Inlägg från: Anonym (Linn) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Linn)

    Ska få planerat snitt , pappan vill hellre att jag försöker föda vanligt..

    Han verkar svara på reflex, av ren okunskap och utan att reflektera kring det. Jag antar att han vet om att läkaren rekommenderar snitt? Så varför sätta sig över läkaren?

    Tipset att ta med honom till läkaren/bm är mycket bra. Många män är tyvärr så att de inte vill riktigt lyssna på partnern men de respekterar auktoriteter.

    Sedan skulle jag (just för att jag blir så provocerad av män som anser sig veta mer än kvinnor om kvinnokroppen) fråga honom hur han tror att en vaginal förlossning skulle vara "bättre"? Kan han ge konkreta exempel? Kan han påvisa varför det skulle gå lättare denna gången, vad går han efter då när han gör den analysen? Alltså diskutera ned honom som du skulle göra med läkaren och bm. Låt honom få komma med sina medicinska analyser.

    Står han på sig under ert samtal så säg: Så då ska vi alltså gå emot läkarens och barnmorskans inrådan? Kan du följa med till läkaren och förklara att vi går på din linje? Säg att du har erfarenhet eftersom du är snickare och detta är ditt första barn, så du är på samma nivå kunskap- och erfarenhetsmässigt som dom.

  • Anonym (Linn)
    Anonym (Ts) skrev 2021-10-12 12:10:41 följande:

    Tack för svaren! :)

    Ska försöka prata mer med honom och ta med honom

    till läkaren om det går , annars be barnmorskan förklara..

    Han kan vara ganska jobbig med andra saker när det gäller graviditeten också , han ska alltid veta bäst ..

    Han tyckte t.ex att jag inte borde ta Lergigan mot illamående och för att sova bättre trots att läkaren som

    skrev ut det och barnmorskan har sagt att det inte alls är farligt för barnet ..

    Det var jag som tog upp först att jag tror det blir bäst med snitt för läkare har rekommenderat det innan om jag ska ha fler barn .. men både läkare och barnmorska tycker ju det också , annars skulle jag inte fått det.

    Var som någon annan skrev också mest tacksam att mina barn mådde bra efter båda förlossningarna (som var väldigt jobbiga, ena slutade ju med sugklocka och andra med akutsnitt).. Tycker inte det är viktigt att det är ?naturligt? eller så, det viktigaste är att barnet klarar sig och mår bra och så slipper jag ju gärna svåra skador själv också.. har redan behövt operera en förlossningsskada 2 gånger (fick operation av landstinget).

    Förstår om han kanske hade tänkt sig en vanlig förlossning men jag sa redan från början att jag tror det kommer bli snitt.. Finns ju såklart risker med det också och det är inte så lätt efteråt men för mig är riskerna större med en vanlig förlossning.


    TS, du MÅSTE börja att stå på dig och sätta ner foten rejält. Såna människor som han verkar vara kommer att käka upp dig totalt annars.

    Diskutera aldrig Lergigan och liknande som kan komma framöver med honom. Ta diskussionen med BM och läkaren och sedan gör du det som känns bäst för dig. Öppna inte upp för honom att komma med eget tyckande.

    Angående förlossningen så säger du inget mer. Du ska ha kejsarsnitt. Punkt. Tar han upp det till diskussion så säger du trevligt men bestämt: Jag tar den här diskussionen med min läkare och bm och vi väljer det som är bäst för mig. Sedan byter du samtalsämne. Börjar han argumentera så upprepar du bara meningen igen och går därifrån.

    Bjud inte in honom till att komma med åsikter i saker som rör dig. Och börjar han att tycka en massa kring saker som rör dig så säger du bara: Jag gör det som är bäst för mig.

    Han kommer säkert att bli sur och kränkt, men du säger bara att "du skulle ju inte vilja att jag bestämde hur du ska vårdas eller vilka mediciner du ska ta eller inte."

    Du måste vara självständig mot en sådan person.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (K) skrev 2021-10-12 16:54:49 följande:

    Uuuursäkta? Farligt att föda barn i badkaret? Knappast. Utan bm tar man vissa risker eftersom en liten andel födslar får komplikationer, det betyder inte att det är farligt och det finns lösningar dessutom ifall man vill föda hemma.


