamhet till syskonen i flera dagar och passa upp dem. Och syskonen är inte alls intresserad av att fira de år de inte har barnen.
  • Tue 14 Sep 2021 13:30
    #32
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 12:26:30 följande:
    Tack! Du som är lite inramma situation som mina föräldrar, hur känner du när du blir ?bortvald? till förmån för andra sidan? Och om du skulle bli det två år i rad? Om jag skulle föreslå att vi firar med min sida på annandagen (med betydligt lägre förväntningar) varje år i fortsättningen, hur skulle du ta emot något sånt?
    Visst kan jag känna att det är lite tråkigt att vi inte kan träffas just julaftonen men jag känner det ändå som rättvist att man varierar sig. Är man bara tydlig med varför så är jag/vi självklart förstående. Jag minns med hur det var när vi hade små barn, hur man flängde och for mellan alla för att tillfredsställa allas önskningar.

    Som du skriver så går det ju fira tillsammans andra dagar med, det behöver slaviskt inte vara just julaftonen, sen kan man också variera nivån på träffen, man kan bestämma innan vad alla ska göra eller vem som ska göra mat eller vad man ska äta eller om man gör knytkalas osv, det viktigaste är att man är öppen och ärlig med hur man känner och vill, sen får man liksom synka sig så att alla kan känna att det funkar.

    Som förälder vill jag ju inte att mina barn ska må dåligt över att behöva komma till oss, det ska vara avslappnade och man ska känna glädje att få komma till oss.
  • Anonym (Slo)
    Tue 14 Sep 2021 13:33
    #33
    +2

    Du borde tänka på ditt nyfödda barn och att hen kan bli väldigt sjuk av RS-viruset som går nu och även Corona!

  • Anonym (ABC)
    Tue 14 Sep 2021 14:06
    #34

    Välj bort till hälften bara. Säg att du gärna firar jul med dem men inte vill ansvara för den men om någon annan bjuder in så kommer ni gärna. D.v.s. välj bort att vara värd men inte sällskapet. 

    Min bror hade liknande problem med sin frus familj och de gjorde helt enkelt så att de började åka bort på julen och erbjuda alla på båda sidor att följa med (i eget boende för egna pengar men samma resmål). De var noga med att börja "bortresandet" på mina föräldrars jul just för att det inte var något tjafs med dem för då kunde de nästa jul lätt hänvisa till fruns familj att det nu var en tradition som de hade påbörjat året innan. 

    Och det slutade med att mina föräldrar nästan alltid valde att följa med och jag gjorde det innan jag skaffade egen familj där vi valt att fira julen hemma själva. Fruns familj valde att aldrig följa med och efter några år så försvann traditionen helt att fira med dem även utan att de reser bort. 

    Lite omständligt kanske för att ta sig ur en tradition men det fungerade bra för dem som verkade befinna sig i en liknande sits med en part de ville fira jul med (och som inte satte någon press kring det) och en annan part de inte ville fira jul med (som å andra sidan satte press på firandet) och att kunna ta sig ur traditionen utan att det blev bråk. 

  • Anonym (Sta pa dig att du INTE ORKAR)
    Tue 14 Sep 2021 19:41
    #35
    +1
    Anonym (oj) skrev 2021-09-14 12:38:22 följande:

    Fast alltså. Du måste ju vara tydlig. Säga att du absolut inte orkar rodda allting när du har två så små barn. Det är ju helt sjukt som ni brukar ha det. Ni måste ju prata om detta och bättre att göra det nu med tre månader kvar än veckan innan. 

    Du kan väl lugnt och lättsamt säga till din syster att just eftersom era barn är så små så orkar du inte ta på dig något julfirande i år och du orkar inte ha folk boende hos er. Det behöver inte handla om att de är dumma eller egoistiska utan mer ett konstaterande att det kräver väldigt mycket jobb att ha gäster som bor hos en och det orkar ni inte just nu. 


