• Mon 15 Nov 2021 17:25
    3495 visningar
    12 svar
    12
    3495

    Medsökande som förälder

    UniformYankie skrev 2021-11-15 16:16:20 följande:

    Kan råda dig att absolut inte ställa dig som medsökande.

    Hellre att de bor fattigt och litet tills båda har stabil ekonomi och känner sig säkra på att de kan betala tillbaka och inte hamnar i skiten om den ena missköter sig. Man bör ha levt knapert och trångt nån gång i sitt liv tror jag, det är bättre än att stå med skulder upp till öronen när man är 40.

    Blir hon av med sitt CSN och inte kan plugga mer blir det ju svårare/omöjligt för henne att betala tillbaka lånet. Har hon dessutom CSN LÅN så har hon ju dessutom även det lånet att betala tillbaka.

    Betalar hon inte tillbaka så står du med hela skiten ensam, vilket sätter dig i riskläge och kan skapa en tråkig konflikt er emellan.

    Att stå som medsökande med killen är också (iaf i mina ögon) helt uteslutet. Som sagt, missköter han sig står du ensam med allting, skulle det t.ex ta slut mellan dem kanske inte ens kan kontakta honom om du ser att han inte sköter sin del av betalningen.

    Jag hade sagt nej. Hade snarare känts fel att säga ja då det (bortsett från risken för dig själv) innebär ett slut på dotterns studier, samt att hon blir skuldsatt upp över öronen och inte har goda utsikter att betala av lånet när hon står utan jobb (?) och utbildning.

    Killen kan fortsätta spara och dottern kan fortsätta sina studier (och ev spara en slant i månaden från CSN och sommarjobb) utan att bli skuldsatt upp över öronen. Bor de tillsammans? Vad gör det så akut för dem att köpa boende?

    Man kan inte ta illa upp om ens familj inte vill ställa sig som medsökande. Långt ifrån alla går med på det, och i detta fallet är det dessutom för allas bästa du skulle säga nej.

    Lycka till!


    Man blir inte av med csn för att man äger sitt boende så jag vet inte varför det skulle vara ett slut på studierna? Det är troligen bostadsbidrag hon blir av med, vilket ju är fullt rimligt.
  • Mon 15 Nov 2021 17:26
    #5
    +1
    Gabby76 skrev 2021-11-15 15:15:05 följande:

    Min dotter pluggar och får något bidrag för boende. Hennes kille har fast jobb och kan ta lån för en bostad, men han behöver en medsökande för att få igenom lånet. Jag kan hjälpa till, men vill inte stå tillsammans med honom, utan hade velat stå med min dotter. Hon blir av med sitt sk bidrag om hon står med på lånet  och då kan hon inte plugga klart.

    Hade ni hjälpt dem med detta om ni var jag? De har 400.000 kr tillsammans till kontantinsatsen och tar lån på 1,450.000 ungefär. Han som har 26.000 kr/mån kan inte ensam få igenom lånet. 

    Finns där några nackdelar för mig att gå in som medsökande på lånet här?


    Nej, jag hade inte gått in i ditt ställe. Åtminstone inte så länge du inte har såpass god ekonomi att du inte får försaka saker och kan stå som ensam betalningsansvarig om det vill sig illa. De har ju dessutom boende som jag förstår dig.
Svar på tråden Medsökande som förälder