    Jag skulle klassa att föda på egen hand i badkaret som mycket riskfyllt. Visst kan det gå bra men det kan lika gärna uppstå komplikationer både för mor och barn.

    Jag vet att en del gillar att säga att kvinnor har minsann fött barn i alla tider, men så har en stor andel av dom också strukit med på kuppen.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (K) skrev 2021-10-12 18:52:10 följande:

    Nja, man ska inte säga att det alltid är farligt, det kan bli farligt så klart om det uppstår komplikationer och man inte har en bm på lut som man kan ringa, eller har långt till sjukhus. Fortfarande har badkar inget med saken att göra, att föda i badkar i sig är inte farligt.


    Nä man ska inte bli arg på badkaret om förlossningen börjar att gå fel. Badkaret ör oskyldigt.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Ebba (fru till en besserwisser)) skrev 2021-10-13 16:57:41 följande:

    Haha, många här inne anser att maken är obehaglig och inte klok.

    Jag är själv gift med en sådan man. Och trots att han anser att han vet bäst (han är också hobbyläkare) så gör han det av kärlek och omtanke för sina barn. Mer engagerad far får man leta efter så att dömma ut en besserwisser så som många göra, ska man vara försiktig med.

    Visst, jag kan stånga mig blodig att min man hade åsikter om amning, tvättmedel och kost. Han var orolig att jag åt lakrits för mitt illamående. Men han gjorde inte det för att mästra mig. Han gjorde det av oro för sitt barn. Och fortfarande vet jag ingen far i vår närhet som läser på och lägger tid på att hitta de bästa sakerna till sina barn.

    Och det är faktiskt bara att låta det rinna av. För oavsett vad han läste på om lakrits så åt jag lakrits, för det var vad jag behövde då. Han fick panik under förlossningen och försökte få mig att andas lustgas när mina ögon började rulla, trots att jag sa nej. Vad hände? Jo jaga spydde ner hela han så då tog han ett kliv tillbaka och fokuserade på att hålla handen. Haha

    Så vad du TS behöver göra är att inte känna skuld när han utrycker en önskan (för uppenbarligen känner du ett stygn av skuld i att inte föda vaginalt). Utan konstatera- jag hör vad du säger, men läkarna bedömer att det bästa för vårt barn är snitt. Jag har fött tidigare båda sättet och jag vet att detta blir bäst för oss- du måste lita på mig och läkarna där. För jag kommer inte föda vaginalt.-


    Det beror på hur det görs. Frågar mannen på ett genuint intresserat sätt varför TS vill ha snitt, lyssnar på svaret, frågar om hon skulle kunna tänka sig vaginalt denna gång, om det är möjligt och hur hon skulle känna inför det. Berättar självmant vad han tycker och tänker inför vaginalt/snitt så är ju det bra och han öppnar för en fin diskussion där de båda kan vara öppna och prata med varandra helt förutsättningslöst.

    Men många män lyssnar med ett halvt öra när kvinnan berättar om besöket hos läkaren och vad läkaren rekommenderade. Sedan avbryter de henne mitt i meningen och säger förvånat: Men du föder väl på vanligt sätt!? Varför ska du snittas?

    Kvinnan upprepar då för fjärde gången hur de tidigare förlossningarna gått, att bm och läkare rekommenderar snitt. Att hon själv vill ha snitt och känner att hon kan slappna av nu när hon vet att det blir snitt. Mannen hör inte riktigt utan frågar: Jaha men varför ska du ha snitt då denna gång? Det kommer väl gå bra denna gång. Jag tycker att du ska föda vaginalt. Jag förstår inte varför du ska ha kejsarsnitt.

    Sedan fastnar liksom diskussionen där. Det enda som kan hjälpa är att ta in en auktoritet, för då kan mannen faktiskt lyssna och GODTA argumenten.

    Du beskriver att din man läser på och är insatt. Men en besserwisser är oftast inte intresserad av det, hen vet ju redan och behöver därför aldrig läsa på eller lyssna på olika argument.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Ts) skrev 2021-10-14 05:12:55 följande:

    Ja alltså han verkar väl inte riktigt fatta att det verkligen är medicinska skäl.

