• sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 10:50
    22127 visningar
    93 svar
    +2
    93
    22127

    Som konservativ använder jag aldrig ordet "partner"

    Matilda356 skrev 2021-10-27 09:40:26 följande:

    Anledningen är att vänstern försöker neutralisera allting. Det ska inte få heta flickvän/pojkvän längre, eftersom då kan HBTQ-personer bli kränkta. Språk är makt, och det skrämmer mig hur många konservativa som bara anpassar sig efter vänsterns nya definitioner.

    Nästa steg, som jag redan märkt av lite, är "föräldrar" istället för mamma och pappa. Dvs, vänstern vill neutralisera det ordet också, så att precis som idag när få säger flick- och pojkvän, och istället partner, kommer få säga mamma och pappa i framtiden.

    Ni som är konservativa, har ni tänkt på detta? Anpassar ni er efter vänstern?


    Partner är inget nytt ord, det har använts väldigt länge. För mig har det känts mer naturligt, när jag träffade min sambo och vi blev etablerade, att kalla honom för partner (vi har varit tillsammans i över 25 år). Så om din ålder stämmer i presentationen, så var du inte ens född då.
    Nej, det är inget vänsterord.
    Föräldrar har jag nog sagt sedan jag varit vuxen (jag är 61 nu, så det blir nog i över 40 år)

    Vad har du fått dina idéer ifrån. För dina teorier låter väldigt mycket konstruerade.
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 10:54
    #27
    -1 +3
    Anonym (Håller inte alls med.) skrev 2021-10-27 10:51:07 följande:
    Fast då upplever vi det olika, jag tycker att folk alltid använt, som sagt, det partner användes när jag var liten av den äldre generationen då man träffade någon ny och inte flyttade i hop.
    och också när man pratar med folk utomlands om sin sambo, det gjorde de flesta jag vet redan på 70 talet då flera i min släkt just på 70 talet var sambos och senare gifte sig.
    Men du har din upplevelse men den överensstämmer som sagt inte med min och jag är uppväxt i konservativ miljö i de rikare Stockholmsförorterna och där många jobbar internationellt mm.
    Som sagt har aldrig hört någon i konservativa kretsar reagera som du eftersom man just använder ordet partner i många sammanhang.
    Kan det vara så att Matilda bor i ett litet samhälle och detta har kommit till detta lilla samhälle först nu?
    Annars har hon levt i sin egen bubbla
    Eller är hon, som det står i hennes beskrivning, endast är 18 år, så är det nog att hon precis klivit ut i vuxenvärlden och möter en del nytt
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:05
    #35
    +1
    Matilda356 skrev 2021-10-27 10:56:51 följande:
    Mina föräldrar beskrev det inte alls så till mig, men whatever.
    Anonym (A) skrev 2021-10-27 10:49:51 följande:
    Men varför är det så farligt att använda ett neutralt uttryck?
    Därför att vänstern vill neutralisera allting. Allting ska vara en vaniljfärgad linje helt utan bucklor. Allting ska vara exakt likadant. Jag vill ha ett samhälle där det är skillnad på män och kvinnor, och där det är skillnad på mamma och pappa.
    Bland de yngre hör jag ofta pojkvän/flickvän eller kille/tjej. Men ytterst sällan bland de som passerat 30. Så det använts flitigt fortfarande
    Men det har inte ett dugg med vänstern att göra, det är din egna konstruktion. 
    Även bland de som är homosexuella, så används fru / man etc (min uppfattning att de som använder flickvän/pojkvän en längre tid är faktiskt just homosexuella)
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:12
    #38
    Matilda356 skrev 2021-10-27 11:06:46 följande:
    För mig finns det ingenting som är "cis". Problemet med neutrala ord är att de inte tillåter värde, de tillåter ingenting att vara bättre eller sämre. De tillåter inte skillnad. Och jag vill inte ha ett samhälle där vi låtsas att allting och alla är exakt lika bra på allting, för så ser inte verkligheten ut.
    Men du får nog acceptera att verkligheten inte stämmer överens med din uppfattning. Du behöver inte använda det, du behöver inte använda det. (Jag kan erkänna att jag inte använder ordet hen, men ingen tvingar mig heller)
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:20
    #42
    +1
    Matilda356 skrev 2021-10-27 11:14:11 följande:
    Fast det är inte verkligheten, utan rådande vänsterideologi. Och det är först när man förstår det som man kan ha en debatt. Ingen av oss kommer att anpassa sig efter motsatt sidas värderingar.
    Det är INTE rådande vänsterideologi. Det är något du fått för dig, jag har aldrig varit vänster, kommer inte bli vänster och kan inte se något vänster i detta. 
    Det är normal utveckling i språket, det förändras hela tiden, nya ord kommer andra ord försvinner, vissa ord ändrar betydelse.
    Det också en missuppfattning  att man vill ta bort män och kvinnor , det är ingen som vill ta bort något, det är nytt som kommer.
    Sedan finns det alltid ytterligheter, det har det alltid funnits och kommer alltid finnas, oavsett vad som än händer.
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:20
    #43
    Anonym (Varför) skrev 2021-10-27 11:18:36 följande:

