Inlägg från: Anonym (Gravid v 16) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gravid v 16)

    gravid, tidig fostervattenavgång v 16

    Hej!
    Försöker hitta info men lyckas inte.
    Står inget på 1177 om tidig fostervattenavgång (v 16) och inga rutiner för vilken vård/behandling patient ska få/har rätt till..

    Jag är alltså i v 16 och i måndags trodde jag att jag kissade på mig (3 ggr). Jag fick byta trosor och byxor varje gång. Det rann helt okontrollerat. 
    Trodde först att jag led av inkontinens-deluxe. Men på em när jag var kissnödig "på riktigt" så kunde jag hålla mig hur länge som helst utan att en droppe kom ut. Började då fundera på vad som egentligen rann ut....
    Det rann även  2 gånger till under kvällen samt 1 gång på morgonen. 
    Började ana att det var fostervatten då det inte lutade något...

    Ringde MVC som inte hört talas om liknande innan och sa att jag borde åka in till gynakuten.

    Åkte dit, fick träffa en gynläkare och sedan en bm som konstaterade via UL att det inte var mer än 18 ml (normalt = 50 ml) fostervatten kvar.
    Fostret lever, hjärtat slår och hen låg där inne och hickade. Så allt är än så länge bra med fostret. 

    Läkaren dömde ut graviditeten direkt och sa att jag ska fundera på när jag vill göra abort (trots att fostret lever och mår bra!). Att jag kan vänta till v 18 ( att socialstyrelsen kommer godkänna även då). 
    Hon sa att hon ska ringa specialistmödravården för att dom ska ge mig en second opinion men dem sa att dom inte kan ta emot mig...

    När jag läser olika trådar här med andra som haft extremt tidig fostervatten-avgång verkar det vara olika hur man blir omhändertagen. Någon blev inlagd för observation för att se om det fylls på med vatten/minskar ytterligare. Någon fick strikt restriktion om sängvila och jag blev bara hemskickad med en lapp och bokad tid till abortmottagningen trots att fostret lever.... 

    Någon annan som haft fostervattenavgång i v 16 och vill dela med sig om vilken vård ni fick, hur det gick osv?

  • Svar på tråden gravid, tidig fostervattenavgång v 16
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (hjhj) skrev 2021-11-17 10:10:00 följande:

    Kan inte hjälpa med vill bara säga, fan vad dåligt bemötande du fått. Det där skulle du säkert kunna anmäla om du orkar det senare. Och vaddå MVC har inte hört talas om det?! Har dom inte hört talas om tidig vattenavgång? Då behöver dom gå om sin utbildning. 


    Ja, men man känner sig så vilsen. Vet liksom inte vad jag kan "kräva" eftersom det inte står något på 1177 om hur det ska gå till.
    Vill ju inte välja att göra abort om jag vet att det finns minsta chans till att ex fostervattnet kan fyllas på och att fostret inte tagit skada av att ligga i för lite vatten x-antal dagar.

    Har bokat privat UL imorgon på Carlanderska. Tanken med det besöker är att se om vattnet minskat ytterligare eller om det är samma mängd som igår/ eller kanske fyllts på lite... 

    Någon jag läste om här hade blivit erbjuden abortpiller direkt men tackat nej och vattnet fylldes på, hon födde senare en frisk flicka... Så jag förstår inte hur läkaren kunde döma ut graviditeten bara så. 
    Man vill ju gärna att det ska följas upp för att veta åt vilket håll det går... 

    Har legat i soffan hela dagen och försöker röra mig så lite som möjligt. Vid lämning av barn imorse kände jag att det rann direkt när jag var ute och gick så nu blir det liggande vila i soffan...
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Elin) skrev 2021-11-17 17:02:40 följande:

    Jag reagerade också på bemötandet och beklagar att du blev så nonchalant bemött i en så redan jobbig situation.