    Ett av skälen är att jag har behövt operera en förlossningsskada två gånger. Den fanns redan innan andra barnet (en muskel som aldrig läkte ihop ordentligt) men blev opererad efter andra barnet. Och operationen behövde göras om en gång pga stygn som gick upp..sen hade jag ont av sex ett bra tag efteråt pga ärrvävnad .. Och ärrvävnad är ju inte töjbart som vanlig hud eller slemhinna.. så tror det kan innebära en risk för barnet också. Läkaren som opererade sa iallafall att jag inte borde föda vaginalt igen om jag ska ha fler barn. Men allt det här hände innan jag träffade pappan till barnet jag väntar nu.

    Ett annat skäl är att jag har cerklage pga risk att föda för tidigt utan.. normalt så behöver man ju inte snittas pga det utan det klipps ju men när jag hade det förra graviditeten fick de inte bort det och därför blev det akutsnitt (long story short).. Allt gick ju bra till slut men den förlossningen var verkligen jättejobbig och jag visste inte om jag skulle våga skaffa fler barn alls.. så det känns jätteskönt nu när jag vet att jag får planerat snitt istället för att vara med om det där igen.

    Sen är det också att första förlossningen slutade med sugklocka (antagligen därför jag gick sönder mycket)..

    Men pappan är inte riktigt tillräckligt insatt för att förstå allt det här känns det som , han verkar tro att jag har gråtit mig till snitt för att jag inte vill bli förstörd där nere.. Har inte gråtit någon gång när jag har pratat med läkare eller BM om snitt och det har liksom inte varit något snack om saken när jag tog upp det.. de har tyckt det är självklart att jag inte ska behöva föda vaginalt.

    Jag sa till honom att ett kejsarsnitt kostar mycket och ingen skulle få snitt BARA för att man är rädd för att bli förstörd där nere men han sa att jag är bra på att gråta så jag skulle säkert kunna få det..

    Men han verkar iallafall acceptera nu att jag ska snittas även om han inte riktigt gillar det.. inte för att han hade kunnat göra nått för att ändra det ändå.

    Ursäkta om svaret blev lite långt.. har inte förklarat anledningarna till att jag får planerat snitt innan.


    Jag säger precis vad jag tycker nu: Din kille är en riktig skitstövel!

    Han vill inte lyssna på hur dina tidigare förlossningar varit. Han vill inte lyssna in hur du mår och känner inför den kommande förlossningen. Han anser sig veta bättre än de som arbetar med detta dagligen, fast han inte ens har barn själv.

    Och det sjuka är att han trycker ner dig! Han menar att "du är bra på att gråta" så det är därför du fått beviljat snitt. Det är så fult beteende så det finns inte! Han ser ner på dig.

    Jag antar att han är såhär på andra områden också. Han kan bäst och ni ska göra som han vill. Du fattar inget och bara överdriver och hittar på.

    Ta med honom till MVC ts och säg precis vad han säger. Att han vet bättre och att han menar att du ska föda vaginalt. Att han menar att du gråtit dig till detta snitt.

    Berätta även detta för hans familj och för din familj. Dölj inte hur han är. Jag menar allvar. Den mannen är inte snäll.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Teddy) skrev 2021-10-14 19:08:55 följande:

    Jag håller med dig i allt du skriver. Du får med allt. Men....det trista med dessa situationer är att det nog är stor risk att mannens familj är likadana. Det finns väl en anledning till att han är som han är-uppfostran och uppväxtmiljö. Chansen att ts ska mötas av förståelse från svärfamiljen uppskattar jag som väldigt liten.


    Nej, jag vet. Tyvärr är det säkert så, eller att de inte vågar gå emot honom.

    Men jag är av den bestämda uppfattningen att om man har en partner som är orättvis, behandlar en illa, trycker ner och vill bestämma, missbrukar droger/alkohol eller liknande så ska man inte dölja detta. Man ska absolut inte gå runt och låtsas att allt är bra och skydda partnern samtidigt som man själv lider.

