• Lavini­aLetit­ia
    Fri 12 Nov 2021 08:53
    3249 visningar
    7 svar
    7
    3249

    Lägre iq på IVF barn?

    Ja, IVF-barn föds ju ofta för tidigt, och det kan påverka både intelligensen och en lång rad andra funktioner i kroppen och hjärnan. 


    Ellie skrev 2021-11-11 20:01:19 följande:

    Jag tvivlar på att begåvning är inblandat i spermieracet. Då är väl fysiska egenskaper bättre.
    Det jag kan tänka mig är om man skaffar barn med donator kan IQ bli lägre än föräldrarnas, men jag vet inte hur studien var upplagd.


    I Sverige kan man inte välja donatorns egenskaper, utan det är läkaren som matchar bara de yttre egenskaperna med den sociala pappans, på ett ungefär. Alltså typ hudfärg, hårfärg, ögonfärg och kroppslängd. Så att det inte ska bli uppenbart för alla på en gång, att han inte kan vara den biologiska pappan. Men i andra länder - som USA t.ex. - kan man göra så. Den som tar emot sperman kan läsa långa profiler på donatorerna och välja, t.ex. någon som är snygg eller atletisk eller intelligent, alla resultat och bevis på detta finns ju uppladdade.

    Jag har läst om amerikanska kvinnor, som känt sig tvungna att gifta sig med män som inte är särskilt attraktiva för att de haft begränsade möjligheter att träffa någon, som låtit inseminera sig i smyg med en attraktiv mans sperma. För att barnet ska få bättre förutsättningar i livet. Säkert finns det någon som valt till intelligens på samma sätt, om de fått nöja sig med en lågbegåvad man. Och andra egenskaper också, såklart. 
Svar på tråden Lägre iq på IVF barn?