• Fri 26 Nov 2021 08:28
    3093 visningar
    34 svar
    34
    3093

    Varför avgick Magdalena Andersson?

    Jag fattar inte heller. Iom att det var en omröstning om ny statsminister fanns det ju ingen regering som MP kunde hoppa av från, då statsministern väljs först och sen utser statsministern sina ministrar. Att MP satt i SLs regering gör inte att de sitter i MAs regering per automatik. Att hon trodde de skulle det är för mig inte samma sak.

  • Fri 26 Nov 2021 09:15
    #10
    Flash Gordon skrev 2021-11-26 08:57:14 följande:

    Stefan har varit statsminister hela tiden. Sverige har ännu inte haft någon "kvinnlig statsminister" även om alla uttrycker det så. Hon är bara framröstad som föreslagen ny statsminister.

    Bytet sker inte förrän Kungen har sagt sitt på en konselj.

    www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/

    Även MP sitter kvar i denna övergångsregering som Stefan leder sedan ett antal veckor tillbaka - trots att de "hoppat av".


    Precis. Nu sitter ju övergångsregeringen.
    Anonym (ML) skrev 2021-11-26 09:03:44 följande:

    Du har missuppfattat det hela. Talmannen pratade med alla partiledare om deras möjligheter att bilda regering och deras stöd.

    Det dom röstade om var en regering bestående av S och MP, när ett parti sen hoppar av måste ny sondering göras, det hela har gått rätt till parlamentariskt.

    Magdalena Andersson kan inte beskyllas för detta utan det är den ordningen man måste följa.

    Hade varit likadant vem det än gällt.

    Nu har talmannen pratat med alla igen och ny omröstning göra och då om regering med enbart S.

    Partier skulle alltså kunna göra annan röstning denna gång om dom inte ville att MP skulle vara med men alla kommer att rösta som förra gången.

    Men det är alltså olika förutsättningar, förra omröstningen gällde regering med S och MP, nästa gäller regering med bara S.

    Man måste veta vilken regeringsbildning man röstar för.


    Är det så rent formellt? Formellt trodde jag att man bara röstar på statsministern och statsministern utser regeringen. Sen att man vid omröstningen trodde att regeringen skulle bestå av S och MP är inte samma som att det var en förutsättning för omröstningen.

    Det var ett tag sen jag läste det kapitlet i regeringsformen men har verkligen för mig att riksdagen väljer statsminister, statsministern utser statsråd. Direkt en statsminister avgår entledigas övriga statsråd.

    Övergångsregeringen har ju inte med saken att göra. Den sitter ju såklart kvar tills en ny regering tillsatts. Det är jag med på.
  • Fri 26 Nov 2021 09:43
    #13
    -1
    Anonym (ML) skrev 2021-11-26 09:38:39 följande:

    Statsministern utser regeringen det är korrekt, men nu röstade man fram Magdalena Andersson och en regering bestående S och MP, som Talmannen sa, hade en vetat att MP inte tolererat att M, KD och SD s budget vann omröstningen hade han inte släppt fram omröstningen av Magdalena Andersson förens efter budgetomröstningen, då hade en omröstning skett, den som blir nu som gäller S i ensam regering.

    Det blir ju ingen skillnad denna gång men hade kunnat bli.

    Det är ju samma sak om Ulf Kristersson skulle uppdraget att sondera terrängen om stöd för att bli statsminister, säger han då att regeringen skulle bestå av M och KD och man röstar för det kan han inte sen bara ta med SD t ex.

    För vissa partier skulle ju rösta olika beroende av vilka som skulle sitta i regeringen.

    T ex Liberalerna troligtvis.


    Jag köper det inte. De röstade på MA, varken mer eller mindre. Hon hade kunnat utse en S-regering direkt. Om en majoritet hade tyckt det var fel hade hon kunnat entledigas. Nu blir det en extra vända för säkerhetsskull trots att slutresultatet blir detsamma. Onödigt tycker jag.
Svar på tråden Varför avgick Magdalena Andersson?