• Tue 4 Jan 2022 17:21
    160789 visningar
    861 svar
    861
    160789

    Vi som planerar barn 2023

    Hej! Vad kul med en sån här tråd :) vi ska också börja försöka i vår, men närmare maj men är riktigt taggad och vill bara börja nu! Men som jag läste några skrev här uppe så vill vi gärna undvika att få bf i december plus att jag börjar nytt jobb nu i februari och man måste varit anställd ett år för att få ersättning från jobbet om man vill vara föräldraledig, så vi vill gärna inte bli gravida innan maj. Har en dotter sedan tidigare som är 10 månader och hängde här på familjeliv i flera trådar när vi försökte då och känns kul att hänga här igen :) jag har pco och fick letrozol och ovitrelle utskrivet då och blev gravid på tredje försöket så hoppas hoppas verkligen det går lika snabbt igen men man vet ju aldrig! Hursom ska det bli kul att följas :)

  • Fri 7 Jan 2022 13:59
    #58
    MoiA skrev 2022-01-07 12:43:01 följande:

    Skoj med en 2023 tråd.

    Blev en del svammel.

    Kort version: förhoppningsvis blir det syskon 2023. Jag vet bara inte riktigt när jag vågar börja prpva

    Vi är överens om att det börjar bli dax att försöka få ett syskon till vår son som är född oktober 2020. Problemet är bara att jag verkligen inte ser framemot att vara gravid igen. Jag mådde jättedåligt, illamående till vecka 21 därefter foglossning och till sist preeklampsi, så hur mycket jag än vill ha ett syskon känner jag mig inte redo.

    En del av mig vill börja försöka i juni för jag är rädd att det ska ta tid (trots att sonen blev till på andra försöket) och att jag tänker det blir lättare att vara hemma med en spädis och sonen under våren (om det tar sig) än under hösten, men det känns för nära.. Sen är jag lite bekymrad över tanken att föda under sommaren så jag vill nog skippa det. En bebis i September 2023 känns optimalt på andra sätt, sonen är större och klarar mer själv, förhoppningsvis blir rs säsongen senare det året, men tanken på att behöva kånka ut spädis i höstrusket oavsett väder känns sådär. Känner mig splittrad. Vad tänket ni som redan har barn?


    Jag har ett barn som är född i mars och jag tycker att det var en perfekt månad! Första två månaderna satt jag ändå bara i soffan och ammade konstant typ och efter det så var det maj och började bli finare och varmare väder och vi började va ute mer.

    Tänker också att om man får barn på sommaren så får man inte bada och behöver ha binda på sig pga avslaget vilket kanske är lite trist haha! :)
  • Sun 9 Jan 2022 20:08
    #66
    Skufsan skrev 2022-01-09 03:40:44 följande:

    Jag hade också föredragit mars om det bara handlar om att välja födelsemånad, men jag är så barnsugen så jag kan inte vänta längre än att börja försöka i maj. Är ödmjuk åt att det inte är så enkelt heller, så ju tidigare vi börjar försöka desto bättre ur fertilitetssynpunkt tänker jag. Blir kanske att man med barn nr 2 tänker till mer i förväg när bebisverkstan ska sätta fart, och kan då planera mer för mars :)


    Nä jag håller med, hade också velat försöka så snart som möjligt då jag tänker att det tar tid. Jag har pco och knappt någon egen mens så fick hjälp första graviditeten och kommer få hjälp nästa med, ska faktiskt ringa nu i veckan och boka tid. Men även med hjälp kan det ju ta lång tid! :/
  • Tue 11 Jan 2022 19:53
    #71
    Anonym (F) skrev 2022-01-11 18:29:36 följande:

    Vore spännande att veta hur ni i tråden har tänkt att gå till väga när det väl är dags att sätta igång.

    Min sambo är övertygad om att det kommer ta tid men vill ändå att graviditeten ska ske rätt spontant (så att han inte behöver ha så stor press på sig). Sen har han inte lite bråttom med barn som jag har och vill nog köpa sig lite tid  Jag gillar tanken på att det är spontant om det händer på kanske första eller andra försöket. Samtidigt är man ju så pepp att man vill "göra rätt" från början och ta ägglossningstest osv.

    En annan del av mig vill inte låta det gå för länge heller mellan hormonspiralen och graviditeten. Som tonåring hade jag problem med menssmärtor och humörsvängningar innan jag började med preventivmedel, sen dess har jag varit så gott som mensfri. Ser verkligen inte fram emot att ha mens igen 


    För oss kommer det inte ske spontant då jag inte har någon mens eller ägglossning, eller väldigt oregelbunden. Och tvivlar på att jag får igen den inom ett halvår så vi kommer behöva söka hjälp och få ägglossningsstinulerande hormoner. Så när jag väl börjar äta de tabletterna är det all in men kommer inte att ta några ägglossningstester eller så :) intressant att höra hur ni andra tänker!
  • Wed 12 Jan 2022 21:59
    #79
    Anonym (F) skrev 2022-01-12 17:22:06 följande:

    Ah förstår att det blir lite krångligare för din del. Hur fungerar det med tabletterna, får man ägglossning direkt eller hur vet man när man har det isåfalll? 


