• Sun 24 Oct 2021 08:08
    120696 visningar
    273 svar
    +1
    273
    120696

    Försöker bli gravid naturligt PCOS

    Hej!

    Finns här någon mer som försöker bli gravid naturligt med PCOS?

    Jag var på utredning och skulle påbörja Letrozolstimulering men dagarna innan start fick jag mens naturligt tack vare ändrad kost och kände att nu är nog kroppen igång! Nu har jag haft 2 cyklar ca35 dagar långa och kämpar på.

    Slutade med preventivmedel i februari 21, och fick mens först 6 månader senare ca. Så jag sökte mig till vården då cykeln inte kom igång och all acne gjorde mig och partner fundersamma på om något var fel.

    Nu i dagarna har vi gjort ett gäng med graviditetstest som var negativa. Ganska låg pga det, men nu kom mensen med besked och då är vi iaf lite glada över en regelbunden cykel :)

    Vore kul om vi var flera som kunde följas åt och peppa varandra här :D

    Och kanske tips på kost/livstil!

    Jag har frångått all koffein, sötningsmedel, socker (ej överviktig) men det gjorde verkligen susen!!


    PCOS PCO bli gravid
  • Svar på tråden Försöker bli gravid naturligt PCOS
  • Wed 27 Oct 2021 14:33
    #6
    LillaSam skrev 2021-10-25 15:49:16 följande:

    Hej!

    Känner igen mig i allt du beskriver. Har en väldigt liknande historia. Slutade med p-piller vid årskiftet och fick då mens i tre cykler direkt. Sedan försvann mensen i mars och acnen kom som ett brev på posten. Har fortfarande inte fått igång mensen efter det så nu är jag inne på månad 7 utan mens.

    Var hos gyn förra veckan som misstänkte PCOS, men efter att jag har läst på om det så tror jag inte att det stämmer. Har varken övervikt eller mycket hårväxt så tror snarare det handlar om att något är fel efter p-pillret. Har lyssnat mycket på Jenny Koos som kallar det för ?post-pill syndrom? eller ?post-pill PCO? så känns snarare som att det är det jag har då min cykel var regelbunden innan jag började med piller för 12 år sedan.

    Det känns väldigt peppande för mig att du fått igång din cykel med ändrade kostvanor, jag ska precis börja med att utesluta gluten, vitt socker och koffein och jag tar redan massa vitaminer som ska vara bra. Vill gärna höra allt om hur du gått tillväga. Hoppas att jag precis som du ska få igång cykeln på naturlig väg innan jag behöver ta massa onaturliga tabletter.

    Hoppas att du lyckas bli gravid snart!


    Oj! Ja då slutade vi med preventivmedel ganska nära varandra. Jag fick en blödning precis när kan slutade, men sen inget förrän ca 6 mån senare.

    Jenny Koos har jag inte läst något om, ska göra det asap!! Känns lite konstigt att gyn inte pratade något om livsstil med mig, och acnen avfärdade han som att "det är väl barn du vill ha?" Man vill ju helst må bra inför också tänker jag....

    Har länge ätit veganskt/vegetariskt men inte slaviskt. Mycket linser, bönor, grönsaker och ägg. Åt också mycket proteinprodukter typ proteinpulver osv då jag tränat mycket (mycket mer förut än nu). Drack 4 koppar kaffe om dagen iaf, det bästa på hela morgonen. Men det är ju historia nu, snyft hah.

    Ska se om jag hittar sidan där jag tog mycket tips ifrån, var min sambo som hittade den :D

    Jag plockade bort ägg, kaffe, sötningsmedel, socker (åt inte direkt det innan heller men men), proteinprodukterna, snabba kolhydrater.

    Nu äter jag yoghurt med clean eating müsli till frukost, letar efter yoghurten med minst socker osv...

    Linsgryta med fullkornspasta till lunch, fullkornsbröd/knäckebröd/frukt/nötter till mellanmål. Mycket nötter över lag och nyttigt fett som avokado, olivolja, lax.

