• Tecum

    Sverige det mest incel-tätaste landet i världen

    Ja det var en intressant uppgift i programmet igår. Vad kan det bero på? Jag tror inte på feminismen som många vill skylla på. Att prostitution är olagligt kan ha sin betydelse, men så är det i vissa andra länder också. Är ensamhet vanligare och ett större problem här än på andra håll? På olika forum, t ex här, märks det att kvinnor är väldigt misstänksamma och negativa till oerfarna män, är det något typiskt för Sverige?

  • Tecum
    Anonym (jaha) skrev 2021-09-24 18:01:25 följande:
    Nja, jag tror faktisk inte problemet är så stort som vissa gör det till. För en påståd incel är inte riktigt samma sak som en verklig incel. Vissa har en tendens att missbruka ordet icel å det grövsta och anklaga folk för att vara incel enbart för att de inte håller med dem eller kritiserar dem.
    Problemet är inte ett fåtal våldsamma incels, de är i samma grupp som andra psykopater och störda våldsverkare. Men att det finns ett stort antal ensamma och olyckliga unga män som stigmatiseras och hamnar i utanförskap är värre. Det är bra att problemet lyfts och att det i bästa fall kan leda till åtgärder för att inlemma dem i samhället igen. Att aldrig få känna att man duger och är värd något leder till självhat och självmordsrisk. Att de sen buntas ihop med ett litet antal störda näthatare gör saken än värre. En ond cirkel...
  • Tecum
    Freddie K skrev 2021-09-24 18:12:15 följande:
    Jo, jag har tyvärr läst en del av de trådarna och har förstått att folk inte kanske är så insatt i det och ärligt talat så är inte jag heller det, men bara för att man inte får ligga gör väl en inte till en incel nödvändigtvis?
    Denna begreppsförvirring är olycklig. För en incel är per definition en person som lever i ofrivilligt celibat. Han får inte ligga, som du säger. Den sortens personer lär det finnas flest av i Sverige i hela världen enligt TV-programmet. Men i debatten har incel blivit synonymt med en våldsbenägen näthatare, ungefär som högerextremister eller terrorister. Det blir fel när man slår ihop ensamma kärlekslängtande män med en klick psykopater och ger alla det negativt klingande epitetet incel. 
  • Tecum
    JonasHisingen skrev 2021-09-24 19:34:21 följande:
    Det är inte så konstigt att man inte får ligga om man är bitter och självömkande och sitter framför datorn hela dagarna. 
    Nej, men hur förhindrar man att de hamnar där?
  • Tecum
    annabellelee skrev 2021-09-25 07:02:38 följande:
    Ah, du kör en klassiker! Skambelägga offren: Det är inte konstigt att Ingela blir arga på kvinnor, för kvinnor i Sverige är så negativa. Om bara kvinnorna var lite snällare och låg med de ensamma männen skulle de inte bli dödade och våldtagna.

    Du tror inte att det har att göra med att det traditionellt finns en ganska sträng och hård mansbild som inte tillåter män att vara svaga? En mansbild som gör att män inte kan erkänna att de kanske har problem, utan för att behålla sitt ego intakt måste de skuldbelägga sin omgivning för de saker de inte uppnått?
    Vilka är offer? För dig är alltid kvinnor offer och det stämmer ju om de råkar ut för det fåtal incels som är våldsbenägna eller hotar kvinnor. Men den stora gruppen incels är vanliga killar som har svårt för det sociala spelet, misslyckas med att få till det med kvinnor och hamnar i en ond cirkel med raserat självförtroende, passivitet och självhat.

    Sen motsäger du dig själv. Du har rätt om mansbilden, den har definitivt en skuld i att incels får det svårare då de inte passar in. Som JonasHisingen i tråden här som antyder att incels inte är riktiga män och att det är deras eget fel att de är ensamma och mår dåligt. Män får inte vara svaga, blyga, passiva eller ha dåligt självförtroende. Eller får och får, vissa kvinnor accepterar det och ser utöver ytan. Men andra gör det inte, det finns hur många trådar som helst på FL där kvinnor dissar osäkra män utan sexuell erfarenhet och kallar dem creepy och störda utan att ha en aning om vilka omständigheter som gjort att de hamnat där. Och det är de kvinnorna jag pekar på i mitt inlägg. Om de också är offer för mansbilden låter jag vara osagt, men i vilket fall underblåser och stöttar de den traditionella mansbilden.
  • Tecum
    Anonym (Ma) skrev 2021-09-25 14:33:33 följande:
    Det som på sikt kan hjälpa och framförallt minimera rekryteringen till incels är att stärka pojkars skolresultat, stärka kärnfamiljerna samt att upphöra med demoniseringen av män och manlighet i media.

    Många av dessa incels gör vad de blivit tillsagda av sina mammor men belöningen uteblev. Istället ser samhället ner på deras mesighet, bekvämligjet och oförmåga att hantera svårigheter. De står där ensamma och övergivna och den enda som älskar dem är deras mammor.
    En annan sak som kan göras är att samla incels i samtalsgrupper där de får ventilera sin situation med likasinnade, men under ledning av en terapeut eller psykolog, inte som nu på obskyra nätsidor där troll hetsar och underblåser deras problem istället för att stötta och söka lösningar. Ett bra exempel på hur skattemedel kan användas för att minska utanförskap. Det finns andra sätt också, det svåra är inte att hitta på åtgärder utan att ringa in och få incels att ställa upp. En del skäms och vill inte visa sin svaghet, andra är så uppgivna att de inte orkar.
  • Tecum
    Anonym (Ma) skrev 2021-09-26 15:28:37 följande:
    Det är inte könsnormer som gör många män ensamma utan snarare bristen på könsnormer.

