• Caitline35

    Vab som ger missnöje hos kollegor

    Jag är ensamstående. Arbetar i ett kvinnodominerat yrke. Jag har några barn och det blir en del vab, särskilt under pandemin. De andra i mitt arbetslag har inga småbarn längre. Kollegorna är utarbetade, stressade och bittra. Så fort jag ska vaba känner jag av ett missnöje. Jag känner mig som en kollega man inte vill ha eftersom jag är ensam med vab plus att jag själv blir sjuk ibland av bacillerna. Inför en nyanställning sa en kollega "Vi behöver ha en äldre med erfarenhet och utan småbarn." Jag kände mig träffad direkt. Jag mår dåligt över detta. Får dåligt samvete så fort jag vabar eller är sjuk. Jag får aldrig ett krya på dig till varken mig eller barnen när jag meddelar i vår messengergrupp om vab eller sjukdom. Endast från en ny ung kollega. Inte de andra. Varför ska vi kvinnor behandla varandra såhär? Hur kan vi vara så kalla? Vi borde stötta varandra istället. De har också haft småbarn men det tycks vara glömt.

    Är det fler som känner igen sig?

  • Svar på tråden Vab som ger missnöje hos kollegor
  • Caitline35

    Någon frågade om kollegorna har sagt något till mig. Ja de har både uttryckt i ord och med tystnad vad de anser. De är rätt trötta på min frånvaro och jag förstår dem absolut! Det är tufft att försöka få tag i vikarier och pussla ihop dagen och kanske eventuellt få ändra sitt eget pass för att det ska gå ihop. Väl medveten om detta. Men jag önskade att de inte visade så tydligt vad de anser om min frånvaro. Jag har redan sjukt dåligt samvete för varje dag jag är borta. Vissa perioder har jag gråtit på kvällarna för att jag har känt en press från jobbet och slitits mellan det och min roll som ensamstående mamma.

    Jag fick tipset om att inte skriva i messengergrupp mer. Bra tips! Ska låta bli hädanefter. Anledningen till att vi ibland skriver där är att vi kan hjälpa till med att täcka upp om det saknas personal vissa tider. Men ska hädanefter låta bli.

    Någon frågade om jag var ledig lov. Ja jag ansöker om ledigt under jullov och sommarlov och då större delen av dessa lov. Eftersom jag är ensamstående med föräldradagar så vill jag ta vara på tiden med mina barn. Jag har sparat dagar just för att de ska få ha sina lov. Jag har ingen pappa som kan ta barnen vissa veckor. Tiden med barnen är guld värda för mig. Är det så att det kör ihop sig med ledighet så är jag villig att arbeta för att kollegor också ska få vara lediga. Det fula är hur de gör. De diskuterar ledigheten när jag inte är på plats och så får jag ett spydigt meddelanden om att de vill att jag ska jobba. Ja chefen har ett ansvar över ledigheten men mina kollegor vill rådda i detta innan det ska beslutas så att de kan planera sommaren. Men jag förstår att det sticker i mångas ögon att jag kan vara hemma 7-8 veckor på sommaren istället för 4-5. Men samtidigt det är mina föräldradagar och min värdefulla tid med barnen. Jag har rätt till att vara hemma med barnen. Kollegoena har också haft sina föräldradagar en gång i tiden.

    Jag önskar att kvinnor kunde vara trevliga mot varandra även om arbetsförhållandena är svåra. Jag gör så gott jag kan. Jag hoppas innerligt att jag i framtiden inte låter min frustration i arbetet går över vabande ensamstående mammor.

  • Caitline35
    Hyllemor skrev 2021-10-08 22:02:11 följande:

    Jag har gått igenom precis vad du har gått igenom, trots att det inte var en pandemi, men jag hade ett mycket sjukt barn. Det tärde på mig mycket, men till slut insåg jag bara att - nej, jag kan faktiskt inte rå för det här! Det blev bättre när jag började säga till mina kollegor att: "ÅÅÅH, vad det är härligt att vara tillbaka på jobbet! Det är SÅ jobbigt att vabba! Vad glad jag är att se er alla!" Helt överdrivet, faktiskt, men det hjälpte.

    Däremot så hjälpte det inte när jag ett år senare ville söka nytt jobb. Cheferna gav (givetvis) helt ursla referenser... men det har jag lärt mig av det med.

