• Ebo88

    F-ledig, ska månadslönen sänkas?

    Bf0419 skrev 2021-11-23 23:16:17 följande:

    Hej!

    Jag ska vara ledig en dag i veckan, f ledigt utan att ta ut någon f penning. Ska månadslönen sänkas då?

    Min kollega som har samma schema som jag men har kvar sin fasta månadslön men ?stämplar? ut varje vecka hon är ledig.

    Vi får samma lön, obetald ledig dag.

    Men hennes årsinkomst blir ju högre? Eftersom månadslönen ligger kvar? Min lön är sänkt från början.

    Hon har sagt att hon tar ut f-penning de dagar hon är ledig (fast hon inte gör det).

    Vem gör rätt? Hur ska man tänka?


    Din kollega gör ju fel. F.kassan kommer få reda på att hon inte jobbar heltid och inte tar ut f.ledigt så hennes SGI kommer att påverkas.

    Jag har en tjänst på 80% på ett nytt jobb sen januari 2021. (mån-tor) men på fredagar så lägger jag en f.ledig dag bara för att min SGI inte ska sänkas till den årslön jag har idag, från nya jobbet. Jag säkrar ju min förra årslön på heltid genom att göra så. Hade jag inte lagt in en f.ledig dag så hade min årslön baserats på en årslön på endast 80% så om jag blir sjukskriven igen eller mammaledig så skulle jag i så fall inte ha fått lika mycket om jag inte lägger en f.dag
  • Ebo88
    Anotherone skrev 2021-11-24 09:30:57 följande:

    Kollegan gör inte fel i sak.

    Det finns två olika sorts föräldraledighet, en där man går ner i tid utan att ta ut föräldrapenning. Då sänks ens SGI. 

    Och sen en där man täcker upp med att ta ut föräldrapenning och därmed bibehåller in SGI.

    Hur det ser ut från arbetsgivarsidan är dock detsamma. Två medarbetare med 100% tjänst i botten som väljer att gå ner 20% får löneavdrag med 20% = får 80% lön utbetalt varje månad. Sen om den ena tar ut föräldrapenning och den andra inte är inte relevant för arbetsgivaren. Det är upp till personen själv.

    Kollegan som inte tar ut föräldrapenning lär förr eller senare vabba eller kanske blir hen sjuk. Då utreder FK underlaget, dvs personens SGI. I det läget brukar man också skicka en förfrågan till arbetsgivaren som ska intyga de uppgifter man lämnar. Om medarbetaren anger sin årslön på heltid och jag från arbetsgivarsidan anger en lön på 80% så kommer de ju att återkomma med motfrågor och så småningom sänka SGI'n. Det tråkiga för kollegan om hen inte tar ut f-penning är ju om hen "tror" att det inte spelar roll. Det kan bli en trist överraskning sen i så fall.

    3 §   Det finns följande sex former av föräldraledighet för vård av barn m.m.:   1. Hel ledighet för en kvinnlig arbetstagare i samband med hennes barns födelse och för amning (mammaledighet, 4 §).   2. Hel ledighet för en förälder tills barnet blivit 18 månader eller, under förutsättning att föräldern då har hel föräldrapenning, för tid därefter (hel ledighet med eller utan föräldrapenning, 5 §).   3. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel eller en åttondel medan föräldern har tre fjärdedels, halv, en fjärdedels respektive en åttondels föräldrapenning (delledighet med föräldrapenning, 6 §).   4. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel tills, i huvudfallet, barnet fyllt åtta år (delledighet utan föräldrapenning, 7 §).   5. Ledighet för en arbetstagares tillfälliga vård av barn (ledighet med tillfällig föräldrapenning m.m., 8 §).   6. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel om det för barnet lämnas omvårdnadsbidrag (ledighet med omvårdnadsbidrag, 9 §).


    Men hon gör väl fel i sak när hon säger att hon tar p.pennig och behåller samma lön fast sen tar hon inte ut det ? TS skriver ju att hon tar ut f.penning och inte f.ledighet? Men hon ansöker inte om det hos f.kassan. Då gör hon ju fel, för hon behöver ju sin månadslön.
Svar på tråden F-ledig, ska månadslönen sänkas?