Inlägg från: Anonym (inte kristen men firar jul ändå) |Visa alla inlägg
  • Anonym (inte kristen men firar jul ändå)

    Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?

    Jag är inte kristen, men jag är svensk. Min mamma tillhör ingen religion alls, och jag blev aldrig döpt eller medlem i svenska kyrkan. Jag har trott att min jul har varit annorlunda än andra personers jular (eftersom det var först i skolan jag fick lära mig om att det finns folk som tror på en kristen Gud och jesusbarnet och sånt där.) Jag gifte mig dock med en man som är troende och kristen (mycket troende) Just när det gäller julen, så har han inte haft stor skillnad mot mig, som är icketroende utan julen har varit ganska lik, bortsett från att jag inte har de kristna traditionerna.


    Här är skillnaderna:


    - Min mamma har sagt att vi firar tomtarnas dag den 24 december. ----- Min mans mamma har sagt att vi firar Jesu födelse.

    - Min mamma hade alltid elektriska adventsljustakar i fönstren eftersom de inte har med religion att göra, utan uppfanns av ett företag på 30-talet som inte lyckades göra elektrisk julgransbelysning och därför fick massor av elektriska ljus över. ----- Min man vill ha julstjärnor i fönstren under hela december eftersom de symboliserar Betlehems stjärna.

    - Min mamma tänder ett ljus i adventsljustaken (ljusstake med fyra ljus, första söndagen tänder man det ena, sedan nästa söndag det andra och så vidare) för att det är så mörkt och för att vi vill ha mysigt och väntar på julklapparna. ------ Min man tänder ljusen i ljusstaken för att räkna ner till Jesu födelsedag.

    - Min mamma vill inte ha en stjärna högst upp i granen, så vi har en spira i granen (en pinne med två kulor på) vilket egentligen symboliserar Oden, i nordisk (förkristen) mytologi, Min man vill ha en stjärna i granen, eftersom han är kristen och stjärnan symboliserar Betlehems stjärna i bibeln. Man kan också ha en rosett högst upp i granen, men det är mer amerikanskt. (Vi har en spira i granen, eftersom jag inte släpper in en stjärna som symboliserar kristendom, i mitt hem.)


    - den 13 december firar man Lucia. Det har jag också gjort som barn. Då sjunger barnen på förskolor Luciasånger och klär sig i särskilda kläder. Man äter lussekatter, dricker glögg eller julmust och tittar på luciafirande på tv på morgonen (om man hinner) annars på kvällen.


    _________________
    På julafton gör vi så här:

    På kvällen innan julafton ställer vi ut en tallrik med risgrynsgröt med smält, varmt smör på toppen av den lilla klicken risgrynsgröt (det går att köpa billigt färdigt i en plastkorv om man inte äter det själv eller om man inte behöver så mycket.) utanför dörren eller på balkongen. Om det är kallt ute, så gör det varma smöret att gröten drar ihop sig, och så ser det ut som att Jultomten (säger min man) Hustomten (säger jag) har ätit av det.

    Barnen får en liten julklapp på morgonen.

    Vi förbereder julmat på förmiddagen. Min mamma har ibland haft julmat, ibland annan god mat. Nu när jag är gift och har barn, så äter vi traditionell julmat: köttbullar, prinskorvar, julskinka med senap på, rödkål, brunkål, potatis och inlagd sill och lax. Sill, lax och ägg äts först - sedan tar man en ny tallrik och äter det andra (jag äter inte sill, lax och ägg.) Min säger att man måste äta Ris á la Malta efteråt. Det är risgrynsgröt blandat med vispgrädde. Det äter inte jag. Jag äter pepparkakor.

    Klockan 15.00 sätter man på tv:n (säger min man) och tittar på Kalle Anka. Det är jättetråkigt, men "alla" gör det.