    Ja lite krångligare :/ man äter letrozol tabletter i fem dagar som är ägglossningsstimulerande och sen följer man upp med ultraljud hur äggen har växt och sen säger de till en när man ska ha sex typ. Nja inte direkt riktigt men typ några dagar efter man har slutat äta tabletterna tror jag är vanligast, men lite olika så därför man följer upp med ultraljudet för att kolla :)

    Ringde dit idag och vi får såklart boka in oss i mars som vi ville men denna gång kommer det kosta lite pengar (första gången är gratis). Men det är det såklart värt det om man får en bebis :))
  • Tue 8 Feb 2022 20:36
    Laktrisens skrev 2022-02-08 14:40:09 följande:
    Hej! Förstår och känner igen mig i dina tankar?
    Länge sen jag skrev nu men tog ut preventivmedel i december, så försökt sen dess. Har redan nu bokat tid för att få letrozol utskrivet. Får se vad läkaren säger men jag hoppas jag kan få det. då kan jag redan plussa i mars. så de känns läskigt typ och funderar med om man ska vänta några månader eller bara köra på?! Är glad att vi tar kontakt snabbt med vården denna gång för att få letrozol. Vet ju att jag ej har någon ägglossning så knappt lönt att försöka utan letrozol då ju:) men ja är nog lite fundersam, tycker de känns lite läskigt att jag kanske plussar om några månader, om letrozol funkar så bra som förra gången (gravid på första kuren)..
    Hur har du fått letrozol utskrivet, har du vänt dig till en privat fertilitetsklinik? Måste ni betala för er utredning först? :) 
  • Wed 9 Feb 2022 16:36
    Laktrisens skrev 2022-02-09 09:03:03 följande:

    vi gjorde utredning med första barnet då vi försökte 2 år att bli gravida. så behöver inte göra en utredning igen däremot ska jag på ett besök o ultraljud o diskutera vilken behandling som blir bäst. Antar därför att de blir letrozol igen.
    de är en privat klinik! Vi får betala, 2000 kr för ultraljud o letrozol kur. 
    de är landstingsfinanserad privat klinik så vi fick betala som vanliga läkarbesök första gången. men denna gång så kostar det som sagt runt 2000 per omgång. så kan ju bli ganska dyrt om man behöver göra många försök.
    funderar på att vänta o försöka första gången i maj dock.  Vet inte om jag vill ha barn sent på 2022, känns dumt tänka så när man har svårt att bli gravid men de kan ju vara tufft att va född sent på året eller? Spelar de någon roll? Hur tänker ni? För många av er väntar väl för att de ska bli bebis i början på 23?


    Då är vi lite i samma sist, fick också hjälp förra gången och då var det nästan gratis men denna gång kommer det kosta 2500kr per omgång med ultraljud osv. Som du säger kan det ju bli rätt dyrt om man behöver flera månader men tänker att det är värt det!


    Vi kommer att vänta till i maj. Men det är främst för att jag vill hinna vara anställd ett år på mitt nya jobb då jag får mycket bättre föräldralön från jobbet :) 

  • Mon 28 Mar 2022 18:57

    Hejhej, jag följer er i tråden :) nu är det precis 6 veckor kvar tills vi har tänkt att börja med provera så troligtvis kommer mensen i slutet på maj och då kör vi igång med letrozol, längtar!!

    kul att vi är flera som ska köra igång snart :))) 

  • Wed 20 Apr 2022 10:34
    Symetrical skrev 2022-04-20 07:21:23 följande:

    Jag hakar gärna på lite smått. Äl borde infinna sig kring första maj och sen blir bim 11 dagar senare :)

    28/4 Blåbärsskogen (1:a "försöket", 1:a barnet) 
    6/5 19977 (1:a försöket, 1:a barnet)
    12/5 Symetrical (hoppas på en Hoppsan, 4:e barnet)


    jag fick mens igår (första efter förlossningen) men vi kommer nog hoppa försöket nu i maj då det isåfall blir bf i slutet av januari och vi vill inte ha förens 1a februari som tidigast (går miste om ca 104 tkr utbetalning från jobbet om jag får barn innan 1a feb 2023). och osäker när jag får äl men om jag räknar grovt så tänker jag bim runt 20e maj. hoppas på att få mens så snart som möjligt så vi kan börja försöka så är med i listan ändå och räknar ned :D 

    28/4 Blåbärsskogen (1:a "försöket", 1:a barnet) 
    6/5 19977 (1:a försöket, 1:a barnet)
    12/5 Symetrical (hoppas på en Hoppsan, 4:e barnet)
    20/5 amandakollb (inget försök denna omgång, 2a barnet). 
  • Thu 19 May 2022 09:53

    hur lång lutealfas har ni? :D när kan man börja ta gravtest? är på ÄL+12, det är för tidigt att testa nu va? 

Svar på tråden Vi som planerar barn 2023