• Anonym (Ts)
    Tue 12 Oct 2021 01:07
    7550 visningar
    117 svar
    -1 +1
    117
    7550

    Ska få planerat snitt , pappan vill hellre att jag försöker föda vanligt..

    Jag väntar mitt tredje barn, är bara i vecka 22+4 nu men fick precis veta säkert att jag ska få planerat snitt i vecka 38 ungefär.

    Jag tycker att det känns jätteskönt eftersom jag har oroat mig mycket. Födde första barnet vaginalt (med sugklocka) och andra med akutsnitt.

    Ska inte gå in så mycket på anledningarna nu men det är inte pga rädsla utan framför allt av medicinska skäl som jag får planerat snitt nu.

    Pappan till barnet har inte barn sen innan , vi har pratat lite om det innan och han verkar inte riktigt fatta att det är bäst med snitt i mitt fall. Han sa idag att jag borde försöka föda vaginalt , att det är mer naturligt och bättre för barnet osv..

    Kommer ju självklart inte göra som han säger, både jag, barnmorskan och min läkare på Spec MVC tycker ju att jag ska snittas.. men det är lite jobbigt att han är så emot det.

    Visst är det så att det faktiskt är svårt att få planerat snitt och att läkarna inte ens skulle gått med på det om det inte fanns bra anledningar? Vet inte hur jag ska få honom att förstå att läkarna vet vad de gör..

  • Svar på tråden Ska få planerat snitt , pappan vill hellre att jag försöker föda vanligt..
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 12 Oct 2021 01:19
    #2
    Anonym (Hm) skrev 2021-10-12 01:11:34 följande:

    Går det inte att han följer med dig på ett besök hos specialisten där de får förklara för honom? Så han kan vara ett bra stöd tänker jag.


    Tack för svaret! :)

    Det låter faktiskt verkligen som en bra idé. Han har varit med på UL och hos barnmorska men inte hos läkaren på Specialistmödravården. Det är ett stort sjukhus och vad jag har fattat det är de ganska hårda och man får inte ta med besökare men jag kan ju ringa och fråga om de skulle kunna göra ett undantag.

    Annars kanske jag kan be min vanliga barnmorska förklara för hon är ju ganska insatt också.

    Jag förstår ju att det ofta är bäst att föda vaginalt om

    man kan det men i mitt fall är det bättre för både mig och barnet med planerat snitt..
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Tue 12 Oct 2021 12:10
    #20
    -1

    Tack för svaren! :)

    Ska försöka prata mer med honom och ta med honom

    till läkaren om det går , annars be barnmorskan förklara..

    Han kan vara ganska jobbig med andra saker när det gäller graviditeten också , han ska alltid veta bäst ..

    Han tyckte t.ex att jag inte borde ta Lergigan mot illamående och för att sova bättre trots att läkaren som

    skrev ut det och barnmorskan har sagt att det inte alls är farligt för barnet ..

    Det var jag som tog upp först att jag tror det blir bäst med snitt för läkare har rekommenderat det innan om jag ska ha fler barn .. men både läkare och barnmorska tycker ju det också , annars skulle jag inte fått det.

    Var som någon annan skrev också mest tacksam att mina barn mådde bra efter båda förlossningarna (som var väldigt jobbiga, ena slutade ju med sugklocka och andra med akutsnitt).. Tycker inte det är viktigt att det är ?naturligt? eller så, det viktigaste är att barnet klarar sig och mår bra och så slipper jag ju gärna svåra skador själv också.. har redan behövt operera en förlossningsskada 2 gånger (fick operation av landstinget).

    Förstår om han kanske hade tänkt sig en vanlig förlossning men jag sa redan från början att jag tror det kommer bli snitt.. Finns ju såklart risker med det också och det är inte så lätt efteråt men för mig är riskerna större med en vanlig förlossning.

  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Wed 13 Oct 2021 14:37
    #61

    Tack för svaren :)

    Han har inte sagt så mycket mer om det nu iallafall men ska försöka prata med honom .. Vi bor inte tillsammans än så vi ses inte riktigt varje dag.

    Håller med , om det var han som skulle föda barnet kunde han fått bestämma.

    Jag ser inte vaginal förlossning som något naturligt och vackert eftersom jag har haft så jobbiga förlossningar , får bara panik när jag tänker på det. Men jag vet att det är väldigt olika för alla , min mamma har t.ex fött fyra barn vaginalt utan någon allvarlig komplikation , de tre sista utan smärtlindring till och med. Och känner många som har fött vaginalt och inte alls tyckt det var så farligt. Så försöker verkligen inte skrämma nån här, oftast går det ju bra.

  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Wed 13 Oct 2021 21:07
    #76

    Tack för alla svar!

    Kommer ju inte föda vaginalt.. oavsett vad han tycker. Jag vet att det är bäst för både mig och barnet med planerat snitt. Känns mycket bättre nu när jag vet helt säkert att jag får det. Ska försöka prata med honom ordentligt om det när det blir tillfälle och lyssnar han inte på mig får läkare eller barnmorskan prata med honom.

    Och när det gäller amning så kommer jag absolut amma om jag kan , har ammat båda mina barn ganska länge.. det fattar han iallafall.

    Visst får pappan vara med vid kejsarsnitt nu även efter Covid-19?

    Vet bara att pappan får vara med vid vanlig förlossning fortfarande.. Vid förra snittet hade jag med min syster och mamma (fast bara min syster fick vara i rummet) för pappan (inte samma som den här gången) kunde inte vara med. Men det var ju innan Covid-19.

