• Matild­a356
    Wed 27 Oct 2021 09:40
    22109 visningar
    93 svar
    -8 +4
    93
    22109

    Som konservativ använder jag aldrig ordet "partner"

    Anledningen är att vänstern försöker neutralisera allting. Det ska inte få heta flickvän/pojkvän längre, eftersom då kan HBTQ-personer bli kränkta. Språk är makt, och det skrämmer mig hur många konservativa som bara anpassar sig efter vänsterns nya definitioner.

    Nästa steg, som jag redan märkt av lite, är "föräldrar" istället för mamma och pappa. Dvs, vänstern vill neutralisera det ordet också, så att precis som idag när få säger flick- och pojkvän, och istället partner, kommer få säga mamma och pappa i framtiden.

    Ni som är konservativa, har ni tänkt på detta? Anpassar ni er efter vänstern?

  • Svar på tråden Som konservativ använder jag aldrig ordet "partner"
  • Anonym (Inte en liten flicka­)
    Wed 27 Oct 2021 12:09
    #52
    +2
    Matilda356 skrev 2021-10-27 10:56:51 följande:
    Mina föräldrar beskrev det inte alls så till mig, men whatever.
    Anonym (A) skrev 2021-10-27 10:49:51 följande:
    Men varför är det så farligt att använda ett neutralt uttryck?
    Därför att vänstern vill neutralisera allting. Allting ska vara en vaniljfärgad linje helt utan bucklor. Allting ska vara exakt likadant. Jag vill ha ett samhälle där det är skillnad på män och kvinnor, och där det är skillnad på mamma och pappa.

    Nu måste du förklara dig. Du använder ordet förälder. Hur skall vi veta om det är din mamma eller pappa som beskrivit ordet för dig? Det måste ju vara viktigt vad för kön en person har så vi vet hur vi skall bedöma det hela...

    Skillnad mellan män och kvinnor... Det finns det och skillnaden är hur man känner sig. Du skriver ett kvinnonamn här, så jag antar att du känner dig som en kvinna, då vet du säkert vad det är som får dig att känna som det. För dig att känna sig som en man hade du behövt känna på ett annat sätt. En väldigt tydlig och klar skillnad. Har någon annan rätten att definiera det för dig? Eller är det något som du känner att du kan avgöra själv? 

    Ingen försöker ta ifrån dig rätten att kalla dig kvinna, det får du göra om du känner dig som det. Precis som du får kalla dig mamma, och du kan kalla din partner för pojkvän om du vill... Men precis som jag visar dig respekt genom att använda de ord du väljer för att definiera dig och din relation så behöver du respektera andra genom att använda de ord de väljer för att definiera dem och deras förhållanden


    Men är du äldre än 30 och kallar din partner för flick- eller pojkvän kommer jag tycka att du infantiliserar er relation och varandra.... Väldigt barnsligt och omoget... Respektlöst om du kallar min partner för min pojkvän...


    Är man gift kan man använda man och fru, om varandra. Förlovade fästmö och fästman. Är man sambos så kommer ju just det neutrala ordet sambo in i leken. Ett ord som funnits länge... 


    Pratar du dessutom med en person där du inte vet vilken relation de har är det bättre att använda det neutrala partner eftersom det även täcker in gifta och ja allt möjligt genom att vara så neutralt. 


    Jag och min partner letar gemensamt boende, men ekonomi och lite annat gör det svårt. vi har letat i över 4 år i det här läget och var tillsammans i 7. Vi är båda över 40 och att kalla varandra flick- och pojkvän är inget som finns på kartan. Vi är vuxna människor inte flickor och pojkar... Och ordet särbo (som ju är lika neutral när det kommer till kön som sambo och partner) gör mig ledsen då det känns som det konstant påminner oss om att vi inte bor tillsammans. Däremot är vi partners... Partners in crime kan man säga Vi är jämställda, vi stöttar varandra vi ser oss som likvärdiga personer i ett förhållande!! Vi ser oss just som partners! 

