• Tue 12 Oct 2021 22:20
    21263 visningar
    38 svar
    38
    21263

    Ohållbar sömnsituation - 2h läggningar

    Hej!

    Ni kan kontakta BVC och om dennes stöd inte känns tillräckligt kan ni be om remiss till Barnhälsovårdspsykolog för stöd.

    Tips atr kolla in: Rulla vagnpoddens avsnitt om sömn, BVC-podden, Lyhört föräldraskap (bok av Malin Bergström, kapitel om sömn).

    Region Skåne har också sömnföreläsningar digitalt; vard.skane.se/psykiatri-skane/ditt-besok-hos-oss/barn-och-ungdomspsykiatri-bup/forelasningar-om-psykisk-halsa-hos-barn-och-ungdomar/forelasningar-om-somnsvarigheter-hos-barn/

    Samt flera andra bra föreläsningar som kanske kan ge något;

    vard.skane.se/psykiatri-skane/ditt-besok-hos-oss/barn-och-ungdomspsykiatri-bup/forelasningar-om-psykisk-halsa-hos-barn-och-ungdomar/

    Lycka till! De där maratonläggningarna är inte roliga, det ger sig till slut även om det inte känns så nu!

  • Wed 13 Oct 2021 10:52
    #30
    Vosmosz12 skrev 2021-10-12 22:32:08 följande:

    Stort tack!

    Ska lyssna på den podden. Försökt samla in så mycket information som möjligt men mycket känns väldigt abstrakt. Har du något tips på vilket tillvägagångssätt som är bäst att kontakta BVC? Känns som att man blir rätt åsidosatt med den här typen av problem.

    Vet du möjligtvis när det skulle kunna bli bättre?


    Har ni inte redan en etablerad kontakt med BVC? Beror nog på region, men detta skulle ju kunna tas via att boka en telefontid med er sköterska. Uttryck era svårigheter och se vad ni får för råd. Kvalitén på råd kan variera stort så ta till er det som känns bra i magen för er.

    Funkar inte det, kontakta BVC på nytt och be om remiss till BHV-psylolog för att få stödsamtal. Ibland kan der också behövas melatonin-behandling, fås genom läkarbedömning hos BVC (i vår regiom iaf).

    Det är jättesvårt att ge ett exakt datum. Min egen erfarenhet är att det går i perioder, ibland tar det månader men ibland bara ett par veckor. Medan det för andra föräldrar kan ra
  • Wed 13 Oct 2021 11:37
    #32
    Filttofflan skrev 2021-10-13 10:52:58 följande:

    Har ni inte redan en etablerad kontakt med BVC? Beror nog på region, men detta skulle ju kunna tas via att boka en telefontid med er sköterska. Uttryck era svårigheter och se vad ni får för råd. Kvalitén på råd kan variera stort så ta till er det som känns bra i magen för er.

    Funkar inte det, kontakta BVC på nytt och be om remiss till BHV-psylolog för att få stödsamtal. Ibland kan der också behövas melatonin-behandling, fås genom läkarbedömning hos BVC (i vår regiom iaf).

    Det är jättesvårt att ge ett exakt datum. Min egen erfarenhet är att det går i perioder, ibland tar det månader men ibland bara ett par veckor. Medan det för andra föräldrar kan ra


    Det var inte menat att posta ännu..

    För andra föräldrar tar det flera år av orolig sömn eller andra svårigheter innan det etableras ett lugn. Det viktiga är att ni får stöd från vården, samt avlastning från er omgivning. Ex hjälp med sysslor eller att ngn som är trygg för barnet kommer och tar en nattning åt er ibland.

    Det enda jag personligen starkt avråder från är att de sk. skrikmetoderna när barnet lämnas ensamt trots att det är ledset eller ilsket. Det finns många andra saker att prova före det.

    Som generella råd kan jag säga att förhålla sig neutral, känner en att en börjar tappa det så byts av med den andra föräldern. Tillåt att dricka vatten en eller två gånger och var hela tiden tydlig och saklig "Ja, du kan dricka en gång till" och sedan "Nu har vi druckit två gånger. Det räcker. Vi dricker mer imorgon istället". Blir han arg så bekräfta att du hör att han är arg, men upprepa att det inte blir mer vatten idag. Sedan behöver en inte göra mer än lugnt vänta ut frustrationen. Tänk på att affekt smittar, så smitta honom med ditt lugn istället för att dras med i hans frustration.

    Vill han gå, så hindra det med så små medel som möjligt (ex. hellre hålla ut en hindrande arm än fasthållning).

    Att ta bort dagsvilan behöver inte nödvändigtvis förbättra insomningen. Det är jättelurigt och svårt att veta exakt när en ska gå upp på morgonen, tid på dagen för vila, hur länge och när natta. Men ett barn som vrider sig länge är förmodligen för pigg för sängen. Det kan bero på att läggningen är för tidig, att barnet busat upp sig nära inpå läggdags eller gjort för aktiverande saker, att dagsvilan är för sent på dagen, att dagsvilan är för lång etc. Men någonstans mellan 2 och 3 års ålder brukar dagsvilan försvinna, om han orkar med en hel dag kanske det är läge att ta bort den eller iaf successivt minska den.

    Verkar han snarare hyperaktiv kan det vara så att läggningen är för sen, att han är trött tidigare på kvällen men sedan hinner blir övertrött lagom till läggningen.