    Däremot kan jag tillägga att män oftast har det sämre. Pappan till vårt barn (som jag inte bodde ihop med i början) får hela tiden frågan: "Har du ingen fru som kan dela på vabben, eller?" trots att vår son bara har varit sjuk två gånger på ett år. Till slut svarade min man chefen: "Nästa gång du frågar det där, så kommer jag att kontakta facket." Då blev det tyst - i två år. Nu har han, sedan ett halvår tillbaka, startat upp en fackklubb på sin arbetsplats. Han arbetar i ett kvinnodominerat yrke också (enda mannen på jobbet) men han blev så less på frågan om han inte har någon fru. 

    Chefer är dumma i huvudet helt enkelt. Folk utan barn förstår inte hur det är att ha barn. Folk som har utflugna barn kan komma med att: "Jag förstår preeeciiiis hur det är, men i mitt fall så varade det bara ett halvår." Bullshit, säger jag.


    Jag har sagt till mina kollegor att det är jobbigt att vara borta och att jag känner mig stressad över allt jag ska hinna på jobbet och att de får slita. Men vad hjälper det, inget. Problemet är att de är trötta, gnälliga och utarbetade. Vilket delvis går ut över mig. Jag vet att jag inte ska ta åt mig men tyvärr så är det precis det jag gör. Har haft funderingar på att byta arbetsplats med men samtidigt kanske jag inte kommer att trivas så därför vågar jag inte.
  • Caitline35
    Anonym (El) skrev 2021-10-08 22:53:21 följande:

    Jag arbetar själv inom det nu och har gjort några år. Har märkt att det är mycket falska människor och skitsnack bakom ryggen. Hur tycker du man ska hantera sånt? Jag försöker hålla mig undan såvida det inte verkligen finns anledning att snacka om någon/något. Tänker mer hur man ska hålla sig neutral på jobbet


    Upplever tyvärr att det är mycket skitprat på mitt jobb med...
  • Caitline35
    Tow2Mater skrev 2021-10-08 23:14:55 följande:

    Som du säger så menar TS inte "Vi borde stötta varandra" utan hon menar 'Alla andra borde stötta Mig".

    De flesta har iallafall någon familj eller alternativ ibland, men TS ska naturligtvis utgöra ett av undantagen där papporna dött, alla far/morföräldrar är döda likaså, ingen annan familj finns heller och barnen kommer kanske svälta ihjäl i lägenheten om TS blir påkörd på gatan en dag. Kanske stödfamilj borde sökas?


    Jag menar inte att de ska stötta mig. Jag menar att jag önskar att attityden vore annorlunda. Stor skillnad. Skulle jag bli påkörd på gatan så finns det ett system för hur barnen inte ska behöva svälta. Ska stödfamiljen vaba då menar du? Annars har jag inget som helst behov av stödfamilj då jag klarar av att ta hand om mina barn själv.
  • Caitline35
    Anonym (Kollegan) skrev 2021-10-09 10:48:01 följande:

    Saken är det att du inte gör så gott du kan om du kör äver dina kollegor varje år på det sättet du beskriver.

    Förstår du verkligen inte det?

    När vi var unga och hade småbarn existerade inte detta illvilliga planerande, tro mig. Jag var liksom med då. Innan du troligtvis inte ens var född.


    På vilket sätt kör jag över? Kollegor har 5 veckor semester som de kan lägga önskemål om hur de vill och de får oftast igenom sina önskade veckor. De har vuxna eller tonårsbarn. Jag har små barn. Jag har föräldradagar som jag har rätt att ta ut. Har barn som går i skolan och kan därför endast ta ut dessa föräldradagar under loven för att få tiden med barnen. Jag har många föräldradagar och behöver dessutom ta ut flera varje år plus semester. Vi får nämligen inte spara hur många semesterdagar som helst. Det innebär flera veckors ledighet under sommarlov. Mina barn har ingen pappa, så jag kan inte dela några lov med honom. Barnen har bara mig. Vid ledighet så är jag flexibel med min ledighet om det inte finns personal. Åter igen, hur kör jag över dem?
  • Caitline35
    Anonym (Kollegan) skrev 2021-10-09 10:48:01 följande:

    Saken är det att du inte gör så gott du kan om du kör äver dina kollegor varje år på det sättet du beskriver.

