Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Föräldraledig efter födsel

    Jag vet flera som varit hemma 1-6 månader, båda föräldrarna alltså.
    Vi har kört på 3 månader båda hemma och sedan har maken jobbat deltid (50-80%) tills jag börjat jobba och sen har vi delat på ledigheten tex jobbat 2 dagar vars, så barnet varit hemma heltid men vi har jobbat ca 40% vars.

    Man kan lösa de första veckorna på olika sätt:
    1) Båda är hemma utan att ta ut FP alls. Man bara ansöker om föräldraledighet på sitt jobb och sen är man hemma. Ekonomin? Leva på sparade pengar!
    2) Båda är hemma men man klarar sig inte utan inkomst. Så då löser man det så att man får så mycket inkomst tillsammans så att man klarar sig... Tips på hur man får inkomst:
    * Den som har högst SGI tar föräldradagar. Då är ju dagarna mest värda, så även om bara ena tar ut dagar så får man ju dela på de pengarna! Om den som har högst SGI tar ut 7 dagar/vecka så kanske man kan klara sig på minskade utgifter + sparpengar?
    * Man turas om att ta FP och semester tex: Första 2 veckorna tar pappan 10 pappadagar och mamman tar FP om man behöver inkomsten. Sen tar den ena föräldern ut 5 veckors semester och den andre tar FP, sen byts man av så att den andre tar 5 veckors semester och den förste tar ut FP. Då har man ca 80% inkomst (båda) under 12 veckor samtidigt som båda är hemma heltid.
    * Man kan ta ut 30 dubbeldagar, så efter de 2 första pappadagarna kan man båda ta ut FP under en månad till, efter det får man ta semester eller klara sig med mindre pengar.

Svar på tråden Föräldraledig efter födsel