    Äter donaferty som tillskott samt d-vitamin, rosenrot, zink, magnesium, folsyra, och typ multivitamin. Åt allt det förutom donafery innan också:D

    Ja hoppas vi båda ska lyckas med detta!!
  • Wed 27 Oct 2021 14:34
    #7
    Tiffany skrev 2021-10-26 01:07:29 följande:

    Jag hade regelbunden mens men blev inte gravid på länge o har pcos, tog letrozol i ca 4mån utan resultat men sen tog uppehåll vid sommaren o lyckades då bli gravid på egen hand :) lycka till


    Åh, vad kul!! Stort tack! Så härligt att höra om dem som lyckats <3
  • Wed 27 Oct 2021 14:37
    #8
    Hedvig123 skrev 2021-10-25 23:10:50 följande:

    Hejsan! Jag har också väldigt snarlik historia. Slutade med p-piller för ungefär ett år sedan och fick då mens tre gånger med cykler som var ca 35-40 dagar. Sedan i mars försvann mensen helt och jag började få problem med acne.

    Har också läst mycket hos jenny koos och därav lagt om min kost och även varit hos gyn som konstaterat pcos mha vul samt blodprov. Tror dock mer på post pill pcos som tidigare nämnts. Har, trotts att jag läst jennys åsikter om gestagener, precis påbörjat en kur med är provera men tänker inte påbörja letrazol-kuren efter utan vill försöka på egen hand först. Vill bara få en blödning först då jag hade en ganska tjock slemhinna enligt gyn.

    Kul med fler i samma sits!


    Håller med, så kul med fler i samma sits! Känner mig lika ensam nu, haha..

    Hoppas att mensen kommer! Vet du vart du ligger i cykeln? Håller tummarna!
  • Wed 27 Oct 2021 14:43
    #9
    Hedvig123 skrev 2021-10-26 12:52:34 följande:

    Ja verkligen, väldigt snarlika historier!

    Jag tror inte det kommer leda till något mer än en blödning för mig heller. Tar det mest bara för att minska risker för de värre konsekvenserna som tjock slemhinna kan ha :) Har börjat med inositol, d-vitamin och magnesium samt dragit ner på kaffe, snabba kolhydrater och socker så hoppas däremot att det kan hjälpa kroppen att komma igång efter detta! Är dock ganska smal i dagsläget och vill inte tappa mer i vikt eftersom även det såklart kan ha negativa konsekvenser på fertiliteten och eftersom jag typ alltid levt på mackor och kaffe både till frukost, lunch och ibland middag så tycker jag det är svårt att hitta saker att äta som kan ersätta mina älskade mackor haha


    Skrev lite i ett inlägg ovan om hur jag försöker äta. Håller med, kaffe och mackor är bäst!!

    Jag äter fortfarande lite mackor men är noga med att det är fullkorn. Så äter jag mycket nötter, perfekt när sötsugen gör sig påmint. Har förövrigt fått Skinoren utskrivet för acnen. HOPPAS verkligen det blir bättre, även om det inte är det viktigaste i sammanhanget är det så jäkla störigt tycker jag
  • Wed 27 Oct 2021 18:02
    #11
    Rosarosor skrev 2021-10-27 15:00:12 följande:

    Hej, jag har haft PCOS sedan jag fick mens som tonåring och brukade bara ha mens någon gång om året tills jag började äta ppiller. Jag har nu slutat med ppiller för 6 månader sedan för att försöka skaffa barn och har endast haft mens två gånger sen dess (en gång i augusti och en gång i oktober). Har tagit ägglossningstest i två omgångar men har inte visat någon ägglossning. Var hos gynekologen för några veckor sedan och hon såg på ultaljudet att jag hade en äggblåsa på 16 mm så hon trodde jag skulle ha ägglossning några dagar senare, började med ägglossningstester i en vecka men det visade ingenting och fick istället mens direkt när jag slutade ta ägglossningstesterna. Förmodligen blev inte den äggblåsan någonting och jag har inte riktigt koll på hur det kommer sig att jag kunde få mens så snabbt efter att gynekologen trodde jag skulle ha ägglossning? Har en ny tid hos gynekologen om 2 veckor för att göra ytterligare utredning.

    När det gäller att försöka bli av med pcos genom kost etc så är jag skeptisk, jag har alltid varit smal och ätit normal kost men har ändå alltid haft pcos. Jag vet heller inte varför då ingen i min släkt har pcos vad de vet om. Det enda jag har gjort sedan jag började försöka bli gravid är att äta d-vitamin varje dag. Tar såklart tacksamt emot tips om någon annan har haft pcos hela livet och lyckats bli av med det (ej via viktminskning) :)


    Oj vad lustigt att du fick mens så kort efter. Jag har pinsamt dålig koll, men för att få mens så har man väl haft ägglossning med ett obefruktat ägg? Som sagt, pinsamt dålig koll!

