• Anonym (Trött 3barnsmamma)

    Har han ADHD?

    Har tre barn ensam... varav en är alldeles nyfödd. Har ingen alls som kan stötta eller avlasta mig.

    Äldsta är 8 år, lugn och allt går bra. Men 3-åringen... han har hela sitt liv haft en vilja av stål. Han kan få för sig en sak och kan tjata och tjata och tjata om det i en timma. Han får utbrott hela tiden för precis allting. Han kan aldrig leka själv en stund eller se en film en stund eller leka med pärlor eller någonting utan han springer runt HELA tiden och tjatar om någonting han vill.

    Han skriker och gråter för allt. Stortjuter och ingenting är bra.

    Han ramlar och slår sig en gång i minuten, kissar ner sig, spiller ut saker. Drar man försiktigt ner honom från barnvagnen (han hoppar och drar i den trots flera tillsägelser) slänger han sig på marken och gallskriker att man knuffat honom och stortjuter i en halvtimma i sträck. Han tjatar och svarar man inte direkt på någonting säger han *hallå hör du inte mig hallå* Orkar inte med honom. Han jävlas med flit och bjäbbar emot osv. Han är så jävla jobbig att man inte ens kan gå med honom till parken i kvarteret. Kan han ha adhd?

  • Svar på tråden Har han ADHD?
  • Anonym (qqq)

    Du får kontakta VC och ställa dina frågor där. 

  • Anonym (Trött 3barnsmamma)
    Tow2Mater skrev 2021-10-17 16:19:56 följande:

    Hur fungerar han på förskolan?


    Envis och skrikig men annars helt ok
  • Anonym (Trött 3barnsmamma)
    Anonym (qqq) skrev 2021-10-17 15:21:39 följande:

    Du får kontakta VC och ställa dina frågor där. 


    Jo ska... men tänker om någon har erfarenhet
  • Anonym (Allt är inte en diagnos)

    Låter som att han är 3 år.

  • Anonym (Xy)

    Frågan är ..hur var han innan han blev storebror? Och hur gjorde du och hans andra förälder innan han blev storebror när han visade på sin vilja ….gav ni med er 9 av 10 ggr? Tex ni ska gå in på förskolan och du som förälder  / det äldre syskonen öppnar dörren - treåringen får då ett bryt för att han ville öppna dörren backade då ni och gjorde om  så att treåringen fick öppna för att slippa konflikten o dramat? Detta kan ju appliceras på 1000-tals olika senarier..men kontentan är tog ni strider så att han lärde sig att man inte alltid  kan få sin vilja igenom utan att man får turas om med att få,det som man vill o att man ibland bara får acceptera att det inte blir som jag vill även om man är minst .
    Ser sååå många föräldrar som gör så här mot sina barn - dvs backar och gör om och begär av äldre syskon att de ska backa - för de är ju stora o det spelar väl ingen roll…låt hen göra det så det inte blir bråk…..

    Har man lärt sitt lilla barn att det är jordens medelpunkt och att hen alltid ska få som hen vill och så blir hen storasyskon och helt plötsligt finns inte vare sig tiden eller orken att låta hen få som hen vill hela tiden för man är trött och har en liten att tänka på …
    inte konstigt då att barnet reagerar…inte bara har det kommit till en inkräktare i familjen som tar mamma/pappas uppmärksamhet - älskar de mig fortfarande??? Bara detta är en stor  förändring i ett barns liv är barnet då dessutom i en period i livet då man är väldigt självupptagen och mycket händer i kroppen (= en så kallad trotsålder)
    så blir det hela myyyyyket jobbigare för barnet och det reagerar ofta genom att bli precis så som Ts beskriver sitt yngre barn! Sedan är ju personlighet ( obs inte samma som automatisk diagnos)en del i det hela …alla barn är olika och endel är mer viljestarka än andra..o de barnen har som regel mycket jobbigare med förändringar övh…o självklart då även mycket svårare att anpassa sig till rollen som storasyskon!


    Men  även dessa barn kommer klara av det om man som förälder är tydlig och klar mot barnet att man bekräftar barnets känslor att hen tycker det är jobbigt att man låter hen vara liten ibland , acceptera att det händer lite mer olyckor en period, att barnet går tillbaka lite i utvecklingen en period det är helt normalt att göra det när man är 3 o blir storasyskon 
    Ge 3 åringen egen tid så att han inte känner sig övergiven i det hela utan att han fortfarande är lika älskad av er trots att han blivit storebror och familje dynamiken ändrats ( det är stooor skillnad på att bli storasyskon när man är 3 o när man är 5 , som det äldsta syskonen var om jag räknar rätt här på morgonkvisten ,när 3 åringen föddes)  försök att vända det till positiva saker..om han tar tag i vagnen …visa hur han kan göra i stället…låt honom hjälpa dig skjuta den även om det blir lite våldsammmare/skakigare än när du/ 8 åringen skjuter den ..3 åringar är mycket de förstår inte själva att de är lite för hårdhänta o för närgångna men bebisarna klara av det om vi inte blir allt för beskyddande utan istället lugnt stöttar barnet i hur hen kan göra och berömmer i överflöd när barnet gör rätt 

Svar på tråden Har han ADHD?