• Anonym (Nemes­is)
    Tue 9 Nov 2021 21:33
    9106 visningar
    48 svar
    48
    9106

    Hur mycket sanning tål en begravning?

    Ja, hur mycket sanning tål en begravning? I perioder får jag anledning att fundera över detta, som hur många av oss barn, eller förtryckta makar, som tagit bladet från munnen i en begravning. Att för första gången tar sig ton utan att vrålen, det utstuderade hånet eller slaget kommer vinande.

    Jag har en far som vi hela uppväxten, av rädsla och egen skam för insyn, upprätthöll fasaden för. En barndom till bredden fylld av våld, hån och råa kränkningar. Efter ett par decennier utan kontakt i vuxen ålder har han vid en ny chans, jag sträckte ut en hand, gett otvivelaktiga prov på att han är exakt densamme. Grandios, kränker, hånfull, djupt egocentrisk och målar om historien (utan att ens bli konfronterad med den!). Det som både gör mig heligt förbannad och väldigt ledsen är hans självförhärligande lögner där han är ett offer, min döda mor som till slut lämnade honom är en oekonomisk sköka som inte ens kunde steka ägg rätt med mera, med mera. Så bitter och hånfull, trots ny sambo sedan tjugo år. Gubben är nu över 70. Vi barn har förstås inte gjort något bra heller. Vi har goda karriärer inom arbete med människor och har studerat långt mer än våra föräldrar. Nej, det är för att vi enligt hans dom inte gjort oss fria från vårt "sociala arv" att hjälpa andra, för att "ni är alkoholistbarn". "När ska du bli frisk, hur länge ska du hålla på och hjälpa.." etc Klyschorna haglar. Han känner oss ju inte ens, utan kontrar med detta när han frågat vad jag jobbar med. Behöver jag säga att han är en av AA:s "världsmästare" som innanför hemmets väggar fortsatte få galna utbrott när han slutat dricka.

    Det är en fullständigt vidrig bild han under de senaste tjugo åren målat upp av oss andra till sitt försvar "på byn", fast han inte behövt, vi har varit tysta i alla år och är spridda för vinden i olika länder. Jag tror inte jag skulle våga, men jag vill ta den bilden ifrån honom, som i en dansk jävla dogmafilm!

    Har du erfarenhet av en begravning där en efterlevande visar sig vara en överlevare när hen lägger korten på bordet och ändrar den dödes eftermäle, kanske som en form för egen upprättelse? Eller har du kanske haft liknande tankar som jag? Berätta!

  • Svar på tråden Hur mycket sanning tål en begravning?
  • Anonym (Efva)
    Wed 10 Nov 2021 07:16
    #21

    Dessutom tänk på att du får leva med det efter, om du säger hemska saker om din pappa, som visserligen är sanna, så känns det kanske inte så bra efteråt. Kanske får du ångest över det i många år?

  • Anonym (Efva)
    Wed 10 Nov 2021 07:18
    #22
    Anonym (ooo) skrev 2021-11-10 06:50:08 följande:

    Låter som om du sett för mycket på film? Att någon ställer sig upp vid kistan och börjar säga något snällt men byter sedan, och säger "nej nu ska jag säga sanningen". 

    Ingen bra idé. 

    Vill du göra något ska du väl göra det innan gubben dött?

    Prata med folk "på byn" som du tycker är viktigt att just de vet sanningen, är väl en bättre idé? Då kan infon sprida sig via dem. 

    Jag hade en släkting som det varit liknande bekymmer runt och ingen tyckte direkt om honom. Det var den svalaste tillställning jag varit på, och bara det talade väl sitt tydliga språk. Ingen grät, begravningen gick ganska fort, det sjöngs pliktskyldigt någon psalm och sen på kaffet efteråt satt folk lättade och pratade om annat, det skrattades en hel del osv. 

    Det var ett ganska tydligt statement trots allt, även om ingen enskild person ställde sg upp och sa något. 