    Jag har tagit clearblue ägglossningstest och de har gjort utslag på "rätt"dagar om jag räknat på en cykel som är 35 dagar.

    Jag vore SÅ tacksam om inte kosten spelar någon roll! Någon mer som har någon input? Jag fick ju igång min cykel någon månad efter att jag ändrat kosten så nu vågar kan inte chansa och ändra något. Saknar ihjäl mig efter mitt kaffe! Hah

    Tycker det är mycket som känns klurigt. Som tex, finns olika grader av pcos? Iom att jag så "lätt" fick igång cykeln efter att jag fick diagnosen. Känner mig allmänt förvirrad och ovan att inte ha kontroll. Vill ju göra det som ger störst chans till graviditet. Och hos gyn som gav mig diagnosen så måste man gå igenom 10 (om jag minns rätt) lyckade (alltså ett moget ägg som släpper) försök innan man får gå vidare med ivf. Tänk om man haft ett facit....
  • Wed 10 Nov 2021 11:17
    #16
    LillaSam skrev 2021-11-03 21:16:13 följande:

    Hur går det för er? Kommer ni någon vart i er cykel?

    Fick hem munkpeppar idag för jag har hört att det ska hjälpa, men ni har jag läst på ännu mer på många engelska siter om post pill PCO och de menar att man absolut inte ska ta ska ta munkpeppar vid PCO då de kan förvärra symtomen?

    Någon som har erfarenhet?


    Här går det sådär. Just nu i en svacka med alltihop och tycker det känns jobbigt att inte ha någon kontroll. Ringt gyn för att försöka få ett andra utlåtande men det är ju så jävla besvärligt! Blev rekommenderad att kontakta en privat gyn, vilket jag redan varit på. Och jag vill inte äta tabletter om min cykel är igång. Känns bara jättedumt! Finns dock en annan privat klinik som jag kan testa med...

    Känns så sjukt att man inte kan få någon hjälp. Mitt alternativ var ju letrozolstimulering, och först efter 12 lyckade äl fick man gå vidare med sprermaprov/ivf. Frustrerad och trött.

    Iaf cykeldag 19 här, så prel ÄL denna v. Tagit clearblue ägglossningstest i 2 dagar, inte gett utslag.

    Vet inte heller med munkpeppar tyvärr!
  • Tue 16 Nov 2021 13:19
    #18
    Hedvig123 skrev 2021-11-12 20:54:06 följande:

    Håller med dig ?vadåtålamod?, väldigt frustrerande att inte ha kontroll och bara gå och vänta och hoppas på ägglossning och att tajma den? Samtidigt känner jag att jag egentligen inte har bråttom utan vill ge detta ett riktigt försök innan jag ger mig på letrozol men desto längre tiden går desto mer tvivlar jag på att det kommer gå utan. Så tröttsamt verkligen?


    Exakt!! Jag är på cykeldag 25 idag. Igår började smilyn blinka, så nu är det nog på gång. Man blir glad för det lilla!!

    Ja visst är det frustrerande! Jag har inte heller bråttom egentligen men blir bara så less på att inte känna mig säker på vad som är "rätt".

    Igår ringde jag en ny privat gyn. De hade inte tid förrän i januari, men tog mig på allvar och skulle skicka anvisningar för test som både jag och sambon skulle göra innan besöket. Spermaprov och något mer.

    Jag sa inget till henne om att någon annan diagnostiserat mig med pcos. Sa bara att vi försökt i ett år, att jag tajmar ägglossning och haft regelbunden mens sedan sommaren.

    Känner mig SÅ TACKSAM över detta!!! Vill ändå veta spermiekvaliteten också, allt hänger ju inte på kvinnan. Så himla skevt att spermierna kollas först efter 12 korrekta äl på den andra kliniken. Ursäkta franskan man jag vill fan inte slösa ett år bara för att en klinik har en viss procedur?!

    Har ni kollat spermakvaliteten hos era killar?
  • Sat 20 Nov 2021 19:44
    #20
    Hedvig123 skrev 2021-11-16 16:54:05 följande:

    Skönt att få riktigt hjälp!!