    Om hen inte skyddar dig och ställer upp för dig så ska inte du heller göra det. Dessutom är det ofta så att enda sättet att få hjälp, att partnern ska börja lyssna och ändra sig är om andra blir indragna. Andra, som partnern kanske har lite respekt för och faktiskt vill visa sig bra för.

    Det sämsta man kan göra, särskilt för barnens skull, är att hålla tyst och skydda den andre. Då kan hen fortsätta helt ostört att vara en skitstövel eller missbrukare.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Mimmi) skrev 2021-10-15 05:02:54 följande:

    Herregud så du överdriver.

    Att sladdra runt som du förespråkar skulle nog få de flesta som utsätts att lämna det sjunkande skeppet. Efter att du precis grundstött det.

    Du har ingen aning om hur denna man är, inte av det lilla ts beskrivit!

    Herregud... 


    Hahaha ok jag biter på ditt utlagda bete.

    Jag står för det jag skriver. En man som inte vill lyssna på sin kvinna när hon försöker att berätta om sina tidigare traumatiska förlossningar, som viftar bort vad läkare och barnmorska säger, som säger att "du säkert gråtit dig till detta snitt" är inte en person att skydda. För han skyddar inte TS. TS kan gott berätta för till exempel hans föräldrar när de ses hur olika de två ser på hur TS bör föda. Förhoppningsvis har han vettiga föräldrar som kan stå på TS sida och förklara för honom att denna gång får du faktiskt lyssna och inte bara tycka och säga hur det ska vara.

    Men du gör som du vill . Var du tyst och bit ihop när din man trycker ner dig, missbrukar eller vad det nu kan vara. Det kommer att bli jättebra. Om du bara älskar honom lite mer, sväljer det han säger och inte tjafsar emot så kommer han säker en vacker dag att vakna upp och inse hur bra du är och då är alla månader och år av att stå ut värt det.... Skydda din man Mimmi. Inte ska han behöva stå till svars.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Mimmi) skrev 2021-10-15 11:30:45 följande:

    Hahaha ok då biter jag tillbaka.

    (Man brukar säga "nappa på betet" men jag förstår såklart vad du menar, då du inte kan det riktiga uttrycket.  )

    Du hade åsikter om en massa annat också som ska sladdras om, men sladdra på du.

    Själv är jag en självvald alldeles förträffligt nöjd singel som inte har några planer på att skaffa en karl. Varför tar du för givet att jag har en man?


    Du gillar att använda orden sladder och sladdra.. är det så du bemöter andra när du inte kan argumentera för din sak?

    Jag tycker att om man öppnar munnen så får man faktiskt förklara varför man tycker si och så. Inte ge andra fula tillmälen.

    Du menar att vi inte alls känner denna man. Nej det gör vi såklart inte. Hon har inte lagt ut några personuppgifter eller hur? Vad vi har att gå på är det hon skriver. Så är det på diskussionsforum, man får gå på det som personen som skriver in säger. Vi har inte möjlighet att intervjua mannen, hans vänner, hans föräldrar etc. Detta är inte en domstol.

    Utan man får bilda sig en uppfattning på det som TS skriver. Och det gjorde jag. Sen kanske inte den passade in på din bild av vad som är ok i förhållanden eller ej, men det kan jag tyvärr inte ta hänsyn till.
  • Anonym (Linn)
    Anonym (Mimmi) skrev 2021-10-15 12:06:21 följande:

    För att det är sladder. Enbart därför.

    En sak har du iallafall rätt i, din "bild" passar verkligen in till vad jag anser vara ok.

    Vi kanske ska avsluta här, jag tror inte att vi kommer längre. Jag orkar inte traggla mer med dig.

    Men visst, har du något vettigt att komma med istället för en massa ordbajs så kanske jag återkopplar. Annars, inte.


    Ut och ta lite luft. Träffa vänner, gör något kul istället Mimmi. Att söka konflikter med främlingar på nätet blir bara löjligt och det är i längden väldigt destruktivt.

    Sedan framöver kan du återkomma och då bidra själv till diskussionen genom att argumentera för varför du tycker en viss sak och inte bli ettrig när någon annan tycker annat.

    Önskar dig lycka till.
Svar på tråden Ska få planerat snitt , pappan vill hellre att jag försöker föda vanligt..