• Anonym­härtac­k
    Mon 11 Oct 2021 22:14
    4566 visningar
    44 svar
    44
    4566

    Vill inte gå i gymnasiet

    Hej! Jag är en kille på 16 år och har nu gått 5 veckor i gymnasiet. Jag tycker gymnasiet är roligt samtidigt som jag tycker de är otroligt tråkigt. Jag ville egentligen inte börja gymnasiet men min mamma sa att jag skulle testa 1 år och sen känna efter. Jag har nu gått 5 veckor och vill egentligen inte fortsätta. Jag avslutade grundskolan med en merit på 245 och har jobbat innan jag gick ut 9:an och även på sommarlovet.

    Den stora anledningen till att jag vill hoppa av är främst för att jag vill jobba och starta eget.

    Mitt resonemang är att jag inte ser någon riktig vits med att gå kvar 3 år på ekonomiprogrammet för att sedan inte plugga vidare på högskola. Jag skulle hellre ta egna kurser och lära mig det jag vill lära mig så som företags juridik, privat juridik, företagsekonomi med mera. Min pappa är egenföretagare sedan 17 år tillbaka så han har ganska stor erfarenhet inom starta eget värden, och skulle kunna be om vägledning inom företagsvärlden från han.

    Och det är inte det att jag är lat, utan jag är bara otroligt skoltrött och orkar inte mer. Jag skriver hellre upp mig på arbetsförmedlingen och jobbar lågbetalda jobb för att sedan förverkliga min dröm.

    Vad skulle ni göra?

  • Svar på tråden Vill inte gå i gymnasiet
  • Anonym­härtac­k Trådstartaren
    Mon 11 Oct 2021 22:49
    #5
    Anonym (Inkomst) skrev 2021-10-11 22:37:00 följande:

    Hur ser du på pengar? Ingen skola = inget studiebidrag. Men du kanske har egna eller får av dina föräldrar?


    Det är lite de jag funderat på också. Då jag fortfarande bor hemma så tänkte jag att i så fall börja jobba på något lågbetalt jobb och spara in varenda krona för att sedan ha det som startkapital.
  • Anonym­härtac­k Trådstartaren
    Mon 11 Oct 2021 23:25
    #9
    Anonym (Lärare) skrev 2021-10-11 23:09:15 följande:

    Testa ett år...? Vad hade hon trott att du skulle göra om det inte passade?

    Låt mig ge dig en reality check. Du kommer inte kunna sluta gymnasiet för att varken jobba eller starta eget företag. I båda fallen kommer du i bästa fall att få in lite fickpengar. För att få ett riktigt jobb behöver man erfarenhet eller utbildning. Du har inget av dem. Du får antagligen inte ens ett städjobb. Förstår du? De där lågbetalda jobben har också krav, och eftersom du är så ung kan det ställa till med arbetstider och annat dessutom.

    Det är ett faktum att man måste gå nån form av vidare utbildning efter grundskolan för att inte vara helt körd och dra hela livet i uppförsbacke. Jaja, det finns alltid nån som känner nån som minsann klarat sig utmärkt ändå, det är en på miljonen ungefär så glöm det bara.

    Jag fattar inte varför du valde ett pluggprogram om du inte är intresserad av att varken läsa på universitet eller ens gymnasiet självt! Du borde så klart ha valt ett yrkesprogram istället. Men du kan höra med er SYV om du får byta nu innan det går för lång tid. Om du inte kan byta så be om att få gå introduktionsprogrammet så du kan läsa in de yrkesgemensamma ämnena åtminstone och tillgodoräkna dig det till nästa år.

    Jättebra att du har modet att tänka på eget företag men det måste finnas en realistisk tanke bakom först, och även i det läget räcker det inte med pappas vägledning, du behöver ha så mycket inom dig själv också. Så satsa på en utbildning först, se till att du får ett vettigt jobb att börja med och planera företag sen.


    Men det hjälper väll också om man har ett hyfsat CV? Jag har jobbat som köksbiträde, souschef, receptionist, kassör och lite annat inom service.

    Sedan har jag inget problem med pluggandet i sig, utan mitt problem är att jag väljer ekonomi på gymnasiet för att lära mig om just ekonomi och företagande. Men det ända jag får är 2 timmar privat juridik en gång i veckan. ( vilket jag älskar! Är mitt favoritämne). Men resten av veckan är de samma innehåll på lektionerna som på högstadiet.
  • Anonym­härtac­k Trådstartaren
    Mon 11 Oct 2021 23:34
    #11
    Anonym (Inkomst) skrev 2021-10-11 23:19:48 följande:

    Tanken är god men vilket jobb tror du att du får som 16-åring?


    Jag har en vän som har fått helg jobb på McDonalds. McDonalds kanske inte är något drömjobb, men det är ändå en till byggsten i CVt och de är pengar.

    Har även pratat med min mor om jag får bo kvar hemma om jag hoppar av, och hon säger att jag får bo kvar hur länge jag vill (inte bokstavligen, de förstår jag med). Så jag tänker om jag kan behålla tak över huvudet i några år till samtidigt jag jobbar. Då har jag ett helt okej kapital att starta med.

    Grundlön på McDonalds är: 78,71kr/timme

    Vi säger att jag jobbar 6 timmar 5 dagar i veckan.

    78,71 * 6 * 5 = 2 361,3kr

    2 361,3 * 4 = 9 445,2kr/månad

    Årslönen blir då: 113 342kr

    Och sedan de i 2 år är ändå över 200 000kr i kapital.
  • Anonym­härtac­k Trådstartaren
    Mon 11 Oct 2021 23:42
    #14
    Anonym (Inkomst) skrev 2021-10-11 23:31:36 följande:

    Du behöver lägga mer energi på svenskan och påståendet att lektionerna är samma som på högstadiet stämmer knappast. Du blev plötsligt väldigt mycket 16....


    Varför ens påpeka stavelser? Är 23:37 på kvällen och har haft en lång dag, tror inte du skriver noveller när du är helt slut i huvudet.

    Sedan kanske det inte är exakt samma innehåll på lektionerna, men de är väldigt likt, i min mening. Väljer man ekonomi, och skolan kallar de för ?business academy? då kan jag tycka att de ska handla mer om business också.

    Sedan hade jag ett B i slutbetyg i Svenska, så skulle inte dra slutsatser bara så där.
Svar på tråden Vill inte gå i gymnasiet