    Nej vi har inte kollat sperman men har ju egentligen inte haft någon chans att få till det så att säga eftersom jag knappt haft någon mens alls. Får väll bli nästa steg om min mens och ägglossning kommer igång snart men det ändå inte funkar!

    Jag har haft fertila flytningar och värk i tjejmagen senaste dagarna, hade temphöjning igår men idag var den nere på min normala nivå så hoppet försvann igen? får se om det kommer en riktig tempohöjning nu snart.


    Nej vad trist:( förstår precis hur du känner!

    Här har jag haft blinkande smiley på clearblue ägglossningstest I 5 dagar i sträck. Innan har det varit 3 dagar blinkande, sen fast. Bara hmm vad händer?
  • Sat 27 Nov 2021 10:40
    #22
    Hedvig123 skrev 2021-11-24 19:19:22 följande:

    Blev det någon ägglossning för dig tillslut? Jag har blivit sjuk så har fått en väldans temphöjning, vill bara att det ska släppa så jag kan se vad min egentliga temp är. Svårt att veta om ägglossning skett eller inte nu liksom?


    Jag vet inte, hade blinkande i sex dagar. Men den dagen jag trodde äl skulle vara sov jag dåligt och var uppe endel på natten. Sen pallade jag inte hålla log i 4 h och ta ett nytt test.... Så hoppas det var då. Nästa vecka borde jag kunna ta gravtest eller test tidigt iaf. Så nu blir det några långa dagar med att försöka aktivera mig för att tänka på annat.

    Men neej vilken otur!! Du har inte testat med ägglossningstest? Så har du något mer att gå på nu när du är sjuk. Om du är som jag och är otålig, man vill ju inte missa en ev äl :(
  • Tue 7 Dec 2021 15:10
    #25
    Hedvig123 skrev 2021-12-07 07:50:06 följande:

    Hur har det gått? Något pluss på stickan än!?


    Näe, här händer inget. Varken plus eller mens. Tror inte jag hade ägglossning trots allt. Så nu varvat jag äl-test och gravtest :O

    Har typ varit skrengravid, haha... :/ mått illa osv. Bara att börja om och se vad som händer.

    Hur går det för dig??
  • Wed 8 Dec 2021 12:40
    #29
    Anonym (2-barnsmamma) skrev 2021-12-07 15:23:04 följande:

    Kosten betyder mycket när man har PCO/PCOS.

    www.dietdoctor.com/se/lchf/halsovinster/pcos


    Är inne på det spåret också :)
  • Wed 8 Dec 2021 16:29
    #30
    Hedvig123 skrev 2021-12-07 19:32:45 följande:

    Nej vad tråkigt!! Samma här, ingen ägglossning och med tanke på att det var 9 månader sedan sist så börjar det kännas riktigt jobbigt nu. Sambon börjar också tröttna och har sagt att blir vi inte gravida innan mars så vill han att vi testar med letrozol, får väll se om jag lyckas få ordning på kroppen alls innan dess haha :)


    Jao, tråkigt nog börjar man bli van och bara "jaja, nya tag". Och jag håller tummarna att jag får ut något av mitt möte på privat gyn om lite över 1 månad.

    Åh vad tråkigt för dig med :( men verkligen eloge för ditt tålamod!! Om jag hade haft likadant så skulle jag tänka i samma banor.
  • Wed 15 Feb 2023 16:24

    Hej! 
    Hade ju helt glömt bort den här tråden. Livet kom emellan kan man säga säga, minst sagt. 
    Jag gick till ny privat gyn där jag blev undersökt, kollade gångarna (som såg bra ut).
    Hon ville ju sätta igång mig på letrozolkur såsmpningom men så långt kom vi inte. Insåg att min partner var ett as och lämnade på dagen. Började med minipiller.

    MEN som blixt från en klar himmel träffade jag min stora kärlek. Vi föll pladask för varandra och vi båda ville ha barn i framtiden. Jag berättade om min problematik och att det nog skulle ta några år att få barn. Så tja, vad gjorde vi? Vi slängde minipillerna och KAN NI FÖRSTÅ MIN FÖRVÅNING när jag en månad senare fick två streck på graviditetstestet?! 
    Fick alltså ägglossning två veckor efter att jag slutade med pilerna och det tog sig. Jag kan typ fortfarande inte förstå att det sant! Och nu är jag i vecka 37 om bara några dagar Baby

Svar på tråden Försöker bli gravid naturligt PCOS