• Thu 13 Jan 2022 15:56
    160407 visningar
    861 svar
    861
    160407

    Vi som planerar barn 2023

    Anonym (Hoppfull) skrev 2022-01-13 15:48:54 följande:

    Japp, vården var mkt noga att påtala det för mig, att risken var högre annars för livmoderruptur. Det låter ju som något man helst undviker. Men ett år är länge att vänta när man närmar sig 40...

    Tog totalt typ 8-9 mån men det var ett missfall längs vägen så ungefär 3-4 mån varje gång. Så inte så länge, vilket gör att jag ändå har lite hopp.


    Nej det var ju inte så länge då, men kan tänka mig att det kanske inte känns så när man väl är i det. Varje gång mensen kommer kan jag tänka mig känns väldigt jobbigt. Jag har tänkt lite på det, jag har aldrig varit gravid och hoppas ju det ska gå snabbt. Men om det inte tar sig första eller andra gången kommer det nog skapa en stress inom mig, som kommer växa varje gång mensen kommer. Jag vet ju inte om jag över huvud taget kan bli gravid eftersom jag aldrig varit det. Sen har jag alltid varit noga med preventivmedel eller att inte ha oskyddat sex under ägglossning, men ändå..
  • Sun 16 Jan 2022 12:39
    19977 skrev 2022-01-16 11:43:40 följande:

    Jaaa så kul att det är så många med och diskuterar i tråden nu också, det är verkligen inte långt bort för oss nu?. Jag har precis förberett kosttillskott i en sån där gamlings-ask (dosett?) för kommande vecka, både för mig och sambon, så han börjar med kosttillskotten nu ca 3 månader innan vi börjar försöka som vi kommit överens om. Jag har redan ätit de under en lång tid. Shit, 3 månader kvar bara?! Det är ju supernära.


    Jag pratade också med min sambo igår om kosttillskott. Jag har gjort så mycket för min fertilitet så tycker inte det är mer än rätt att han åtminstone tar lite kosttillskott iallafall haha. Han ska börja med D-vitamin och magnesium iallafall. Vad är det för något din sambo ska ta?

    Ja 3 månader, inte länge alls!! Hoppas det går snabbt tills dess! Bara jag som räknar ner i ägglossningar dock? Haha jag har tre ägglossningar kvar innan vi börjar försöka.
  • Sun 16 Jan 2022 21:24
    19977 skrev 2022-01-16 17:48:18 följande:

    Haha men gud vad kul att räkna i ägglossningar! Jag har också 3 ägglossningar kvar hehe.

    Men ellerhuuuur! Exakt så jag resonerar! Sambon får fasen ta lite kosttillskott, det är det minsta (och enda?) han kan göra för att eventuellt påverka typ! Med tanke på att han både är kaffedrickare och snusare så vill jag väldigt gärna att han försöker få i sig åtminstone någonting som är hälsosamt haha, och jag kan inte med att be honom sluta med det, så då får han knapra piller istället, lol.

    Han har inte sett antalet tabletter han får ta ännu hahaha blir kul att se hans reaktion, jag har bara sagt att det är ganska många. Det är väl framförallt D-vitamin, Zink och Q10 som jag har förstått är viktigt för spermiekvalitén.

    Han får följande:

    - 2 st multivitamin/dag

    www.meds.se/thorne-basic-nutrients-2-dag-60-kapslar&gclid=Cj0KCQiAoY-PBhCNARIsABcz772ydf3o_y_LlpC1eC1KBRpC1lz0-RXrdRQAF2NN5MVJ0Totdejmv4QaAoFGEALw_wcB&iospid=MAXX_27398594

    - 2 st magnesium/dag

    www.meds.se/thorne-magnesium-citramat-90-kapslar

    - 1 st zink/dag

    www.meds.se/thorne-zinc-bisglycinate-15-mg-60-kapslar

    - 1 st Q10/dag

    www.meds.se/helhetshalsa-q10-50-mg-100-kapslar

    - 1 st fiskleverolja/dag

    www.svenskhalsokost.se/solgar-super-cod-liver-oil-complex

    - 3 st D-vitamin 1 gång i veckan

    www.gryningen.eu/kosttillskott/vitamin-d3-100

    Ungefär samma tillskott/mängd för mig, fast har annat multivitamin just för gravida www.meds.se/thorne-basic-prenatal-90-kapslar&gclid=Cj0KCQiAoY-PBhCNARIsABcz7712preCca7t1zDWXR9L5PezlIqQHdQpdJRjiPxyyh7Gw1HvgLDNOXYaAmb1EALw_wcB&iospid=MAXX_27398595

    Och jag har kollat Livsmedelsverkets rekommendationer angående maxdos för alla vitaminer som ingår i dessa tabletter så vi inte ska överdosera något som kan bli farligt. Jag har faktiskt bokat blodprov via werlabs så ska kolla mina värden nästa gång jag får mens. :)


    Vad gullig du är som delat alla länkar, tack för det! Ska verkligen se till att min sambo ta en multivitamin och Q10 också!
  • Sun 16 Jan 2022 21:34
    Anonym (F) skrev 2022-01-16 18:00:35 följande:

    Det där är så sant, vi kvinnor anpassar ofta så mycket i våra liv för att gynna fertiliteten medan männen helst inte vill veta när ägglossningen ens är 

    Räknar också ner ägglossningar fast det kanske inte alls kommer stämma....