    Förstår du verkligen inte det?

    När vi var unga och hade småbarn existerade inte detta illvilliga planerande, tro mig. Jag var liksom med då. Innan du troligtvis inte ens var född.


    Det är precis det här jag syftar på med attityder. Jag känner mig straffad för att jag är ensamstående. Jag ska minsann inte tro att jag ska få sådan "lyx".
  • Caitline35
    Anonym (Kollegan) skrev 2021-10-09 10:31:47 följande:

    Med äldsta barnet hjälpte min mamma till när hon kunde, pappan och jag var separerade och det gick inte riktigt att lita på honom. (Missbruk, periodare.) Annars stannade jag hemma själv. Jag hade ett enklare jobb då som inte var så pressat i tidsscheman. Detta var på 80-talet.

    Med anra barnet skötte jag jobbet hemifrån när barnet sov, annars hade jag ändå telefonjour och betalt för det trots. Så det var inte så betungande för personalen.

    Något som gör att man är less och irriterad må småbarnsföräldrar är också missbruket av föräldraledighet som de så gärna kör över sina äldre kollegor med, långsemester på sommaren ochöver jul t ex. Något som inte var vanligt förr, själv har jag aldrig, en enda gång, utnyttjat det.

    En kollega blev nyligen nekad ledighet för att ansökan kom in EN dag för sent, så det blev ingen extra långledighet. Så kan det gå, ojoj som hon gnällde och pep. Utan en tanke på oss andra som hade drabbats av hennes ångvältstaktik.


    Din attityd är precis den jag inte vill möta som ensamstående småbarnsförälder. Du blir säkert sne när dessa unga får vaba också. Du ser väl det som en form av ledighet med kan jag tro. När jag har föräldradagar, varför skulle jag inte planera dem på bästa sätt så mina barn får lov när det är lov? Särskilt när de inte har en pappa jag kan dela ledigheten med. Hade inte du velat ge dina barn när de är små det bästa om du hade möjligheten?
  • Caitline35

    Till att dömma av alla inlägg , innehåller vissa en bitterhet mot småbarnsföräldrar vilket ger mig insikten om att jag aldrig helt kommer att komma ifrån de negativa attityderna. Jag får innerligt hoppas, som en av er skrev i ett inlägg, att jag minns mina år som småbarnsförälder och inte blir lika bitter i framtiden på yngre generationen med småbarn utan har en viss förståelse. Sen förstår jag att om föräldrar sätter i system att vara ledig de attraktiva veckorna/dagarna jämt så leder det till frustration. Jag hade också blivit arg. Men i mitt fall är jag flexibel med ledigheten. Sen förstår jag att det är tufft att arbeta med vikarier eller om de ens finns att tillgå, när en kollega är sjuk. Men vad ska en ensamstående förälder som jag göra åt det? Jag får inte lämna sjuka barn. Jag får tillräckligt dåligt samvete av att vara borta. Här måste i så fall chefen göra något. Ni bittra människor får vara bittra då, men pröva och sätt er i min situation eller någon annans ensamstående situation där den andre föräldern inte existerar. Sätt er in i att ro i föräldraskapet helt själv, att räcka till både som förälder och som kollega. Men det är svårt att göra förstår jag.

  • Caitline35
    Anonym (barnfri) skrev 2021-10-09 12:51:27 följande:

    Det är inte vårt problem att du valde att skaffa tre ungar med en man som inte tar sitt ansvar.


    Din kommentar visar bara vilken inkompetent och bitter person du är. Tragiskt. Kan tala om att barnes pappa gick bort i cancer. Han är död och begraven sen många år. Det är sådana som du man inte vill ha som kollega...
  • Caitline35
    Anonym (Kollegan) skrev 2021-10-09 18:24:22 följande:

    Här håller jag verkligen med.

    Hur tråkigt och sorgligt det än är för ts att hennes man är borta så är det ändå så att det är, enligt ts själv, många år sedan han gick bort.

    Då borde ändå rimligtvis något eller några av barnen kunna klara sig själva hemma om de inte är riktigt, riktigt sjuka.


    Barnen är 3, 7 och 10 år. Nej de kan inte vara hemma själva.
Svar på tråden Vab som ger missnöje hos kollegor