    Haha precis! :D Det är nog få som håller ett sådant tal.
  • Anonym (Xxx)
    Wed 10 Nov 2021 07:38
    #23
    +1

    En begravning är inte en plats för detta.

    Om detta tynger dig så, vilket jag förstår, föreslår jag att du söker upp en psykolog och försöker bearbeta din barndom medan pappan är i livet. På så sätt finns den teoretiska möjligheten att få svar och också ställa till svars, om du känner att det kommer att behövas.

    Det låter som att din far är sjuk och att du egentligen inte kan förvänta dig någonting från honom, men börja med din omgivning, är mitt råd. Närma dig den. Ta bladet från munnen. Små steg i taget. Se hur reaktionerna blir. Troligtvis har omgivning gen sett mer än du tror, bara det att den är handlingsförlamad. Öppnar du på locket finns kanske upprättelse för din mor att få retrospektivt, vilket även blir en upprättelse för dig och dina syskon.

    Men nej, gör ingenting på begravningen. Dröm om det, fantisera, men tro inte att det är någonting att sätta i verket på riktigt.

  • Wed 10 Nov 2021 07:49
    #24

    Nej, nej, nej! Din far lever - så säg vad du tycker nu ifall det känns viktigt för dig. Annars så får du acceptera att du hade en skitfarsa och gå vidare (ta hjälp och stöd om det behövs). En begravning är för de sörjande och varför vill du plåga andra för att din pappa är en idiot? Du kan inte hämnas på någon som är död i alla fall, utan kommer bara framstå som elak och bitter. Jag skulle inte gå på en begravning ifall jag avskydde den som dött. 

  • sextio­talist
    Wed 10 Nov 2021 07:50
    #25
    Anonym (Efva) skrev 2021-11-10 07:18:41 följande:
    Haha precis! :D Det är nog få som håller ett sådant tal.
    Det är nog rätt ovanligt, men när farfar begravdes, så hölls det tal vid kistan. Men det är nog den enda gången jag varit med om det. 
  • Anonym (Camil­la)
    Wed 10 Nov 2021 07:51
    #26

    Håller med de som tidigare säger att fronta gubben när han lever. Häv ur dig det du behöver. Men på begravningen håller du färgen alt att du inte deltar.

    Du behöver samtalshjälp för att bearbeta din barndom. Få komma till ro och gå vidare. Fruktansvärd situation du befunnit dig i.

  • sextio­talist
    Wed 10 Nov 2021 07:54
    #27

    Jag har varit på en del begravningar och, förutom vid min farfars begravning, så var tacktalen till den döda vid minnensstunden efteråt.
    Och inte alltid, när min farmor begravdes, så var det ingen som sa något. När min pappa begravdes så var det nästan som vi funderade på vi borde haft någon form av toaatmaster (pappa dog mitt i livet  och hade ett stort nätverk)
    Men en snabb formell begravning, säger väldigt mycket mer än ett ord på minnesstunden

  • nernu
    Wed 10 Nov 2021 08:09
    #28

    Om det handlar om vad folk på byn tycker om dig så rekommenderar jag inte att du säger sanningen på begravningen. Även om du har rätt kommer det bli du som framstår som osympatisk och konstig för så gör man bara inte.

  • Wed 10 Nov 2021 09:22
    #29

    Varför ens gå på begravningen?
    Om någon skulle fråga varför jag inte vill vara med eller varför jag inte var där skulle jag bara svara att personen som gått bort inte förtjänade min närvaro.

    I min värld finns inga som helst måsten att gå på en begravning oavsett vem som gått bort. 


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (tydli­gt)
    Wed 10 Nov 2021 10:25
    #30

    Först och främst tycker jag att du ska tala om för den sorgliga ursäkten till pappa som du har exakt allt du känner när du fortfarande kan, gör det, annars blir du aldrig fri.

    Sen kan det bli tydligare än att utebli från begravningen, varför ska du gå ditt och sitta och hyckla när han är en hatisk och elak människa, gå inte dit, det kommer att säga allt.

Svar på tråden Hur mycket sanning tål en begravning?