    Tycker du gör rätt som avvaktar för att se om FV fylls på och vilar. Stå på dig när det gäller vården och våga säga vad DU vill eftersom det är DIN graviditet.

    Hoppas det ordnar sig <3


    Tack!!

    Ja, alltså igår var jag helt chockad. Men tänker att om vk får se imorgon att det fyllt på när vi är på privata Ul så kmr jag åka tillbaka till gynakuten och kräva att dom bokar in mig för uppföljning.

    Så jobbigt att man ska behövs ?bråka? för sin rätt till vård?
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (....) skrev 2021-11-17 20:38:20 följande:
    Men det är inte gynakutennslm tar sig av uppföljning. Det gör din barnmorska på MVC. Gynakuten är till för akuta situationer, inte uppföljningssituationer.
    Fast vad tänker du att MVC ska göra i detta fall? Dom har inte specialister? Det känns ju som ett särskillt/ovanligt fall då behöver det följas upp av någon annan än bm. Spec mödravården tar inte emot utan hänvisar till gynakuten om man inte hunnit göra RUL så jo det är gynakuten jag enbart kan vända mig till. 
    Redan pratat med MVC som säger detsamma....
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Elin) skrev 2021-11-18 12:41:56 följande:

    Men borde man inte kunna bli inlagd på en gynavdelning på sjukhuset vid sådana här fall?

    Hur gick det på ultraljudet idag?


    Jo, det verkar så då det är flera andra som blivit inlagda för observation?.

    Men inte jag.

    Mig tog man inte ens odling på?

    Hittade också rutiner för SU där det står att man vid misstänkt vattenavgång ska använda descutan på verktygen(eller vad det heter) pga hög infektionsrisk men det gjorde dom inte heller? (samt att man alltid ska ta odling och skicka på analys).

    Jo, det gick ?bra?. Hjärtat slår Fostret lever och rörde sig.

    Fostervattnet har ökat från 18 mm till 55 mm så det känns ju positivt?

    Men bm var tydlig med att hon eg var fel person, att vi borde få träfa läkare vilket vi kmr få göra på abortmottagningen. Och hoppas på att få svar där på vissa frågor, som ex hur lång tid klarar sig ett foster utan fostervatten utan att få skador på lungor etc
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Elin) skrev 2021-11-18 23:32:19 följande:

    Vad positivt! Men om FV ökat i mängd och hjärtat slår, varför blir du inte inlagd? Kan du inte kräva det? Varför skickar de dig till abortmottagningen? Hur mår du i allt det här?


    Ja, jag vet inte.

    En läkare från gynakuten ringde upp.

    Hon sa att det ju var positivt att mängden fostervatten ökat och att på abortmottagningen förväntas jag inte ha tagit ett beslut utan där kommer jag få träffa specialist+Läkare som kommer göra ny bedömning och gå igenom allt.

    Hon var väldigt förstående och sa att det såklart är helt vårt beslut och att hon hoppas specialisten kan svara på våra frågor.

    Frågade ang sängvila men det rekommenderar dom absolut inte. När man är gravid är det ökad risk för blodpropp och är man stillasittande (liggande) ökar risken också och då är det mkt högre risk för blodpropp?

    Tänker att jag bara tar det lugnt, kmr inte träna eller bära tungt?

    Åh tack för att du frågar!

    Jo jag mårväl ok. Pendlar mellan hopp och förtvivlan.

    Vill så klart kämpa för det ev framtida barnet och änsålänge kan dom ju inte säga att hen tagit skada. Men vill samtidigt inte att mitt ego och vilja att ha barn ska orsaka lidande och smärta för ett sen levande barn som får utstå massor med ingrepp eller får sämre livskvalitet. Men då går tankarna tillbaka till MEN TÄNK OM HEN FÖDS OCH ÄR FRISK. Då har jag valt att abortera ett foster som kunde bli ett frisk barn?