    Glöm inte att tjänsteman numera kallas för tjänsteperson av PK-maffian.
    Undrar hur länge det kommer att få heta "god man"...

    Eller mandariner, det heter hendariner för bövelen!

    Mandrake, Hendrake
    Manfred Manns earthband, Henfred Henns earthband
    Mandrill, hendrill
    Mandolin, hendolin
    Mantalsskriven, hentalsskriven


    Tjänsteman används fortfarande, möter det dagligen.
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:26
    #45
    +1
    Matilda356 skrev 2021-10-27 11:21:42 följande:
    Nej, cis är en term som används av vänsterfeminister. Nu är ni där igen och försöker normalisera alla deras definitioner för att få dem att framstå som en universell sanning. För mig finns det ingenting som heter "cis". Det har mycket att göra med hur alltid idag är känslodrivet, och att många unga tyvärr inte vill acceptera den kropp de föddes i. Det finns säkert de som har något fel i hjärnan också, men eftersom alltid handlar om känslor går det inte att med säkerhet säga vilka som faktiskt har störningar och vilka som bara hittar på.
    Men nu får du ge dig. Om det stämmer att du är 18 år, är du knappt torr bakom öronen och ska sitta och mästra över människor som levt längre än vad du har gjort och mött massor av olika trender, utvecklingar etc. 
    Vad har du för belägg för detta?
    För det är endast egna (och dina föräldrars) konstruktioner som du presenterar. 
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:40
    #48
    Matilda356 skrev 2021-10-27 11:35:29 följande:
    Cis är definitivt inte den universella termen du vill då den till, utan används så gott som uteslutande av en viss ideologi. Nu ska jag svara på dina frågor:

    För att människor är olika värda.
    Kan inte svara på frågan då du utgår från något du kallar för cis.
    Sambo fyller en annan funktion, då motsvarigheten kallas särbo. Det är inte samma sak som partner.
    Kan inte svara på frågan då du utgår från vad du ser som cis.
    Partner kan vara make, maka, pojkvän, flickvän, sambo eller särbo.
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 11:49
    #50
    +1
    Anonym (A) skrev 2021-10-27 11:43:06 följande:
    Vilka människor är värda mer än andra, och utifrån vilka kriterier? Vi kan ju ta män jämfört med kvinnor, eftersom du inte verkar erkänna några andra.

    Kan inte. Vägrar snarare, eftersom du vägrar erkänna att termen existerar. Du kan byta ut cis mot vad du vill, faktum kvarstår att det finns de som inte identifierar sig som biologiska män eller kvinnor.

    Ordet sambo är mycket äldre än ordet särbo, det är alltså tvärtom motsvarighet. Det är ett neutralt uttryck för den man bor med. Är du ok med att man säger sambo? Varför kan man då inte säga partner, ett annat neutralt uttryck?

