• Anonym (Mamma­H)
  Tor 25 nov 16:30
  1155 visningar
  12 svar

  Blöja snart 5 år.. Hjälp!

  Hej! Min son på 4,5 år använder fortfarande blöja. Till och från har han haft kalsonger på men det varar inte så länge.. Grejen är att han kan gå runt i en bajs blöja om jag inte märker av att han bajsat, så han blir lätt röd om rumpan. Jag bruka ha koll på när han bajsar för han ställer sig oftast i ett hörn och klämmer. När jag lyfter upp och lägger han på skötbordet bruka jag fråga om jag ska sätta på kalsonger men då skriker han och gråter.. Han vill knappast att jag ska byta blöja för han är rädd att han inte ska få en ny blöja. Vad ska jag göra? Han har bara lyckats bajsa i toaletten EN gång.. Nu känner jag att min lilla underbara son ska bli fri från blöja, han fyller ändå 5 år i januari.. Hur ska jag få han att klämma i toaletten och inte i blöjan? Kan dock tillägga att när han haft kalsonger på sig så klämmer han ändå, och bajsar i kalsongerna så jag känner att blöjan är bättre än att få bajs i kalsongerna. 

Svar på tråden Blöja snart 5 år.. Hjälp!
 • Anonym (så länge)
  Tor 25 nov 16:34
  #1

  Så länge du låter honom vara bekväm så kommer han välja att vara bekväm. Om du intehela tiden räddar hans bekvämlighet så kommer han aldrig bli blöjfri. 

 • Anonym (så länge)
  Tor 25 nov 16:35
  #2
  +1
  Anonym (så länge) skrev 2021-11-25 16:34:25 följande:

  Så länge du låter honom vara bekväm så kommer han välja att vara bekväm. Om du intehela tiden räddar hans bekvämlighet så kommer han aldrig bli blöjfri. 


  Om du hela tiden räddar hans bekvämlighet så kommer han aldrig bli blöjfri.
 • Tor 25 nov 16:36
  #3

  Låter inte normalt. Låter som att han lever i en dysfunktionell familj.

 • Anonym (Slutd­altat)
  Tor 25 nov 18:05
  #4

  Om han inte har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning är det hög tid sluta behandla honom som en bebis. Gör som vi andra gör när de är ca 2 år: sätt honom på toa jätteofta. Och kommer det nåt så kommer det och annars gör man om det ganska snart igen. Tills de fattar. Vilket borde gå snabbt i hans ålder.

 • Anonym (Teddy­)
  Tor 25 nov 18:17
  #5

  Har ni i familjen aldrig funderat på varför er femåring fortfarande har blöja? Vad säger BVC? Vad säger förskolan? Har ni gjort utredning på pojken? Naturligtvis är det så att barn i den åldern inte vill vara en bebis och ha blöja ifall utvecklingen är normal.

 • Anonym (Kajsa­)
  Tor 25 nov 18:18
  #6

  Sluta med blöjor.Han kommer att lärä sig baja på toa.

 • Tor 25 nov 18:22
  #7

  Nu har det gått lite väl långt som du säkert känner själv. Så ta till något drastiskt tex testa att muta, om det är något som lockar tex godisbit, skärmtid eller liknande så drar du/ni in helt på detta ett tag.
  Förklara att sådant är till för stora barn, inte småbarn med blöja.
  Så använda toa = få 1 godisbit per dag eller få skärmtid varje dag eller vad ni tycker är lämpligt.

 • Anonym (Lm)
  Tor 25 nov 18:32
  #8

  För vissa barn lossnar det sent, svårt att fatta för folk som inte haft ett sådant barn. Vi hade det likadant med vår dotter. Hon är helt normal. Väldigt envis med vissa saker och blev på något vis obekväm att gå på toa på förskolan och då ville hon inte hemma heller. Pratade med förskollärare och hon sa att de har något barn i nästan varje årskull som det är så för, att det är svårt att sluta med blöja.

  Sen från en dag till en annan lossnade det bara och sen hände inte en enda olycka. Förskolan var till stor hjälp här, så tycker du ska se hur ni kan samarbeta och få hjälp där.

 • Anonym (Muta)
  Tor 25 nov 18:36
  #9

  Vi mutade vår son. Ett papper med tio rutor på. För varje gång han bajsade på toan kryss i en ruta. När alla tio var fyllda, en eftertraktad leksak. Funkade perfekt.

  Och slutq använd skötbord, det är verkligen hemskt, han är ju ingen bebis. Dusch om ni ska rengöra!

 • Tor 25 nov 20:14
  #10

  Oj vad jobbigt! Jag förstår att du inte vill skrämma honom så han tror att han inte får någon ny blöja. Jag tror på att det måste vara barnets val men att vi som föräldrar får försöka pusha och hitta knep så barnet känner att det är sitt val.

  Påstår inte att mitt sätt är det bästa eftersom mitt barn inte är blöjfri ännu och är snart 2,5 år. Men vi har erbjudit pottan sedan strax före 1 och sätter på pottan eller toan regelbundet. Och ja, mutor förekommer, både favoritboken, spela på mobilen, potta framför tv eller äta snacks. Allt för att avleda. I vissa perioder har det absolut inte gått och då har vi inte gjort någon grej av det. Men antalet bajsblöjor vi bytt senaste året kan räknas på en hand, vi ser tecken innan bajset kommer och sätter på pottan eller toan.

  Nu är hon dessutom nästan helt torr, ibland torr i flera dagar i sträck. Som sagt var, vi har inte kört någon hårdträning utan fått det som en del av rutinen bara och jag tror att det inte kommer att bli någon grej att plocka blöjan så småningom.

  Reagerade även jag på skötbord. Trodde inte att det förekom att lyfta upp så stora barn på skötbord.

 • Anonym (Svårt­)
  Mån 29 nov 11:51
  #11

  Har han blöja hela tiden eller bara när han behöver bajsa?

  Om han har blöja på sig hela tiden skulle jag börjat med att få honom till att kissa på toaletten och ha kalsonger vanligtvis men om han vill bajsa får han givetvis en blöja att bajsa i men att han då bör vara på toaletten och bajsa.

  det blir ju ett steg i rätt riktning tänker jag. 

  sedan hur går det på natten? är han torr och sover utan blöja? i så fall kan ni ju säga att nu har vi x antal blöjor kvar när dom är slut får vi prova bajsa på toaletten. då ser han och kan förbereda sig för det  

 • Anonym (Svårt­)
  Mån 29 nov 11:52
  #12

  Hur går det på förskolan? vad säger personalen där?

Svar på tråden Blöja snart 5 år.. Hjälp!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...