    Så tankarna svingar fram och tillbaka

    Men jag fasar också inför att vi ev måste ta beslut om abort och att gå igenom själva aborten. Att få se fostret som Ju kommer vara en minimänniska? känns som man kommer bli ärrad för livet och få psykbryt där och då..
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Elin) skrev 2021-11-20 16:27:38 följande:

    Men vad bra, då kommer du få hjälp nu då. Hoppas det går bra hos läkaren och att FV ökar ännu mer. Jag förstår att det måste vara jättejobbigt och tyvärr finns det inte så mycket mer att göra än att ta en dag i taget. Jag håller verkligen tummarna för att det slutar bra! Kram


    Ja? tänk om man bara kunde spola fram tiden?

    Tack ska du ha!!

    Kram!
  • Anonym (Gravid v 16)
    Finley skrev 2021-11-26 02:02:15 följande:

    Hur går det för dig? <3


    Hej! 
    Åh, det går sådär. 
    Var på UL igår och då hade vattnet minskat ytterligare. 
    Har dock inte känt när det läckt de (inte känt något sedan förra veckan..).
    Läkaren som tog mått på fostrets huvud och lår kunde se att fostret är mindre än det ska vara i denna veckan (är i v 17 nu) så den har troligtvis stannat av i tillväxt  
    Så vi har en ny tid på abortmottagningen 3/12 och dom kommer göra en sista koll men det blir ju med högsta sannolikhet abort
    Fasar verkligen för aborten då man behöver föda fram fostret, och bara det känns som ett trauma ....
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Teddy) skrev 2021-11-26 02:28:24 följande:

    Jag undrar också. Jag hoppas verkligen att det går bra!


    Tack för er omtanke! 
    Har svarat  ovan... 
    Tyvärr ser det ju inte så ljust ut  
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Hjärtat) skrev 2021-11-26 09:20:12 följande:

    Åh TS jag blir så ledsen :(

    Är du hemma och är sjukskriven? Hoppas hoppas hoppas att vattnet fylls på och att det går åt rätt håll. Har du lämnat nå odlingar ifall du har infektion ? Får du antibiotika ?


    Nej, jag jobbar som vanligt men har ji världens finaste chef.

    Ligger hemma i soffan och jobbar

    Har nyligen bytt jobb och chefen anställde mig+en till (eg var det bara en tjänst som skulle tillsättas) så vi har inte super mycket att göra så det känns ok att jobba.

    Åh tusen tack!! Jag hoppas också det!!

    På första besöket tog dom inga prover men var på gynakuten igår (kände mig konstig och blev orolig att det var ngn infektion på g) och då tig läkaren äntligen odling för hon såg att dom inte gjort det på första besöket?

    Men ingen infektion än så länge..
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Lovis) skrev 2021-11-26 09:43:50 följande:

    Vet de vad det kan bero på? Vattenavgiften? Är det en infektion?

    Jag tänker att oavsett utgång så måste ju åtgärder sättas in. Låter ju helt fruktansvärt !!

    All omtanke till dig Ibsens jobbiga stund.


    Tack så mycket!!

    Ni är så himla gulliga allihopa!

    Nej, ingen kan svara på vad orsaken är.

    När fostret fötts får man skicka det på obduktion analys.

    Men läst att några orsaker kan vara:

    Infektion i livmoder

    Cellförändringar i livmoderhalsen

    Kromosomfel

    Men vi får helt enkelt vänta och hoppas att det går att få ett svar.

    Det jobbiga är att om man drabbats av tidig fostervattenavgång en gång så är det risk för det även i kommande graviditeter
  • Anonym (Gravid v 16)
    Anonym (Elin) skrev 2021-11-26 13:04:30 följande:

    Jag känner så med dig och det var verkligen tråkigt och höra, men hoppas det finns en chans i alla fall. Jag hoppas att du och din sambo/man kan finna tröst och styrka hos varandra <3


    Tack så mycket för omtanken!!

    Uppskattar verkligen alla varma fina ord från er alla!
Svar på tråden gravid, tidig fostervattenavgång v 16