    www.saob.se/artikel/


    PARTNER pa4rtner, stundom par4tner l. med eng. uttal, m.||ig.; best. -n; pl. = (Zetterström SannMOrd 113 (1933) osv.), äv. -s (GHT 1944, nr 118, s. 14); pl. best. -erna.
    Etymologi
    person med vilken man samarbetar l. tillsammans med vilken man utför ngt l. bildar ett lag l. par o. d.; särsk. om bolagsman l. kompanjon i ett ekonomiskt företag, make resp. maka i ett äktenskap, motspelare (vid teaterspel l. filminspelning), medspelare (i spel, t. ex. kortspel l. tennis) l. person som man dansar med o. d. Andersson (1845)HlednBridge 9 (1908; i bridgespel)Rogberg Mot. 9 (1927; i tennis)Hon hade (i revyn) en fullt värdig partner i (N. N.). SvD(A) 1934, nr 1, s. 13. Dansa en hel kväll med samma partner. Munthe Torsd. 164 (1934)? jfr SEXUAL-PARTNER.

    Dessutom  funkar det på många språk, både på engelska, italienska och tyska funkar det och folk förstår vad man pratar om när man använder ordet! 

    Jag blir alltid lika förvånad när personer försöker göra det till något politiskt. Ni som kallar er konservativa visar ofta en otrolig okunskap om hur det varit. Ni drar moderna och ofta utländska koncept som något Svenskt... Mycket av det kommer inte från Sverige utan från den amerikanska kristna höger. Vi i Sverige har alltid varit mer progressiva, och vi har alltid varit i framkant när det kommer till jämställdhet. 

    Du är inte konservativ för att du vägrar använda det Svenska språket på ett korrekt sätt. Du visar bara att du faller för vissa politiska åsikter  och då slutar att tänka på ett logiskt sätt. 

    Och nej jag är inte vänster... Jag är inte konservativ eller extrem höger heller. Jag ser mig väldigt i mitten politiskt. Fast med en liberal ton, ja svenska liberaler... inte vänsterliberaler som i USA... Vilket ju å andra sidan är ett spännande fenomen då deras höger (som ju kallas konservativa) är så mycket till höger om vår höger att deras vänster har mer gemensamt med moderaterna än med vänsterpartiet... eller ens med sossarna... men det är en helt annan diskussion...... 
  • Wed 27 Oct 2021 12:56
    #53
    +1
    Matilda356 skrev 2021-10-27 10:56:51 följande:

    Mina föräldrar beskrev det inte alls så till mig, men whatever.Därför att vänstern vill neutralisera allting. Allting ska vara en vaniljfärgad linje helt utan bucklor. Allting ska vara exakt likadant. Jag vill ha ett samhälle där det är skillnad på män och kvinnor, och där det är skillnad på mamma och pappa.


    Det du verkar komma till är att det är väldigt viktigt att trycka på vad som är norm och att få andra att känna sig exkluderade. Varför?
  • Wed 27 Oct 2021 13:00
    #54
    +2
    Matilda356 skrev 2021-10-27 11:21:42 följande:

    Nej, cis är en term som används av vänsterfeminister. Nu är ni där igen och försöker normalisera alla deras definitioner för att få dem att framstå som en universell sanning. För mig finns det ingenting som heter "cis". Det har mycket att göra med hur alltid idag är känslodrivet, och att många unga tyvärr inte vill acceptera den kropp de föddes i. Det finns säkert de som har något fel i hjärnan också, men eftersom alltid handlar om känslor går det inte att med säkerhet säga vilka som faktiskt har störningar och vilka som bara hittar på.


    Fast att du har ett bristande språk och ser ner på vissa människor är knappast varken vänsterns eller feminismens fel.
  • Wed 27 Oct 2021 13:58
    #55
    -1 +1
    sextiotalist skrev 2021-10-27 11:20:57 följande:
    Tjänsteman används fortfarande, möter det dagligen.
    Försök hitta en nyhetssändning, eller en intervju med en politiker, där de använde "tjänsteman".