    TS, du kan gora flera saker. Som ovan namner kan du helt enkelt saga att du absolut inte orkar rodda allting med tva sma barn och att du heller inte orkar ha folk boende hos dig. Hon kan ju tycka vad hon vill om det, bli sur, ge dig samvete osv. men du har ju inte sagt nagot hemskt egentligen, utan bara talat om hur det ar - utan att anklaga nagon (att de ar bortskamda gaster som ska ha uppassning flera dagar i streck utan att lyfta ett finger och dessutom forvantar sig att ni ska ta hand om deras barn under deras vistelse). Du har helt enkelt bara konstaterat att du inte orkar.

    Du kan da foresla att ni kor varannan gang upplagget, att ni borjar hos systern (sen din mans familj), sedan din bror (sen din mans familj), sedan dina foraldrar (sen din mans familj) och sedan hos er - dvs. om sju ar. Sta pa dig att du inte orkar i ar. Det ar inget hon ska kunna overtala dig om, utan orkar du inte sa orkar du inte, punkt slut. Och om hon sjalv inte orkar halla i det, hur ska da du?

    Nu har du chansen att bryta den onda cirkeln. Du har tva sma barn och en helt godtaglig ursakt att inte ordna hela julfirandet i ar. Det far helt enkelt bli hos nagon annan (helst hos din syster, sa att hon inser hur pass mycket det kraver av hosten att sta for hela julen). Du kan aven infora nya regler for att fa battre stamning, t ex. mobilfri jul. Alla stanger av sina mobiler och lamnar dem i byraladan i hallen innan man gar in. Detta for att man verkligen ska umgas. Sag att det ar sa synd att ni inte passar pa att riktigt umgas nar ni val traffas och att detta ar en lysande ide - tycker hon inte det? Blir det nu sa att ni firar med din sida aven i ar sa sag till systern att du inte orkar leka med alla barn i ar, da du har en liten, sa hon kan val ta den uppgiften i ar (hitta pa och i forvag anordna 1-2 timmars lekar for sina egna barn + din 2-aring), da du inte kommer att ha tid till det. Linka garna till nagon passande leksida, for att ge henne inspiration. 

    Da jag gissar att din syster kanske inte har plats for att alla ska overnatta hos henne, sa kan du ju foresla att gasterna (du och era foraldrar) tar in pa hotell och att hadanefter sa sover gaster (oberoende vem de kommer till) pa hotell for att slippa allt stok och sa att alla kan njuta av ledigheten till fullo. Blir for bokigt med sa manga sma barn, tycker hon inte det...? (Sag det som om det var det naturligaste i varlden). Om hon inte tycker det sa ar det val OK, men du maste sta pa dig att du tycker att det blir for stokigt. Det ar din asikt och man har ratt att tycka olika. Sta pa dig for tusan. Detta ar din chans. Du orkar inte.

    Och du hindrar ingen fran att fira jul. Folk som vill stanna i flera dagar ar ju fria att stanna hur lange de vill, bara de bor pa hotell (till allas trevnad). Det ar inte ditt fel om de valjer att stanna farre antal dagar pga att det blir for dyrt. Det ar inte ditt ansvar. 

    Ni kan ju ocksa forenkla det hela och fira allihopa pa hotell och inte hemma hos nagon (nar det ar din familjs tur). Blir ju mycket billigare for dig - tva vuxna med tva barn ett par natter pa hotell - an att sta for hela julfirandet (mat for jattemanga personer under flera dagar och all stress, stok, stad och oro). Absolut vart for dig att betala hotell och fa allt serverat (inklusive mat). Och blir det for stokigt kan man bara ga undan till sitt eget rum och lata systern ta hand om sina egna barn. Man kan sakert ordna tomte med julklappsutdelning genom hotellet och nar du sjalv inte ar host har du tid att riktigt umgas med dina barn - kanske aka pulka, bygga snolyktor, ga i skogen eller vad det nu finns runt hotellet. Koncentrera dig pa dina egna barn och ge dem den upplevelsen du sjalv sa innerligt onskar att de ska ha. Det gar ju sa fort vardinneoket lyfts fran dina axlar.
  • Anonym (M)
    Tue 14 Sep 2021 19:49
    #36
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 11:43:01 följande:

    Ja, nu är det dags att planera jul igen. Och som vanligt slits jag mellan samvete och förnuft.