    Återigen, du vägrar svara. Erkänner du att det finns de som inte identifierar sig som biologiska män eller kvinnor? Vad ska de kallas?
    Du kommer få svar att du är en vänsterfeminist. Vilket är standardsvar när de inte har något svar alls. Fast de vet inte ens vad en vad en vänsterfeminst är. 
    Tips. En vänsterfeminist är en person som har värderingar som är på vänsterkanten i kombination med att de är en feminist.  Eftersom  v endast har drygt 12 procent enligt de senare väljarbarometrarna, så är det en klar majoritet som inte är det. troligen än mindre på FL; för här tycker jag att det dräller av nykonservativa unga kvinnor, som helst vill vara hemmafruar och vill ha bröllop typ Hollywood
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 14:01
    #56
    Flash Gordon skrev 2021-10-27 13:58:43 följande:
    Försök hitta en nyhetssändning, eller en intervju med en politiker, där de använde "tjänsteman".

    Jo, det är politiskt. Ja, det drivs med flit. Det ÄR vänstern som driver projektet.
    Jag hade nog reagerat om man sagt tjänsteperson.
    Jag ser mig som en tjänsteman, kvinna som jag är ;)
  • sextio­talist
    Fri 29 Oct 2021 08:11
    #84
    +2
    Matilda356 skrev 2021-10-29 07:17:19 följande:
    Kollar man exempelvis SVT skriver de alltid partner istället flickvän eller pojkvän, även när det är tydligt vilket kön det rör sig om.

    Sedan vet jag såklart att FL är ett vänsterliberalt näste, så den här tråden blev ju en utmaning, såklart. Finns inte många konservativa här, om man säger så.
    Nja, jag håller nog inte med dig att det är ett vänsterliberalt ställe, men det beror nog på vad man jämför med. Jag är själv inte uppvuxen i något bibelbälte, så jag är nog med automatik vänsterliberal (fast jag röstat borgligt hela mitt liv).
    Däremot så finns det nog inte många bakåsträvare (som jag nog skulle kalla dig för), även om man ser en del som är det.

    Konservativa (eller skulle nog säga bakåsträvare)
    Hade konservativt varit ett ideal, så hade vi nog suttit kvar i medeltiden.

    Både språket och betydelser utvecklas. 
    Nya företeelser, förändrade företeelser får ofta nya eller nygamla benämningar.
    Kåt betydde t,ex glad förut. Runka, det fanns ett gammalt yrke som hette sumprunkare, man höll fiskebåtarna (som kom med nyfångad fisk) i rörelse, så fisken inte dog. Med tiden gled dessa ord över till att innebära något helt annat.

    Men som du ser av svaren, så har varken partner eller föräldrar något med politiska värderingar att göra, det är endast du (och kanske din krets) som har lagt politiska värderingar i dessa ord. Det har inget med konservatism heller att göra, även inom traditionellt konservativa kretsar har nya begrepp och ord kommit fram. 
    Föräldrar har funnits och använts så länge jag har levt, säkert långt innan dess. Ordet partner, när man avser någon som har en relation, har använts under hela min vuxna tid.
  • sextio­talist
    Fri 29 Oct 2021 08:26
    #86
    Matilda356 skrev 2021-10-29 08:15:53 följande:
    I så fall har du noll koll. Faktiskt. FL är lika ökänt som Flashback, fast åt andra hållet så att säga.
    Nej, jag har inte noll koll. Att man anser vissa saker i dina kretsar är inte samma sak som sanningen.
    Om det stämmer, att du är 18 år, så skulle jag nog säga att dina erfarenheter är väldigt begränsade.

    Du får väl starta ett parti där du får driva dina viktiga frågor. 
  • sextio­talist
    Fri 29 Oct 2021 08:35
    #88
    Matilda356 skrev 2021-10-29 08:27:55 följande:
    Fast jag kan ju säga precis likadant om dina kretsar. Att du är så van vid liberala och feministiska åsikter, definitioner osv att du tror att dem ska vara norm för alla.
    Tja, i mina kretsar finns det allt från mörkblåa moderater till kommunister, så det är väldigt högt till tak. Däremot är SD inte så representerat.
Svar på tråden Som konservativ använder jag aldrig ordet "partner"