• Ons 8 dec 2021 09:25
  13663 visningar
  54 svar
  +1
  Inlägg från Mortiscia80 Visa alla inlägg
  54
  13663

  Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?

  AHAS skrev 2021-11-30 12:57:36 följande:
  Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?

  Hej!

  Jag är utländsk (arabian), har varit i Sverige i 10 år nu. Mina barn vill att vi fira jul men jag vet inte hur kan jag fira julen för första gången. Vi har pyntat huset lite grann. Vi köper jul klabb också. men har aldrig planerat till julbord till exempel nångång. Jag behöver lite råd och tips om julbordet, vad gör ni på julafton och juldag? behöver vi ha på oss särskilda kläder ? ska vi ta kort till familjen?  när och hur? 
  Jag kommer bli jätte glad att få tips och råd av er. 

  Hälsningar


  Så spännande för er! :) Jag har inte läst tråden så det kanske blir dubbla råd men så här tänker jag.

  Julklappar inom familjen är fint, man brukar ge mest till barnen så klart. Det behövs inga speciella kläder, men att klä upp sig lite på julafton och juldagen är brukligt. Vi tar aldrig kort på familjen och skickar ut, vill man skicka julkort så duger köpta alldeles utmärkt.

  Ni måste inte köpa alla slags prydnader på en gång, prova er fram och se vad ni gillar bäst. Några klassiker: Stjärna som hänger i fönstret, ljusstake med sju lampor eller fyra stearinljus, julgran med kulor, glitter och ljusslinga samt något i toppen. Tomtegubbar i olika storlek som ställs runt i hemmet kan vara trevligt.

  Samma med mat, prova er fram och se vad ni tycker om! Julskinka är jättegott för min del men det beror ju på om ni följer en religion som sätter stopp där, men det finns så mycket annat ändå. I så fall kanske prinskorven också försvinner men köttbullar, sill, ägghalvor och ugnsbakad eller gravad lax är väldigt gott. Jag föredrar kokt potatis istället för Janssons frestelse, jag gillar inte alls ansjovisen men den kan man ta bort så klart. Olika tillbehör som jag kommer att tänka på är rödbetssallad, kalvsylta, majonnäs eller kaviar till äggen, gravlaxsås, gräddpastej, vörtlimpa eller vanligt hårdbröd.

  Ni kan ju utgå från mat ni redan äter och tycker om, och sedan prova ett par nya saker allt eftersom. Ni måste inte äta svenskt julbord utan kan skapa era egna traditioner! Huvudsaken är att ni trivs, det är det viktigaste med julen ändå :)

  Nej, nu glömde jag ju en sak... Det svenskaste man kan göra är väl att titta på "Kalle och hans vänner firar jul" klockan 15 på SVT ;) Har ni inte gjort det förut så kan det bli en fin upplevelse tillsammans.
 • Ons 8 dec 2021 09:32
  #49
  Anonym (första julen) skrev 2021-12-01 14:42:40 följande:
  Jag är inte OP men jag skulle vilja tacka personerna som svarade dem. Jag kom till Sverige förra året och på grund av flytten och viruset brydde jag mig och min familj inte om julen. Vi är inte kristna eller från ett land där kristna seder har mycket, om något, utrymme i samhället. Det jag vet om julen har jag lärt mig från amerikanska filmer. I år vill vi dock fira svensk jul, så jag letar runt på internet efter information. Barnen blir hajpade i skolan och dagis och de såg barnens julshow (julkalender?) i morse för att deras vänner insisterade på att de var tvungna att titta på, annars skulle det inte bli jul. Är det någon här som vet om det finns en version med undertexter någonstans? Barnen tittade på TV, inte online, och det fanns inga undertexter där så vitt jag vet. Inte för deras skull, de lär sig svenska snabbt, men jag är lite nyfiken och min svenska finns knappt. Dessutom kan någon hänvisa mig till en hemsida med svenska recept till jul? På svenska går bra, jag kan översätta med hjälp av google och en ordbok.
  Jag är ledsen om denna text är konstig och felaktig på något sätt, jag översätter två gånger, mitt språk till engelska i mitt huvud och engelska till svenska på google translate.
  Om ni inte lyckas få till text på TV:n när julkalendern sänds direkt så kan du/ni titta på SVT Play med undertexter :)

  Den här kvinnan har en jättebra webbsida med recept! Enkla att förstå och följa, i kommentarerna kan man få ytterligare tips från andra som lagat maten: www.recepten.se/ Det är alltså inte specifikt julmat men om du vet vad ni vill laga så kan du söka där. Det finns inte så mycket mat vi lagar själva till jul men egna köttbullar är gott och Janssons frestelse är en klassiker (jag gillar inte ansjovisen men det kan man ju ta bort). Mycket av maten är färdigköpt helt enkelt, även julskinkan köper vi färdigkokt numera så man bara behöver griljera.
Svar på tråden Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?
Logga in
Bli medlem