    Jag har två barn. 2 år och en nyfödd. Jag vill givetvis att julen ska vara för dem i första hand. Att de är min och maken centrum för dagen.

    Min makes familj har bjudit in. Där är det julafton delux. Mina barn är de enda barnen där och kommer definitivt få en magisk jul. Dessutom är familjen hjälpsam och alla bidrar till att göra dagen bra.

    Min familj har också hört av sig. De vill att jag ska hosta julen. Vi har störst hus, säger de, så det vore bra. Där finns massor av kusiner och mina syskon är den sorten som tar varje tillfälle i akt att få ?egentid? och lämna över ansvar för barnen på andra när de är bortbjudna. Sist vi bjöd in till jul satt gästerna i soffan hela dagen medan jag och maken sprang runt som galningar och lagade mat, städade, lekte jultomte och aktiverade barnen. Mina barn skulle hamna helt i skymundan och jag skulle vara stressad en vecka över firandet.

    Ja, givetvis vill vi fira med makens familj. Men ojojoj vilken dålig stämning det kommer bli. Vi firade med dem förra året och min familj tycker det är ?deras tur? nu. Min genomgoda mamma försöker alltid hjälpa och fixa men det räcker inte, men hon kommer bli helt förstörd över att familjen splittras. Min syster, som bad mig bjuda in, kommer bli förbannad för att vi väljer bort dem. Relationen kommer ta stryk. De har bara sina barn varannan jul och det blir ju en jäkla markering att inte vilja fira med dem nu när de har barnen i år.

    Usch, hur ska jag göra? Vad kan jag säga? Ärlighet varar längst? Nej, knappast.

    Hur väljer ni vilken sida av familjen ni ska fira med och hur klarar ni det dåliga samvetet mot den andra sidan?


    De va verkligen som att läsa min familj!!

    I mitt fall så skulle jag nog fira med min familj och bara göra allt med ett leende för freden. Min syster exploderar också lätt för ingenting och man kommer till en punkt man inte orkar ta en diskution då man vet hur det kommer sluta.

    Sen under dagen kan man be om hjälp med saker. Sen å andra sidan så måste man tänka på sig själv och sin egen familj. Så de är lite svårt att veta hur man ska göra tyvärr.
  • Anonym (sss)
    Tue 14 Sep 2021 19:49
    #37
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 12:10:33 följande:
    Åh känner igen detta så väl! Jag har inga skyhöga förväntningar på julen men vill i alla fall umgås och ha god stämning. Firar vi med min familj är det soffläge hela dagen och efter Kalle anka får tvn stå på resten av kvällen med det ena trist programmet efter det andra. Sist (när jag hade firandet hos mig) bad jag om hjälp att ta fram julgodiset vid 19-tiden.

    - du får vänta till reklamen, var svaret.

    Då bad jag dem istället ta hand om 4-månadersbebisen i soffan så jag skulle få två händer fri att jobba själv.

    -helst inte, men måste jag så?

    Alltså! Så otacksamt!
    Bara det är är väl bevis nog för att ni INTE ska bjuda in dem, eller fira med dem - du vet ju redan hur det blir. 
  • Anonym (villa­ge wisdom­)
    Tue 14 Sep 2021 20:05
    #38

    Enkelt.

    Skyll på corona och RS-virus, smittorna sprids främst av skolbarn just nu och ni behöver tyvärr ha ett mindre firande i år.
    Och förankra din oro med din mamma i förväg. Man kan inte ställa krav på oroliga mammor med en nyfödd utan att vara ett rekordstort rövhål.

    Ni har tid att tackla den övriga problematiken nästa år.

  • Tue 14 Sep 2021 20:10
    #39

    Nu har du chansen att bryta mönstret -eller bli som din mamma, och bli den som får reda upp och ta hand om allt.

  • Anonym (Ö)
    Tue 14 Sep 2021 20:16
    #40

    Jag skulle fira med din mans familj.

    Varför sabba din jul för att slava för otrevliga människor som vill utnyttja er?

Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande