• LillaSam

    Försöker bli gravid naturligt PCOS

    Hej!

    Känner igen mig i allt du beskriver. Har en väldigt liknande historia. Slutade med p-piller vid årskiftet och fick då mens i tre cykler direkt. Sedan försvann mensen i mars och acnen kom som ett brev på posten. Har fortfarande inte fått igång mensen efter det så nu är jag inne på månad 7 utan mens.

    Var hos gyn förra veckan som misstänkte PCOS, men efter att jag har läst på om det så tror jag inte att det stämmer. Har varken övervikt eller mycket hårväxt så tror snarare det handlar om att något är fel efter p-pillret. Har lyssnat mycket på Jenny Koos som kallar det för ?post-pill syndrom? eller ?post-pill PCO? så känns snarare som att det är det jag har då min cykel var regelbunden innan jag började med piller för 12 år sedan.

    Det känns väldigt peppande för mig att du fått igång din cykel med ändrade kostvanor, jag ska precis börja med att utesluta gluten, vitt socker och koffein och jag tar redan massa vitaminer som ska vara bra. Vill gärna höra allt om hur du gått tillväga. Hoppas att jag precis som du ska få igång cykeln på naturlig väg innan jag behöver ta massa onaturliga tabletter.

    Hoppas att du lyckas bli gravid snart!

  • LillaSam
    Hedvig123 skrev 2021-10-25 23:10:50 följande:

    Hejsan! Jag har också väldigt snarlik historia. Slutade med p-piller för ungefär ett år sedan och fick då mens tre gånger med cykler som var ca 35-40 dagar. Sedan i mars försvann mensen helt och jag började få problem med acne.

    Har också läst mycket hos jenny koos och därav lagt om min kost och även varit hos gyn som konstaterat pcos mha vul samt blodprov. Tror dock mer på post pill pcos som tidigare nämnts. Har, trotts att jag läst jennys åsikter om gestagener, precis påbörjat en kur med är provera men tänker inte påbörja letrazol-kuren efter utan vill försöka på egen hand först. Vill bara få en blödning först då jag hade en ganska tjock slemhinna enligt gyn.

    Kul med fler i samma sits!


    Oj vad sjukt, våra historier är ju nästan helt identiska! Jag hade också cykler på 35-40 dagar x 3 innan den försvann i mars.

    Jag fick också provera utskrivet för någon månad sedan och fick då en blödning, den ledde dock inte till ägglossning efteråt så tyvärr funkade det inte på mig. Jag fick positivt på LH stickor på cykeldag 24 men Natural Cycles kunde inte verifiera ägglossning och sedan sa Gyn att hon inte kunde se att jag ägglossat på VUL. Hoppas att du har större tur!
  • LillaSam
    VadåTålamod skrev 2021-10-27 18:02:33 följande:

    Oj vad lustigt att du fick mens så kort efter. Jag har pinsamt dålig koll, men för att få mens så har man väl haft ägglossning med ett obefruktat ägg? Som sagt, pinsamt dålig koll!

    Jag har tagit clearblue ägglossningstest och de har gjort utslag på "rätt"dagar om jag räknat på en cykel som är 35 dagar.

    Jag vore SÅ tacksam om inte kosten spelar någon roll! Någon mer som har någon input? Jag fick ju igång min cykel någon månad efter att jag ändrat kosten så nu vågar kan inte chansa och ändra något. Saknar ihjäl mig efter mitt kaffe! Hah

    Tycker det är mycket som känns klurigt. Som tex, finns olika grader av pcos? Iom att jag så "lätt" fick igång cykeln efter att jag fick diagnosen. Känner mig allmänt förvirrad och ovan att inte ha kontroll. Vill ju göra det som ger störst chans till graviditet. Och hos gyn som gav mig diagnosen så måste man gå igenom 10 (om jag minns rätt) lyckade (alltså ett moget ägg som släpper) försök innan man får gå vidare med ivf. Tänk om man haft ett facit....


    Nu sitter jag absolut inte på något facit. Men jag har förstått det som att det finns flera olika grader av PCO. Och om du är som jag att du hade regelbunden cykel innan p-piller och sedan helt plötsligt blivit slarvigt slängd en PCO diagnos så skulle jag i alla fall säga att kosten absolut har en roll.

    Jenny Koos förklarar det jättebra med post pill PCO, att man under tiden man tar p-piller så blir massa olika hormoner förtryckta (tex testosteron) så när Man då slutar med pillrerna och de går ur kroppen (tar ca 3-6 månader) så skjuter testosteronet i höjden och då får många problem med akne och andra typiskt manligt-klassade symptom. Detta är enligt Jenny något som man inom vården inte vill prata om då dagens medicin typ går ut på att folk ska bli sjuka av konstgjorda hormoner för att sedan stoppa i sig fler hormoner för att motverka symtom som konstgjorda hormoner skapat = läkemedelsbranschen tjänar pengar. Nu är Jenny väldigt svart eller vit så man får ta henne med en nypa salt också.

    Som sagt så är hon rätt flummig ibland men hon förklarar väldigt bra hur exakt jag känner att ?hur kan jag ha PCO helt plötsligt för att en Gyn sagt det och att min mens inte är igång efter p-piller?? Då vill jag hellre gå till botten med VARFÖR jag inte får igång min mens än att bara få igång den som en Quick fix genom medicinering.
  • LillaSam

    Hur går det för er? Kommer ni någon vart i er cykel?

    Fick hem munkpeppar idag för jag har hört att det ska hjälpa, men ni har jag läst på ännu mer på många engelska siter om post pill PCO och de menar att man absolut inte ska ta ska ta munkpeppar vid PCO då de kan förvärra symtomen?

    Någon som har erfarenhet?

  • LillaSam

    Hej!

    Har inte varit aktiv här på ett tag, men SÅ kul för dig som fått ägglossning.

    Min sambo och jag var hos gyn för några veckor sedan och även denna gyn sa att jag hade PCO, försökte säga att jag inte haft det innan utan den kom efter jag slutade på p-piller men då svarade hon bara att ?nej, PCO är något man föds med? men annars var hon väldigt bra. Nu ska jag ta Provera den 2a januari och sedan tillbaka för att spola äggledarna den 20e januari. Är dock väldigt nervös inför provera kuren, förra gången mådde jag piss och fick så mycket akne så vill helst inte gå igenom det igen.

    DOCK så tror jag att jag fått ägglossning någon gång i början av veckan. Temperaturen har legat högt nu i fyra dagar (imorse var tempen 36.54 och jag brukar ligga på 36.05-36.20 så jag hoppas verkligen) tyvärr var jag så less på allt innan så jag tempade inte på någon vecka innan dess, så jag vet inte riktigt hur kurvan sett ut. Vågar heller inte riktigt hoppas på ägglossning så tänker hela tiden att nästa morgon kommer tempen vara låg igen?

    Nu blev det ett väldigt långt inlägg. Ber om ursäkt för det!

  • LillaSam
    Hedvig123 skrev 2021-12-18 19:50:12 följande:

    Ja det verkar ju verkligen vara lite delade meningar om det där med pcos. Jag kollade själv mina blodprovssvar efter att ha fått diagnosen och där hade jag normala värden och kvoter så känns inte som dom kollade ordentligt utan mer bara slängde ut diagnosen, suck.

    Håller tummarna för det är ägglossning du haft!! Vet precis känslan, min temp har ändå varit hög i över en vecka nu men väntar typ ändå på att den ska gå tillbaka utan att jag varken får mens eller positivt grav-test? Litar inte alls på kroppen just nu. Jag tänkte ta ett grav-test imorgon, är så ofantligt nervös.


    Ja jag försöker lyssna mycket på Jenny Koos men tycker ibland att hon också är lite väl svart eller vit liksom. Fattar verkligen vad du menar med att de bara slänger ut diagnoser. Upplever exakt samma?

    Tack! Åh vad spännande, hoppas verkligen att det visar positivt test imorgon. Känns ju extra skönt att få positivt om vi nu inte ägglossa mer än typ en gång i halvåret haha?
  • LillaSam
    Hedvig123 skrev 2021-12-19 00:14:35 följande:

    Ja precis det blir inte många chanser om året om det ska fortsätta såhär liksom. Är så less så hoppas verkligen det tagit sig, samtidigt som jag är helt säker på att det kommer vara ännu svårare än såhär.


    Nej verkligen inte.. jag tror ju lite naivt på att nu när jag fått ägglossning en gång (förhoppningsvis) så har mitt cykel kickat igång så nu blir allt som vanligt igen men regelbundna cykler. Slits som du hör mellan att vara väldigt optimistisk och sedan väldigt skeptisk till att jag ens har haft ägglossning.

    Hur går det för dig? Har du testat ännu?
  • LillaSam
    Hedvig123 skrev 2021-12-19 12:38:43 följande:

    Ja jag har lite samma pendlande. Gynekologen sa också att personer med pco eller pcos ofta har väldigt bra äggkvalite eftersom de växer till under så lång tid så ibland tänker jag att det kanske är just så och att det därför kommer vara bra i slutändan men samtidigt tror jag knappt att kroppen funkar överhuvudtaget och att det hon sa bara var för att lugna..

    Jag har testat men det var blankt. Möjligtvis att man kunde se något i vissa vinklar men det är nog bara önsketänkande, haha. Får fortsätta testa fram tills mensen kommer helt enkelt!

    När är det dax för dig att börja testa?


    Ja det har jag med hört med äggkvalitet, vi får tro på att det är sant!

    Åh men hoppas att det ger utslag om några dagar, det kanske bara var för tidigt. Jag vet inte riktigt för vet inte när jag hade ägglossning i så fall. Så tänker att jag kanske inte ska testa alls utan bara vänta in mens eller eventuella symptom. Eller vänta tills det gått 2 veckor sedan jag tror jag hade ägglossning så typ nästa mån eller tis.

    Tvivlar dock redan på att jag hade ägglossning. Tempen låg på 36.69 imorse men tog tempen nu bara för att se och då låg den på 36.66. Tänker att den borde vara högre än så. Vet inte hur man bifogar bild så jag kan visa min kurva?
  • LillaSam
    Hedvig123 skrev 2021-12-19 20:27:21 följande:

    Oj vilket tålamod om du väntar tills du tror du ska ha mens!! Jag kan kunde knappt hålla mig när appen bekräftade ägglossning och ville börja testa direkt haha.

    Det kan ju bara vara en tillfällig dip i tempen? Håller tummarna för det iaf!

    Du kan lägga till bild om du bläddrar ner under ?skicka svar?. Jag lägger in min sålänge bara för att jag är så nöjd över hur fin den är nu när jag ÄNTLIGEN fått en höjning :)

    //


    Haha ja tålamod vet jag inte, mer en känsla att jag inte vill testa för att då tror jag ju typ att det finns en chans och känns så ?naivt? på något sätt där jag är idag.

    Ja jag hoppas det. Får se vad den säger imorgon bitti.

    Åh vilken fin kurva! Ser ju jättebra ut. Min känns inte alls så tydlig tycker jag nu. Men är som sagt expert på att tänka att jag inte ska få upp några förväntningar. Vad tror du om min kurva?

Svar på tråden Försöker bli gravid naturligt PCOS