    Jo, det är politiskt. Ja, det drivs med flit. Det ÄR vänstern som driver projektet.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • sextio­talist
    Wed 27 Oct 2021 14:01
    #56
    Flash Gordon skrev 2021-10-27 13:58:43 följande:
    Försök hitta en nyhetssändning, eller en intervju med en politiker, där de använde "tjänsteman".

    Jo, det är politiskt. Ja, det drivs med flit. Det ÄR vänstern som driver projektet.
    Jag hade nog reagerat om man sagt tjänsteperson.
    Jag ser mig som en tjänsteman, kvinna som jag är ;)
  • Wed 27 Oct 2021 14:13
    #57
    +1
    sextiotalist skrev 2021-10-27 14:01:00 följande:
    Jag hade nog reagerat om man sagt tjänsteperson.
    Jag ser mig som en tjänsteman, kvinna som jag är ;)

    DET är på väg bort, styrt av de som bestämmer - inte av folket.

    sverigesradio.se/artikel/tjansteman-byts-till-tjansteperson


    Och "talesperson" är än mer utbrett i media och bland makthavare idag istället för det mer korrekta talesman.

    Väntar bara tills någon klämmer ur sig "Talesperson!" i riksdagen som hälsning innan han/hon börjar hålla sitt anförande.


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Anonym (O)
    Wed 27 Oct 2021 14:35
    #58

    Ordet partner används bland högborgerliga på Östermalm, så det är knappast ett vänsterord. Om nu inte TS har sin egen definition på vad som är vänster.

  • Anonym (A)
    Wed 27 Oct 2021 15:10
    #59
    Anonym (O) skrev 2021-10-27 14:35:29 följande:

    Ordet partner används bland högborgerliga på Östermalm, så det är knappast ett vänsterord. Om nu inte TS har sin egen definition på vad som är vänster.


    TS har egna definitioner på det mesta verkar det som.....
  • Anonym (;:/)
    Wed 27 Oct 2021 15:13
    #60

    Partner och föräldrar är ju inga nytillkomna ord utan har funnits länge och har ingenting med politik att göra. Dessutom är det enklare att säga föräldrar än mamma och pappa. Då borde du ju tycka att ordet sambo är lika fel att säga?

  • Anonym (xxx)
    Wed 27 Oct 2021 16:26
    #61
    Matilda356 skrev 2021-10-27 09:40:26 följande:

    Anledningen är att vänstern försöker neutralisera allting. Det ska inte få heta flickvän/pojkvän längre, eftersom då kan HBTQ-personer bli kränkta. Språk är makt, och det skrämmer mig hur många konservativa som bara anpassar sig efter vänsterns nya definitioner.

    Nästa steg, som jag redan märkt av lite, är "föräldrar" istället för mamma och pappa. Dvs, vänstern vill neutralisera det ordet också, så att precis som idag när få säger flick- och pojkvän, och istället partner, kommer få säga mamma och pappa i framtiden.

    Ni som är konservativa, har ni tänkt på detta? Anpassar ni er efter vänstern?


    Du verkar själv ha svårt att vara låta bli att använda dessa ord. Varför skriver du föräldrar, och inte mamma och pappa? Är du så vänsterindoktrinerad? Eller är det så att du faktiskt tycker att ordet föräldrar faktiskt har ett berättigande, och fungerar för alla, oavsett vad man röstar på? 

    Men lev som du lär, så blir du kanske tagen på mer allvar. Just nu känns det som att du läser lite för mkt konspirationsteorier, och blir påverkad av deras språkbruk och åsikter. För du är väl inte så naiv att du tror att just du är immun från yttre påverkan?
Svar på tråden Som konservativ använder jag aldrig ordet "partner"