  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Thu 14 Oct 2021 05:12
    #78
    Fiona M skrev 2021-10-13 21:24:08 följande:

    Vet han att det är medicinska skäl till kejsarsnittet, men tycker ändå du borde riskera din -och barnets -hälsa?


    Ja alltså han verkar väl inte riktigt fatta att det verkligen är medicinska skäl.

    Ett av skälen är att jag har behövt operera en förlossningsskada två gånger. Den fanns redan innan andra barnet (en muskel som aldrig läkte ihop ordentligt) men blev opererad efter andra barnet. Och operationen behövde göras om en gång pga stygn som gick upp..sen hade jag ont av sex ett bra tag efteråt pga ärrvävnad .. Och ärrvävnad är ju inte töjbart som vanlig hud eller slemhinna.. så tror det kan innebära en risk för barnet också. Läkaren som opererade sa iallafall att jag inte borde föda vaginalt igen om jag ska ha fler barn. Men allt det här hände innan jag träffade pappan till barnet jag väntar nu.

    Ett annat skäl är att jag har cerklage pga risk att föda för tidigt utan.. normalt så behöver man ju inte snittas pga det utan det klipps ju men när jag hade det förra graviditeten fick de inte bort det och därför blev det akutsnitt (long story short).. Allt gick ju bra till slut men den förlossningen var verkligen jättejobbig och jag visste inte om jag skulle våga skaffa fler barn alls.. så det känns jätteskönt nu när jag vet att jag får planerat snitt istället för att vara med om det där igen.

    Sen är det också att första förlossningen slutade med sugklocka (antagligen därför jag gick sönder mycket)..

    Men pappan är inte riktigt tillräckligt insatt för att förstå allt det här känns det som , han verkar tro att jag har gråtit mig till snitt för att jag inte vill bli förstörd där nere.. Har inte gråtit någon gång när jag har pratat med läkare eller BM om snitt och det har liksom inte varit något snack om saken när jag tog upp det.. de har tyckt det är självklart att jag inte ska behöva föda vaginalt.

    Jag sa till honom att ett kejsarsnitt kostar mycket och ingen skulle få snitt BARA för att man är rädd för att bli förstörd där nere men han sa att jag är bra på att gråta så jag skulle säkert kunna få det..

    Men han verkar iallafall acceptera nu att jag ska snittas även om han inte riktigt gillar det.. inte för att han hade kunnat göra nått för att ändra det ändå.

    Ursäkta om svaret blev lite långt.. har inte förklarat anledningarna till att jag får planerat snitt innan.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Thu 14 Oct 2021 05:27
    #79

    De här anledningarna som jag skrev i inlägget ovanför är ju skälen till att läkarna tycker att jag ska snittas (om jag har förstått det rätt).. Sen så är jag själv rädd för uterusruptur (att livmodern går sönder) också .. vet att det inte alls är vanligt efter bara ett snitt men risken finns ju. Vet att jag har ärr på livmodern efter förra snittet som har synts tydligt på ultraljud men det är inget jag har tagit upp med BM eller läkare eftersom jag ändå ska få snitt.

  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Thu 14 Oct 2021 06:19
    #81
    Anonym (Mi) skrev 2021-10-14 05:50:36 följande:

    Blir ledsen. Det här tycker jag inte du ska behöva tåla; att han säger sådana taskiga saker till dig. Jag skulle ha uppfattat det som väldigt förolämpande och ledsamt om min man hade den synen på mig. Det är ju allvarliga medicinska risker som du berättar om, och han ser det som att du "gråter dig till" behandling (= manipulerar vårdpersonalen fast du inte behöver vårdinsatsen) istället för att bli orolig och stötta. 

    Sedan fattar jag inte varför "inte bli förstörd därnere" är ett dåligt skäl, även om det också finns andra skäl i ditt fall. Ja liksom, man kan vilja ha ett funktionellt underliv efter att man fött, och det finns uppenbarligen risker för dig när du redan har skador? Håller på dig!


    Tack så mycket för svaret!

    Ja alltså blir också ledsen när han säger så.. svårt att förklara ordentligt för nån som inte är insatt och inte förstår riktigt vad allt det där innebär men jag har försökt ..kanske läkaren eller barnmorskan kan förklara bättre för honom.

    Ja egentligen är ju inte det ett dåligt skäl heller .. Sen är

    det ju lite skillnad kanske om man t.ex aldrig har fött barn och kanske är lite orolig för att inte bli exakt som innan där nere .. det är ju inget man får kejsarsnitt för.

    Men eftersom jag redan har gått sönder mycket och sen opererats 2 gånger pga det så tror jag risken är ganska stor att jag skulle bli totalförstörd och knappt kunna

    fungera normalt om jag skulle försöka föda vaginalt..
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Thu 11 Nov 2021 08:32

    Tack för alla svar!

    Han var med hos barnmorskan sist vi var där och hon förklarade lite för honom sen har han inte sagt så mycket mer om det och verkar ha accepterat det.

    Han sa hos barnmorskan att han är lite orolig för att det blir tidigare än BF men hon förklarade ju att ett barn är fullgånget efter 37 veckor .. Och hon sa också att de är väldigt snåla med snitt så jag skulle inte fått det om det Inge behövdes.

    Hon sa också att om jag skulle få värkar innan datumet när jag ska snittas så får jag åka in och så behöver jag ändå inte försöka föda vaginalt utan då får jag åka in och få något som stoppar värkarna (Bricanyl?) och så blir det snitt ändå.. Hoppas det stämmer för jag har oroat mig lite för det.

Svar på tråden Ska få planerat snitt , pappan vill hellre att jag försöker föda vanligt..