    Ha samma tydliga rutiner under hela kvällen. Gör allt i exakt samma ordning och så exakt klockslag som det är möjligt. På det sättet blir han mer förberedd. Använd timer eller bildstöd för att konkretisera tiden för honom (klocka och tid, "om fem minuter" eller "snart" betyder inget för honom i denna ålder)

    En kan absolut få läsa tre böcker, om en vill och tycker det är mysigt (bra med böcker!). Men är det så att han är väldigt sömnig under första boken för att sedan speeda upp, ja då bör nog de andra böckerna försvinna. Förbered innan ni läser sista boken, att nu är det sista och sedan ska vi släcka.

    Gå alltid upp exakt samma tid på morgonen, vare sig det är helg eller vardag. Jag är ledsen, men sovmorgon på helgen förstör sömnrutinerna - så lite som en kvart extra kan ställa till det för känsliga individer.

    Lycka till, och sök stödet!
  • Wed 13 Oct 2021 11:47
    #33
    Anna0943 skrev 2021-10-12 23:01:38 följande:

    Hej! Jag tror att det bästa ni kan göra är att försöka se detta som en fin investering i relationen till sonen att ni har mycket tid med varandra på kvällen. Ni har fått ett barn som behöver extra trygghet och bekräftelse och kanske är lite extra känsligt för stress. Vi är alla olika och sådan är han just nu och det är det ni har att förhålla er till. Han är inget problembarn, det är tidsandan och samhällets uppbyggnad som är problematisk och skapar för mycket tidspress. Rikta frustrationen ditåt och inte mot sonens behov. Har han gått länge på förskola/familjedaghem och hur fungerar det? Att ni läser mycket nu kommer att ge massor av positiva effekter när han blir större. Läs inget läskigt. Prova att sätta på lugn klassisk musik t.ex. Bach om han inte varvar ner av Bamsesagorna. Sjung lugna sånger och säg bekräftande uppmuntrande saker. Låt honom leka ute så mycket det går på dagen. Försök ha liknande rutin innan läggdags varje dag och låt honom få känna sig duktig. Börja direkt efter middagen så blir inte ni vuxna stressade av tiden. Kanske får han då mer nattsömn och kan ta en kortare tupplur på dagen. Vissa barn kräver lite mer, det är bättre både kortsiktigt och långsiktigt att acceptera läget och anpassa sig än att kämpa emot. Däremot kanske ni behöver lite avlastning och hjälp med annat som stressar så att ni kan få ge er son den tid och kärlek han behöver just nu? Fundera på om det går att t.ex. beställa hem mat istället för att åka och handla, laga mycket mat så att det finns matlådor till flera dagar. Om ni har möjlighet så gå ner lite i arbetstid tills det har stabiliserat sig eller kolla om en vän/granne/släkting kan avlasta på något vis. Det är intensivt nu men ni kommer inte ångra sen att ni valde att lägga ner den tid och det engagemang som sonen behövde för att må bra!

    // Mamma till tre med extra nattningsbehov


    +1 på detta! Ibland går det helt enkelt inte att korta, och då kan en se det som en kort period av ens liv. Vips vill han inte ens ha er i ert sovrum längre, och du kommer inte ens få veta innan att just denna gång var sista gången du fixk ligga där bredvid honom i sämgen.

    Farligt att jämföra med andra föräldrar. Min syster har, utan att överhuvudtaget behövt öva in det, kunnat lägga båda sina barn, släckt lampan och sagt gonatt från cirka ett års ålder. Medan vi har en läggningsrutin (inkl. ca 20-30 min bokläsning) som varierat mellan 40 minuter och upp till 2 timmar. I snitt tar det en timme, men det finns verkligen stora skillnader i olika perioder.
  • Wed 13 Oct 2021 12:02
    #34

    Sätt att stå ut; Så snart vi släckt lampan stoppar jag oftast diskret in en airpod i örat längst bort från barnet. Så lyssnar jag på en podd eller ljudbok.

    När lampan är släckt ska en ändå vara så lite responsiv som möjligt (utan att bli obehaglig såklart). När barnet inte vill att jag sjunger vaggvisa kan jag likväl nyttja tiden till att bli delvis egentid, och det blir mycket enklare att stå ut i att det tar tid med nedvarvning.

    Och angående vattnet; låt inte honom lämna rummet för vatten. Ta ex. med ett litet glas och liten kanna med den vattenmängd som han kommer dricka upp. Blir tydligare även för honom att när det är slut så är det slut.

    Det värsta som finns är att försöka somna törstig och en kan inte alltid veta om det är törst efter en middag eller om det bara är för att skjuta läggningen framåt. På detta sätt tillmötesgår du eventuell törst men sätter en gräns för vad som är rimligt.

    Liknande rapid return-metoden beskrivs i rulla vagn-podden, men de hade ytterligare några steg. Vill tydliggöra att barn som är ledset inte ska vara själv i sovrummet (enligt min åsikt), men att hojta eller smågnälla är inte samma sak.

  • Wed 13 Oct 2021 20:09
    #34

    Viktig poäng från Pepe; utvärdera. Bestäm er för ett tt och håll fast vid det i minst 2-3 veckor. Oftast ger en upp efter någon dag när en inte ser effekt. Särskilt om det till en början blir sämre. Men enda gång ni ska avbryta tidigare är om han mår dåligt av vad ni nu väljer för metod.

Svar på tråden Ohållbar sömnsituation - 2h läggningar