• Sun 21 Nov 2021 08:17
    6270 visningar
    21 svar
    21
    6270

    Utländsk barnuppfostran

    Hej! Undrar hur det ser ut på övriga platser i landet - har ni på er ort problem med utländska föräldrar som inte har koll på sina barn?

    Bor på mindre ort och runt 2018 fick vi hit enorma mängder syrier/afghaner. Tyvärr har detta verkligen inneburit en förändring och problem.

    Vi mellanlandade (sålde vårt hus och fick inte tillgång till vårt nya på ett tag) i en lägenhetsbyggnad på vår lilla ort runt 2018, då var det ett flyktingboende mitt över vägen. Föräldrarna hade verkligen noll koll och jag anmälde flertalet gånger till soc men inget hände. Man lät tex barnen springa ut mitt i vintern utan skor. En pappa la ned sitt spädbarn på en handduk på en snöhög (bebisen hade bara vanlig body och byxor på sig, varken overall eller mössa) och kommunen fick sänka hastigheten i hela området för barnen sprang rätt ut i vägen och höll dagligen på att bli överkörda. Det fanns massa tomt kring boendet, ändå cyklade barnen på vår lägenhetsbyggnads parkering och både utsatte sig för risk och repade flertalet bilar.

    På öppna förskolan på sista tiden har det diskuterats att dessa barn tar över och förstör för andra barn på lekplatserna (puttar undan andra barn när dom vill ha en viss gunga, kör i full fart med såna små ?elbilar? inne på lekplatsen (där det står att det t.om är cykelförbud) så man vågar inte låta sina små barn gå en meter ifrån en pga risken av bli påkörd osv).

    Förra helgen var vi på en mysig liten marknad och där hade en utställare tagit med lite djur som barnen kunde få titta på. Alla ?svenska? barn går fint fram med sina föräldrar pch tittar, djuren är väldigt tama så man kan klappa dom osv.. Plötsligt kommer en klan med utländska barn, mellan 4-10 år gamla kanske, ungefär 10 st. Springer fram och knuffar iväg/klättrar över vår vagn som vi ställt en liten bit från staketet (alltså en unge på riktigt var halvt nere i vår åkpåse för att den tvunget behövde KLÄTTRA över vår vagn??) dom puttar undan alla andra barn, klättrar upp på staketet och står där och SKRIKER. Djuren blir stressade och börjar springa i cirklar. Personerna som hade med djuren försöker få dom att sluta klättra upp på staketet och få dom att första att dom inte kan skrika så - men barnen totalt ignorerar detta och fortsätter. Jag börjar då kolla mig omkring- VART är föräldrarna? Som vanligt står dom i en klunga och diskuterar, ingen kollar en gång bort mot barnen. Stod ändå en stund och iakttog för tänkte att dom MÅSTE ju också höra hur barnen skriker- men icke en gång att dom vände huvudet mot barnen.

    Är detta en kulturgrej? Har man inga kösystem? Har man helt enkelt inte koll på sina barn? Menar man då att andra ska uppfostra? Det går ju inte när dessa barn aldrig lyssnar på tillsägelse.

    Verkligen blivit en helt ohållbar situation här och tråkigt när man ständigt ska behöva säga till sina egna barn ?nej så som dom barnen gör får du absolut inte göra?.

    Fullt medveten om att detta inlägg blir otroligt generaliserat, så ha gärna i åtanke att självklart inte alla som kom hit är på detta vis och att det självklart finns även svenska föräldrar som inte har koll, men detta har verkligen blivit en stor grej som diskuteras av personal på förskola osv också då man verkligen inte vet hur man ska hantera denna ohållbara situation.

  • Svar på tråden Utländsk barnuppfostran
  • Sun 21 Nov 2021 09:55
    #5
    fjanten skrev 2021-11-21 08:31:55 följande:

    Jo, har liknande erfarenheter när man är på vissa platser. Lekland, exempelvis. Dit åker vi enbart vissa tider nu, annars kryllar det av barn från vissa länder där föräldrarna har noll och ingen koll. Deras barn kunde ju leva rövare och meja ner och knuffa undan andra barn helt hänsynslöst, för deras föräldrar hade ju ingen koll alls på dem. I svågern och svägerskans stad brukar det bli problem på köpcenter/gallerior i vissa områden: tydligen brukar vissa föräldrar bara lämna barnen där att sköta sig själva medan de drar iväg åt annat håll. Minns själv också när jag var barn och asylsökande skickades till min hemstad och barnen som kom levde rövare, men de flesta kom ändå in i samhället hyfsat snabbt - i alla fall kristna flyktingar som fick kontakter genom t.ex. kyrkan - det ledde till jobb, bostäder m.m. De muslimska flyktingarna hade och har det tuffare att komma in i samhället.


    Också upplevt extrema problem på lekland. Verkligen tråkigt.

    Ja, kyrkan kan säkert hjälpa en hel del. Men samtidigt tycker jag så mycket integrationsarbete görs (iallafall i min kommun) att även övriga borde kunna komma in i samhället rätt snabbt.

    Tror dock majoriteten av papporna på min ort kommit in i arbete, men nog inte sett någon av mammorna till dessa som jobbar..
  • Sun 21 Nov 2021 10:00
    #6
    Vargaflickan skrev 2021-11-21 08:37:50 följande:

    Ja, det är generellt så med MENA folk, pojkarna (för jag antar att barnen var pojkar) får i princip härja fritt medans flickorna är det tight koppel på.


    Nja det är rätt blandat faktiskt. I detta fallet var majoriteten av barnen flickor. Tycker väldigt ofta det är just flickor som har hemsk attityd och puttas och tar saker och bara tycker sig ha rättigheter. Var nyligen på en utställning riktad för barn varpå en 4-årig flicka gick fram och tog köksgrejer som min 1-åriga son lekte med ur händerna på honom och förklarade ?nu ska jag leka med detta, du får gå iväg? jag blev då förbannad och sa till henne att sonen lekte med detta men att dom kunde dela. Hon fortsatte ta allt och ropade på sin familj (var både föräldrar och typ farföräldrar med) som inte alls reagerade på hennes beteende utan snällt satte sig och lekte med henne medan hon bossade om exakt vart dom skulle sitta osv. Sa då till dom att jag tycker det är fruktansvärt att uppmuntra hennes dåliga beteende och dom svarade att dom inte förstod vad hon gjort för fel. Kan ju säga att jag gick därifrån rätt förbannad? Så dessa hade ändå hyfsad svenska- räknar då att dom har integrerats meeen ändå denna syn på uppfostran..
  • Sun 21 Nov 2021 10:03
    #7
    -1 +1
    Drottningen1970 skrev 2021-11-21 08:53:29 följande:

    Vet du vilken KLAN barnen tillhörde? I såna fall kan man ju ta upp saken med klanledaren..

    Men allvarligt talat så SKULLE man kunna ha en seriös diskussion om olikheter i förhållningssätt från dessa föräldrar och orsakerna bakom och lösningar. Men man det känns inte görligt när inlägget dryper av förakt, fördomar där man benämner små barn som en KLAN.

    Kamma dig.


    Menade klan som i större grupp människor.

    Men ja, senaste åren har jag absolut fått förakt för dessa människor då dom verkligen förstör min hemort. Tror många människor som inte tidigare varit på detta vis känner så - allt eskalerade helt enkelt kring 2018 och folk orkar inte längre?
Svar på tråden Utländsk barnuppfostran