Inlägg från: KimLinnefeldt |Visa alla inlägg
  • KimLinnefeldt

    Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?

    Det finns massor att berätta, men här är några exempel:

    Dagen före julafton. Uppesittarkväll med teve och matlagning, slå in paket. Provsmaka skinkan varm ur ugnen, om man äter det.

    Julafton: Sova länge, smaka lite på julmaten till frukost och lunch. Klockan 15 Kalle Ankas jul på teve. Kl 16 klappöppning. Sen julbord:

    Inlagd sill, köttbullar (och falafel), julskinka med senap, rökt lammben, Janssons frestelse (potatisgratäng med ansjovis och lök), kokt skalad potatis, oskalade räkor, rödbetssallad, öl och snaps (kryddat brännvin). Bröd (julvört eller annat). Till efterrätt mandelformar med grädde och hjortronsylt, Frödinge ostkaka lätt värmd med hjortronsylt eller annan sylt. 

    Jag tycker att man kan välja i stort sett vad som helst att ha på julbordet, om man till exempel gillar tabouleh, kycklingspett och hommos men inte äter griskött. 

    Juldagen: Äta rester, leka med julklappståget, titta på gamla långfilmer.

    Annandagen: Gå på bio!

  • KimLinnefeldt
    Mortiscia80 skrev 2021-12-08 09:32:04 följande:
    Om ni inte lyckas få till text på TV:n när julkalendern sänds direkt så kan du/ni titta på SVT Play med undertexter :)

    Den här kvinnan har en jättebra webbsida med recept! Enkla att förstå och följa, i kommentarerna kan man få ytterligare tips från andra som lagat maten: www.recepten.se/ Det är alltså inte specifikt julmat men om du vet vad ni vill laga så kan du söka där. Det finns inte så mycket mat vi lagar själva till jul men egna köttbullar är gott och Janssons frestelse är en klassiker (jag gillar inte ansjovisen men det kan man ju ta bort). Mycket av maten är färdigköpt helt enkelt, även julskinkan köper vi färdigkokt numera så man bara behöver griljera.
    Jag har dålig erfarenhet av amatörkockar på nätet. Säkrare med Ica eller Coop som har egna provkök. 

    Mathem driver: www.tasteline.com/
    TV4 driver: www.koket.se/enkla-recept
Svar på tråden Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?