    Håll i er nu, här om dagen gjorde jag en tabell, med hjälp av en graviditetsuträknare, med olika scenarion beroende på när befruktningen sker under det här året. Skrev ner datumet för sista mensen, ägglossningen, när vecka 12 inträffar och när BF är. Sen betygsatte jag de olika cyklerna(?) hur bra de var och hur bra det passar med lite olika event som kommer hända under sommaren.

    Kändes bra att få ett hum om vilken vecka jag skulle eventuellt vara vid midsommar och andra saker som händer i sommar när man träffar släkt och vänner. Då vet man om man tex måste hålla det hemligt eller om det är lagom att berätta det då osv. Förstår ni hur jag menar? 

    Obs, fortfarande stor respekt för att detta kan ta tid och att det inte är säkert att allt blir som man tänker sig!

    3 ägglossningar kvar här med innan vi kör 


    Haha så roligt, älskar också!! Sånt här kan jag med sitta och filosofera kring. Jag brukar kika in på babyhjälp.se som har en uträknare för bf, där kan man också se när man passerat trimester 1 osv, samt hur många veckor det är kvar till graviditeten (om man nu har ägglossning enligt uträkning redan nu samt om det tar sig första gången såklart) roligt att drömma sig bort ibland!
  • Sat 22 Jan 2022 09:30
    Anonym (F) skrev 2022-01-21 19:22:37 följande:

    Jättebra tips med alla vitaminer! Hade dessutom ingen aning om att man ska dosera olika i cykeln.

    Än så länge kör jag bara på min multivitamin kvinna och ser till att komma upp i 400(enhet?) folsyra. Känns som man blir mer motiverad att börja rota i vitamindjungeln om det inte tar sig på direkten. Har iofs funderat på omega-3 rent allmänt men känns som att de kapslarna är svåra att svälja? Har en nära döden upplevelse från när en såndär mjuk Ipren-kapsel fastnade i halsen och kunde varken få upp eller ner den haha :D


    Fiskleverolja från Solgar är ju ganska små kapslar, mycket mindre än vad andra brukar vara, dom kan du ju testa om du vill ta men har svårt att svälja stora kapslar Glad

    Folsyra är en annan form, det är bättre att ta folat eftersom det är den formen som finns naturligt i mat, lättare för kroppen att ta upp. Jag satsar alltid på bra märken när jag handlar kosttillskott, även om det blir lite dyrare så vet jag att det är bra grejer. Tex från Thorne, oavsett om man köper rent folat eller folat som finns i multivitaminer som prenatal eller basic nutrients så är det folat och inte folsyra i Glad
  • Mon 24 Jan 2022 13:43

    Funkar inte att citera för mig.. 

    Angående fertilt sekret så har jag bara haft det under en enda menscykel (vad jag sett) och det var när jag tog en boosterdos på 50000 E D-vitamin. Det var för några månader sen precis innan jag ändrade om min kost och kosttillskott i och med en utrensningsperiod (en annan historia som jag tror jag nämnt tidigare här i tråden). Jag ska fortsätta med boosterdosen när jag är färdig med utrensningen i april, hade kört på med det nu också om det ett inte vore för det. Men läst att alla inte har just det halkiga äggvitesekretet, eller att det iallafall kan vara svårt att hitta många gånger. Det låter ju som att din spiral kan vara orsaken till att ditt mönster ser annorlunda ut nu. Kanske du kan börja köra på med boosterdoser redan nästa ägglossning 19977 för att se om det kommer något då? Glad

  • Tue 22 Feb 2022 22:16

    Går inte citera Trollet. Vad tråkigt att det inte blev som du tänkt dig. Jag vet precis hur det känns att skjuta upp barnplaneringen. Har själv kämpat med min hälsa stor del av 2021 och gör det fortfarande, och graviditetsplanerna har fått skjutas fram flera gånger pga det. Men kom ihåg, oavsett om du väljer att fortsätta med medicinerna eller inte, så är det ditt beslut i slutändan. Du ska kunna vara i beslutet även om det kan kännas jobbigt ibland. Lycka till! 


    19977 skrev 2022-02-21 20:32:12 följande:

    Lyckas inte citera Skufsan. Men tänkte meddela att ditt råd om att testa D-vitaminboost denna ägglossning för att locka fram mitt försvunna fertila sekret har lyckats!!! Wiho!

    Sekretet har ju varit borta i 2 ägglossningar nu sedan jag tog ut spiralen? ska ha ägglossning inom ett par dagar enligt mina beräkningar och jag såg en liten liten antydan till lite extra flytningar/eventuellt non-peak-sekret för 2 dagar sedan, så igår tog jag D-vitamin-boost på 60.000 IE. Och gissa vad! Idag kom det en stor blobb på toapappret när jag torkade mig, riktigt tänjbar och go haha!!! Kan såklart inte bevisa att det var tack vare all D-vitamin, men jag tror att det kan ha påverkat! Eller så var det tack vare vinet som jag drack i helgen, who knows?