    Machomannen tar initiativ och har i regel både bra jobb med kollegor, många vänner samt givetvis fru och barn.

    Det är den mesige, blyge och rädde mannen som varken får fru, vänner eller barn. Med tydligare manliga könsnormer hade dessa mesiga män växt upp och skaffat sig vänner och familj.
    Menar du att vi ska ha mer av machokultur i landet? Om nu män ska återgå till gamla könsnormer, vad gäller då för kvinnorna? Ska de också närma sig den gamla kvinnliga könsnormen eller är det (som vanligt) bara män som ska ändra sig? Är det en realistisk lösning?

    Men alla män passar inte in i machokulturen och har aldrig gjort. Även förr fanns det ett antal eviga ungkarlar eller "gammgossar" som de kallades. Skillnaden är att de inte hade nätet utan led i tysthet. Jag tror tvärtom att man måste bejaka de olikheter som finns även inom resp kön och snarare bekämpa uppfattningar att män ska vara på ett visst sätt och kvinnor på ett annat. Eller föreställningen att ett sätt är bättre än ett annat. Visst, vissa kvinnor söker sig instinktivt till män med pondus och självförtroende. Men hur  bra blir det? Det räcker att läsa trådarna här på FL, alla dysfunktionella förhållanden som det tycks vimla av. Eller läsa skilsmässostatistik och siffror över misshandel i nära relationer.

    Bägge kön behöver tänka över sitt relationsbildande, vilka signaler som skickas och vilka preferenser som gynnas. Att påstå att blyga och osäkra män ska spela tuffa och dominerande är dömt att misslyckas, det blir aldrig en vettig relation av det. De känner sig bara nedtryckta. Istället måste de bli trygga i att de INTE behöver vara macho eller supersnygg för att träffa en kvinna, men att inte heller dissa sig själva utan lyfta det de är bra på. Att anpassa sig till de sociala normer som finns (vilket inte innebär skryt och tuffhet) och våga träffa och umgås med både kvinnor och män utan att hela tiden jämföra och värdera.
  • Tecum
    Anonym (M) skrev 2021-09-26 20:14:04 följande:
    Alltså, det är inte enbart sociala "föreställningar" att kvinnor och män är olika, utan ett biologiskt faktum. Ett faktum som feminister vägrar inse, eller låtsas att de inte inser och skyller ifrån på föreställningar, när det handlar om biologi.
    De biologiska skillnaderna är ett faktum, något som jag många gånger påpekat och som faktiskt tagits upp i Belinda Olssons program Från savannen till Tinder. Till många feministers förtret.
    Men vi lever inte längre på stenåldern utan måste inse att även andra faktorer och preferenser styr relationsbildandet. Och tror du verkligen att alla levde lyckliga förr, oavsett vilken tidsålder du väljer? Rimligtvis borde vi sträva efter att göra det bättre för så många som möjligt även på relationsfronten och då behövs en palett av åtgärder.
  • Tecum
    flygrl skrev 2021-09-26 20:24:12 följande:
    Kanske har jag en felaktig definition av incel men jag talar ffa om alla dom ofrivilligt ensamma som visserligen kan må väldigt dåligt av det men som inte ägnar sig åt kvinnohat eller odlar nån destruktiv incel-kultur. För jag sätter inte likhetstecken mellan ofrivilligt ensam och våldsam kvinnohatare MEN som sagt kanske har jag missförstått begreppet.

    Att sen män som aldrig får till det med kvinnor kan börja må jävligt dåligt har jag inte svårt förstå och jag kan absolut ha medkänsla med dom männen och hoppas att dom ska kunna komma till ett mer positivt tänkande/mående. Naturligtvis måste var och en ta eget ansvar för sitt liv men det kan också behövas stöd från tex. psykiatrin. Att däremot bunta ihop alla ofrivilligt ensamma med den lilla hatiska och våldsamma minoriteten tror jag inte hjälper nån.

    Kanske har vi båda en felaktig definition men jag tycker det är snett om man blandar ihop ofrivilligt ensamma i allmänhet med det fåtal som odlar rent kvinnohat. Att du är en vettig person med bra värderingar är det som räknas och jag kommer aldrig acceptera att du ska buntas ihop med hatiska våldsverkare. Jag vet själv hur det är att ingå i en grupp det generaliseras friskt om, tro mig. smile5.gif

    +1

    Fortsätter hålla med dig i dina kloka och väldigt nyanserade resonemang.

    Tror du är nåt på spåren där faktiskt.
    Tack! Begreppsförvirringen är ett problem, rent formellt är en incel en person som lever i ofrivilligt celibat, det blir en väldig massa. Men i debatten har begreppet utvecklats  (eller snarare snävats in) till att gälla våldsbejakande och kvinnohatande singlar på obskyra nätsidor. Därför blir debatten så konstig när vi ibland talar om helt olika personer.

    Så du har rätt, vi borde skilja på dessa grupper. Men vad ska vi kalla gruppen vanliga ensamma killar som bara längtar efter kärlek och närhet och inte hatar kvinnor. Evighetssinglar går ju inte då många singlar är det av eget val? Det behövs ett kort och smidigt ord.
Svar på tråden Sverige det mest incel-tätaste landet i världen