    Efter det kan man antingen äta lite till, eller så kan man vänta på Jultomten. Jultomten i min familj var en släkting eller familjemedlem (ibland jag) som tog på sig en tomteluva och tog alla paket som låg under granen och läste på etiketterna och delade ut detta till alla i familjen. ----- Min man tycker att Jultomten inte kan vara vem som helst, utan måste vara en man i familjen som smyger ut, klär ut sig, och sedan ska synas genom fönstret medan barnen står och ser tomten genom fönstret eller brevinkastet eller någonting annat. Sedan knackar tomten på dörren och säger: "Finns det några snälla barn här?" och sedan börjar dela ut paketen. Därefter går tomten ut och när den där pappan eller morbrorn eller storebrorn eller vem det nu är, kommer tillbaka, så har han sina vanliga kläder och säger: "Oj, missade jag tomten! Fick inte jag några paket?" och så har någon i familjen sparat paketen till honom.


    Efter det så fortsätter man firandet. Man äter om man är hungrig. Man leker tillsammans med barnen med deras julklappar. Vissa spelar spel eller tittar på film. Jag brukar titta på Karl Bertils julafton som går vid 19-tiden, men den kortfilmen gillar inte alla. Min man, som är kristen, brukar gå till kyrkan klockan 12, för då är det midnattsmässa (på vissa orter är det julotta, så då går man till kyrkan klockan 4 på morgonen istället.) Jag vet inte vad de gör där, eftersom jag aldrig har varit med dit.

  • Anonym (inte kristen men firar jul ändå)
    Anonym (XXX) skrev 2021-12-07 13:15:12 följande:
    Har du en annan religion? Om inte, undrar jag varför det är så viktigt för dig att dina barn ska undanhållas, att Julen handlar om Jesu födelse? Att man sedan kan ta in även gamla och nya traditioner som inte direkt är kopplade till Jesus, är en annan sak. Men om ett barn skulle berätta för mig, att deras familj firar Tomten eller (Kalle Anka) på Julafton, så skulle jag nog tro att föräldrarna lider av något begåvningshandikapp. Det skulle jag även tro, om de firade Påskharen eller hönssläktet på påsken...

    Nu citerade du inte mig, men däremot en person som svarade på mitt inlägg.


    Alltså, bara för att man firar jul på ett annat vis, så innebär det inte att man inte lär barn om det. Jag som är uppvuxen på det här viset, lärde mig av skolan och av min mamma kring varför de flesta firar jul. I skolan pratar man (fortfarande) om Jesu födelse. Jag frågade min mamma om det, som svarade att: "Ja, de som är kristna firar Jesu födelse. Vi som inte är kristna, firar Tomtarnas afton." Jag vill dessutom tillägga att jag fick en mer grundlig religionsundervisning av min mamma, än vad jag fick av skolan. Så fort jag ställde frågor om kristendomen så svarade min mamma på mina frågor. Så fort frågorna blev lite djupare, så köpte hon ett exemplar av Bibeln, av Koranen, samt att hon fick Jehovas Vittnes skrifter. Sedan satt vi tillsammans och läste och pratade om det. Faktum var att min mamma till och med bjöd in en person från Jehovas Vittne som hon diskuterade med under ett halvår eller så, samtidigt som hon jämförde med svenska kyrkans skrifter, för att kunna förklara Svenska Kyrkans lära bättre för mig.


    Varken hon eller jag är ju troende, trots det. Däremot gifte jag mig med en kristen man, som har läst en hel del teologi och religionshistoria på universitetet. Vad jag föll för, var att han helt enkelt kunde fördjupa religionsdiskussionerna mer än vad min mamma kunde.


    Vi har ett barn i lågstadieålder ihop, som tydligen fortfarande tror på "hustomten" men inte på Gud eller Jultomten (det där lär väl försvinna när han har insett att det är jag som sätter upp nissedörren varje år.) Vår son kan mycket om kristendom och religion i allmänhet på grund av sin pappas religion och genom att jag också kan en hel del kring det. Jag och min son firar förresten fortfarande "Tomtarnas afton" tillsammans med hans pappa som firar "Jesu födelse."


     

Svar på tråden Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?