    Vad härligt! Glad jag blir att höra att det fungerade. Man vill ju åt det där fina, stretchiga sekretet varje månad! Ska själv börja med boosterdoser igen när jag avslutat min hälsoresa som har ett annat D-vitaminsschema ;)

  • Wed 23 Feb 2022 11:25
    Bruno97 skrev 2022-02-23 11:06:38 följande:
    nej usch bara kladdigt och obehagligt.

    menar du att när man väl bestämmer sig för att sluta som i mitt fall med p-piller så kan de ta runt 6-8 månader till att det kan plussas?

    fattar inte riktigt hur man ska veta sin äl. Jag som har hoppat över och inte haft mens så är de så svårt att veta. Det bästa vore att jag får min denna vecka för att ha någon aning. om vi säger att jag får min mens idag när har man då äl? Är de veckan innan?

    ni som har hållit på med p-piller har era hormoner förändrats efter att slutar med p-piller? På ett bra eller dåligt sätt?

    Välkommen till tråden! 


    När man tar p-piller eller har annat hormonellt preventivmedel har man inte alls likadana nivåer av hormoner som man har under en vanlig menscykel. Man tillsätter ju artificiella hormoner som ska likna ens egna, men dom verkar inte 100% på samma sätt ändå. Det låter klokt att låta kroppen hitta tillbaka till sin egen cykel innan ni börjar försöka, men det gör man ju precis som man själv tycker och vill. 


    Även om du inte skulle hoppat över din mens så skulle du inte ägglossat när du gått på p-piller, då har man ingen ägglossning oavsett. Blödningen som kommer när man går på p-piller är inte mens, det är en så kallad bortfallsblödning. Det finns som regel några knep för att ta reda på när man ägglossar. Nr 1 som jag personligen tycker är viktigast och enklast för mig är att följa tempkurva. Tempen stiger efter ägglossning och på så sätt vet jag att jag har ägglossat. Nr 2 är att kolla sitt sekret/sina flygningar som också förändra under cykelns gång. När man närmar sig ägglossning blir sekretet som äggvita, stretchigt, men alls har inte så lätt att hitta öggvitesekretet. Andra hittar bara lotionliknande sekret, men det sekretet är också fertilt. Tips att följa vulverinekoos på Instagram, eller annan person som jobbar med fertilitetsförståelse. Har själv lärt mig så mycket därifrån. Sen finns det fler knep för att veta när man har ägglossning men allas cykler ser olika ut och där får man känna in själv vad som passar en och hur noga man vill vara. Som sagt, tempen är jätteviktig för mig och även sekretet, för jag känner inte av på så mycket andra sätt när jag har ägglossning som vissa kan göra. 

    Alla har olika lång lutealfas (tiden mellan ägglossning till mens) men för de flesta är den lika lång varje cykel. Min är 13 dagar. Det är en av de bra sidorna (om det ens finns några dåliga) men fertilitetsförståelse, jag vet när jag har ägglossning och därmed vet jag på dagen om mensen är sen = om jag är gravid. Alltså, går det mer än 13 dagar för mig borde jag ta ett grav-test. 

  • Sun 27 Feb 2022 11:31

    Alkohol eller inte, man måste känna efter själv och ta beslutet därifrån. Vet man om att det kan ge en ångest i efterhand om man druckit och det visar sig att man var gravid så är det nog klokast att avstå. Men som ni säger, man vill ju inte ge upp allt för graviditetens skull, iallafall inte under de första försöken. Jag dricker typ aldrig så för mig är det inget problem, men vi alla är olika och jag tror ärligt inte det gör någonting om man dricker (måttligt?) under lutealfasen i väntan på BIM. 


    Jag ska inom några få dagar ha ägglossning, efter det är det bara en ägglossning kvar sen KÖR VI! Längtar! Ser ut nu som jag kommer ha ägglossning 4:e maj, men beror ju helt på hur cyklerna blir nu innan dess. 

  • Sun 27 Feb 2022 11:46

    Jag har, precis som många av er andra, tänkt att jag och min sambo ska ta graviditetstestet tillsammans, tycker det hade varit så härligt att se plusset ihop och varandras reaktion. Jag har tänkt att jag ska försöka vänta in BIM innan jag testar, men vet att jag kommer ha svårt för att hålla mig. Så tror det beror lite på hur morgonen ser ut när vi testar. Är det jobb tidigt så känns det nästan roligare att ta testet själv och överraska sambon efter jobbet och kunna njuta av nyheten ihop på kvällen. Och är det dessutom så att jag inte kan hålla mig till BIM så drar jag nog inte med sambon vid alla test, han har bättre tålamod än jag och är nog inte lika pigg på att ta så mycket test utan väntar nog hellre ut ev mens. I de bästa av världar väntar vi in BIM och tar testet tillsammans, förhoppningsvis en helgmorgon Skrattande

Svar på tråden Vi som planerar barn 2023